Együnk

A sütőtök dicsérete

Hidegben egyre inkább előtérbe kerülnek a konyhában a testesebb, melengetőbb ételek és ízek.  Az egyik ilyen nagy kedvenc a sütőtök, amely akár az téli ételek királya címet is kiérdemelné. A sütőtökből remek fogások és italok is készíthetők. Emellett számos remek tulajdonsága van, mint például magas karotin és C-vitamin tartalma.

Pikáns sült sütőtök krémleves

Hozzávalók:

  • 1,2 liter húsleves
  • 1 burgonya a húslevesben megfőzve
  • 1 közepes sütőtök
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 ek vaj
  • 2 tk tejföl
  • 2 csipet reszelt citromhéj
  • 2 csipet chili (őrölt)
  • 3 csipet petrezselyem
  • 2 csipet kakukkfű
  • só, bors, cukor

 A sütőtököt kb. 1 óra alatt 180 °C-os sütőben megsütjük. Amíg a tök kihűl, addig a kockára vágott hagymát vajon üvegesre pároljuk. Felöntjük a levessel, amiben a burgonyát már előzőleg megfőztük, és a sütőtök húsát is hozzáadjuk. 

Jöhetnek a fűszerek. Fontos, hogy kóstoljuk meg, és óvatosan ízesítsünk!

Forrás után már mehet is a turmixba a levesünk, szép krémes állagot kell kapnunk! Visszatesszük a tűzre, végül pedig belekeverjük a tejfölt. 

Miután felforrt, lehúzzuk a tűzről. Kb. 5-10 perc múlva kevés olívaolajjal csepegtetve tálaljuk.

A leves tetejére tehetünk pirított kenyérkockát, pirított sütőtökmagot, sült kolbászt. 

 

Pumpkin spice latte – őszi kávé

 Hozzávalók: 

  • 5 dl forró tej
  • 5 tk cukor
  • 1/2 vanília kikapart belső része
  • 1/2 tk sütőtök pite fűszerkeverék + 2 csipet a tetejére
  • 2 kisebb kocka sült, simára turmixolt sütőtök
  • 2 dl erős kávé
  • tejszínhab

A forró tejet, a cukrot, a vaníliát és a fűszerkeveréket elkeverjük egy kézi habverő segítségével. Keverés közben kicsit fel is habosítjuk. 

Hozzákeverjük az előzőleg 180 °C-os sütőben megsütött, majd simára turmixolt  sütőtököt.

Csészékbe töltjük a keveréket – a csésze méretétől függően 3-4 csészébe – oly módon, hogy kb. 3/4-ig legyen a csészében ez a finom fűszeres alap. Erre öntjük rá a kávét. Ismét keverünk rajta, hogy az ízek jól összeérjenek.

A tetejére tejszínhabot nyomunk, kicsit elsimítjuk, ha ügyesek vagyunk, mintákat is rajzolhatunk a habba, majd a tetejére pici fűszerkeveréket szórunk.