Aktuális

Advent idején

Most, hogy vasárnap meggyújtottuk az adventi koszorún az első gyertyát, megkezdődött az az izgalmas és örömteli várakozási időszak, mely karácsonyig tart. 

Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban még jobban a gyerekeinkre koncentráljuk és a lehetőségeinkhez mérten mindent tegyünk meg azért, hogy ez a várakozás igazán boldog lehessen számukra.

Talán karácsony ünnepe és az azt megelőző adventi időszak az, amely legjobban inspirál minket különféle dekorációk, kiegészítők elkészítésére, amelyben a gyerekeink is szívesen részt vesznek és így is sok időt tölthetünk el velük együtt. 

A kézműves foglalkozások mellett egy kifejezetten jó családi program lehet még a közös sütés-főzés is. A Thermal Hotel Visegrád****superior szálloda készített egy Karácsonyi Receptfüzetet, amelyből most egy hagyományos, de kicsit modernizált, közkedvelt édesség receptjét osztjuk meg. 

 

Mákos guba felfújt

Hozzávalók (4 személyre):

  • 6 db tejes kifli
  • 4 dl tej
  • 10 dkg kristály cukor
  • 8 dkg darált mák
  • 15 dkg magozott meggy
  • 3 db egész tojás
  • 4 db tojás sárga
  • 4 db tojásfehérje
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor

 

A vanília krém hozzávalói: 

  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 8 dkg kristály cukor
  • 3 db egész tojás

 

Felkarikázzuk a kifliket és egy nagyobb tálba rakjuk, megszórjuk a darált mákkal, vaníliás cukorral, majd ráreszeljük a citrom héját is. Ezután a tejet edénybe mérjük, hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk, és forrás után ráöntjük a kiflikre. Alaposan elkeverjük, és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, hozzáadjuk a 3 egész tojást, a tojás sárgáját és elkeverjük őket. A tojás fehérjét egy külön tálban habbá verjük, majd óvatos, laza mozdulattokkal beleforgatjuk a gubába. Ezután fogunk egy hőálló edényt, kivajazzuk, majd a fele tésztát belehelyezzük, és szépen elsimítjuk. Megszórjuk a kimagozott meggyel és rásimítjuk a maradék tésztát is. 

Ezután jön a vanília krém elkészítése. A pudingport a tejjel és a cukorral összekeverjük és megfőzzük, majd hagyjuk hűlni, míg körülbelül 30°C-os nem lesz. Ezután belekeverjük a tojásokat és ráöntjük a gubánk tetejére. A sütőt felmelegítjük 170°C-ra , betesszük a gubát és körülbelül 30 perc alatt készre sütjük! 

  A kész mákos guba felfújtat tányérra helyezzük és a vanília krémmel leöntve tálaljuk!

 Aki ezt a fogást megálmodta Önöknek: Magdák Zoltán, mestercukrász.

 Jó étvágyat!

 

Ilyen és ehhez hasonló íncsiklandó finomságokat kóstolhattok meg, ha pihenni indultok a Thermal Hotel Visegrádba. Itt foglalhattok!