Élménybeszámolók

Hurrá, utazunk!

Mindig is szerettem utazni, de amióta anya lettem különösképpen vágyom az utazások iránt. Még akkor is, ha az merőben más kihívás, mint amikor még nem volt családom. Mert gyerekekkel elindulni nem egyszerű. De nem ám! Sokszor bátorság is kell hozzá, de megfelelő szervezés az mindenképpen. Már, ha azt akarjuk, hogy nekünk, felnőtteknek is élmény legyen és ne sokkal fáradtabban térjünk haza, mint mielőtt elindultunk. De kell a változatosság nagyon! Én mindenkit arra biztatok, hogy menjen. Mert az utazás összekovácsolja a családot és általa sok mindent tanulnak a gyermekeink és mi magunk is. Nem beszélve a közösen átélt élményekről, amelyekkel a legnagyobb nyomot hagyjuk gyermekeink lelkében. Ezt is tapasztalatból tudom, de még nem ugornék előre, majd később.

Hurrá, utazunk!

Kezdjük hát a hely megtalálásáról. Az különösen izgalmas és kreatív feladat. De rengeteg segítő oldal, akciós kuponok stb. elérhetőek az interneten. Csak rá kell szánni egy kis időt és energiát. De megéri, mert szuper gyermekbarát helyekre el lehet jutni, nagyon kedvező áron. Érdemes holt szezonokban is nézelődni, például ilyen nekem a nagyobbik lányom iskolai sí-szünete február végén. Ez a szünet nekik nem esik egybe más iskolákkal, így szuper lehetőség, hogy megcélozzunk egy nagyobb szállodát. Bizony előfordult, hogy csak mi voltunk gyerekesek a szállodában és így minden szolgáltatást kényelmesen ki tudtunk élvezni. Csak velük foglalkozott az animátor és övék volt az összes játék és csúszda. A szállás kiválasztásánál érdemes figyelembe venni az egész család igényét. Fontos, hogy a gyerekeken kívül azért a szülők is megtaláljál a kedvükre való kikapcsolódást, hogy a család együtt is és külön-külön is tudjon szórakozni. Mindig érdemes több helyről tájékozódni, én például szeretem elolvasni a szállodáról fellelhető véleményeket, vagy akár telefonon is érdeklődni a részletek iránt. Sőt mielőtt megyünk mindig meg is mutatom a fényképeket a gyermekeimnek, hogy tudják majd mire számítsanak, így is elég izgalom nekik az új hely felfedezése. Meg amúgy is bevonom őket amibe csak lehet. Sokat beszélünk a helyszínről, együtt tervezünk és pakolunk is.

Bizony, nálunk azt is együtt csináljuk. Már mióta a saját tapasztalatomból rájöttem, hogy lehet élmény a készülődés és így nekem sem terhes. Már van egy jól bejáratott rutinunk, amit alig várnak a gyerekek. Mindenkinek van egy kis saját bőröndje, amibe praktikusan be tudunk pakolni úgy, hogy még a kocsiba is elférjünk és apának se kelljen megszakadnia a pakoláskor. Iskolás kislányom írja fel az ajándékba kapott táblára a pakolandó listát, amit együtt állítunk össze. Nagyon élvezik, pipálják a táblán, amit már összekészítettek az utazáshoz. Így elég hamar végzünk feszültség nélkül. Mindig beszélünk a helyszínről is, mert mi az a fajta család vagyunk, akik szeretik megnézni a környékbeli nevezetességeket is. Általában már előre van pár ötletünk hova menjünk, persze egy része az csak épp ott derül ki, hogy mihez van kedvünk. És ezt a részét is úgy szeretem, ahogy megbeszélik és érvelnek a gyerekek és kompromisszumokat kötünk, hogy mit lenne jó aznap csinálni. Esténként mindig megbeszéljük, hogy kinek mi volt a legjobb a napban. És olyan érdekes. Mert sokszor nem az a válasz, amit mi felnőttek gondolnánk, sokszor nem a legfényűzőbb dolgok tetszenek a gyerekeknek, nem azt élvezik. Azt hiszem azt szeretik legjobban, hogy mi a család együtt vagyunk és együtt is feltaláljuk magunkat az új helyen és mindenki kicsit felszabadultabb lehet, mint a hétköznapokban. Nekünk persze fontos az étkezés is, hogy változatos és megfelelő legyen, de nem a legfontosabb. Voltunk már nagyon exkluzív ebédlővel, sztár séffel ellátott helyen, ahol mi felnőttek ugyan válogathattunk a sok ételkülönlegességekből, de a gyerekek könyörögtek a séf úrnak, hogy legyen szíves már egy kis rántott húst is süssön (persze sütött nyomban, amiért én nagyon hálás voltam).

Minden utazás során egy kicsit jobban megismerjük egymást. Kiderülnek, előjönnek olyan dolgok is, amik otthon nem, vagy nem voltak addig feltűnőek. Játszva tanulunk és sok élményt szerzünk.

A legtöbb szálloda rengeteg tartalmas időtöltést ajánl a családok részére. Gyermekeim nagyon szeretik az állatokat, ezért gyakran megyünk olyan helyre, ahol kisállat simogató vagy lovaglási lehetőség van. Így közelebbről is megismerhetik az állatokat és tapasztalatok útján szerezhetnek hasznos ismereteket róluk. Mindig nagy motiváció lehet egy utazás. Például legutóbb a legnagyobb gyermekem azért kapott kedvet egy történelmi ihletésű könyvet elolvasni, mert elutaztunk a helyszínre, ahol a könyv játszódott. Út közben is mindig próbáljuk hasznosan elütni az időt. Sokat barkóbázunk és logikai fejtörőket játszunk vagy zenét hallgatunk és közösen énekelünk közben. Jó móka! Amit nem felejtenek el gyermekeink és mi sem! Ezt onnan is tudom, hogy amikor kicsi lányom nagyon beteg lett, a kórházban is csak a közös utazásokat emlegette. Sok erőt adott neki a sok közös emlék és megígértük, hogy ha újra mehetünk, akkor majd Ő választja ki, hogy hová. Mivel a kis mozgását is fejleszteni kellett, ezért olyan helyet kerestünk és találtunk is, ahol külön figyelnek a mozgássérültekre. Nagyszerű dolog, hogy léteznek olyan szállodák, ahol van például mozgássérült játszótér. Hiszen ezek a családok is nagyon megérdemlik a szórakozást és a pihenést. Már tervbe van a következő utunk a tavaszi szünetre! Ha gondoljátok, legközelebb szívesen mesélek a tapasztalatokról!

Hűségprogramunk
Legyél te is gyerek szállodaigazgató!