Együnk

Tavaszi mediterrán kaland

Egy finom egytálétel jól jöhet bármely családi étkezés alkalmával, hiszen gyorsan elkészül, a konyhában felszabadult időt pedig akár a szabadban történő kirándulással, a tavaszi családi kirándulások megtervezésével vagy egy kis kerti szöszmötöléssel is eltölthetjük.

Ugye, hogy egy kis plusz idő mindannyiunknak jól jön?

olasz sertéskaraj

Olasz sertéskaraj vasedényben

 Hozzávalók

  • 10 szelet sertéskaraj
  • 10 szem burgonya (kb. 1,2kg)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3,5-4 dl főzőtejszín
  • 2 ek teavaj
  • 1  doboz tejföl (450g)
  • 20 dkg reszelt sajt, ez lehet füstölt sajt is
  • szerecsendió, fahéj, só, bors
  • olaszos fűszerkeverék

 

Elkészítés

 A húst ujjnyi szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. A burgonyát és a hagymát szeletekre vágjuk. Egy vasedényt (sütőtálat) kivajazunk. A hagymát és a burgonyát összekeverjük, majd a tálba simítjuk és megsózzuk. A vajat pici darabkákra osztva egyenletesen elszórunk a tetején. A tejszínben elkeverjük a szerecsendiót és a pici fahéjat, majd a keveréket a burgonyára öntjük. A tetejére fektetjük a hússzeleteket, majd lefedjük.

200 C-os sütőben kb. 1-1,5 óra alatt puhára sütjük a húst. Miután a hús megpuhult ráöntjük az előzőleg fűszerekkel és sajttal elkevert tejfölt, végül visszahelyezzük a 180 C-os sütőbe 30 percre.

 Amennyiben nem vasedényben sütjük az ételt, akkor rövidülhet a sütési idő, 30-40 perc után ellenőrizzük!

Tipp:Az olasz fűszerkeveréket mi magunk is összeállíthatjuk friss vagy szárított alapanyagokból:  oregánó, bazsalikom, majoranna, petrezselyem, kakukkfű. A szárított alapanyagok mozsárban apróra törve és zárt üvegbe töltve sokáig eltarthatók maradnak.