Együnk

Gyors menü percek alatt

Előfordul, hogy nem szállodában nyaralunk, ahol az ételeket készen kapjuk, vagy még az sem ritka, hogy a gyerekekkel a sok pizza vagy szalmakrumpli után valami gyorsan elkészülő házikosztot szeretnénk etetni. Olyankor jól jöhet egy-két olyan ételötlet, ami finom, és nagyon rövid idő alatt elkészül, hiszen a szabadság, a nyaralás értékes perceit nem főzéssel szeretnénk eltölteni! A paradicsomlevest, a tésztát és a virslit általában minden gyerek szereti - nos, most ezeket léptettük elő főszereplővé.

Paradicsomleves nyaralásos módra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kisebb hagyma

  • 2 evőkanál liszt

  • 1/2 dl olaj

  • 3 dl sűrű, dobozos paradicsomlé (passata) vagy 5 dl házi paradicsomlé

  • 1 teáskanál szárított zeller

  • 2 marék apró kagylótészta

  • 1 kis csokor petrezselyemzöld

  • só, cukor.

A fölforrósított olajon megfuttatjuk a finomra reszelt hagymát, majd hozzáadjuk a szárított zellert, és elkavarjuk. Beleszórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd azonnal felöntjük a paradicsomlével, és simára kavarjuk. Vízzel tovább hígítjuk tetszés szerint, és fölforraljuk. Amikor fölforrt, beleszórjuk a kagylótésztát, és 5-8 percig hagyjuk főni csendes lángon, amíg a tészta is megfő. Sóval és cukorral ízesítjük tetszés szerint, végül belekeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet is. Max. 15 perc alatt elkészül a hagyma hámozásával, darabolásával együtt

Virslis, joghurtszószos tészta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 hagyma

  • 3 cikk fokhagyma

  • 1/2 dl olaj

  • 2 púpozott evőkanál liszt

  • 6-7 nagy evőkanál görög (sűrű) joghurt

  • 1 kis csokor petrezselyemzöld

  • só, bors, esetleg citromlé

  • 12 szál virsli

  • 25-30 dkg száraztészta.

Meghámozzuk, majd finomra aprítjuk a hagymát és a fokhagymát. Megfonnyasztjuk a fölforrósított olajon, majd rászórjuk a lisztet és elkavarjuk. Felöntjük kb. 3 dl hideg vízzel, és simára dolgozzuk. Hozzáadjuk a joghurtot meg a karikára vágott virslit, és jól kiforraljuk. Sóval, borssal, esetleg citromlével ízesítjük, majd megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és az időközben kifőzött tésztával tálaljuk. Ennek sem kell több, mint 15 perc. Ha jól időzítünk, minden nagyjából egyszerre készül el.