Aktuális

EGÉSZSÉGFALÓ RECEPTEK - Narancsos sütőtök pite

Sürgölődő családok egy szuper főzőiskolában, egészséges, szívvel-lélekkel készült, szemet gyönyörködtető ételek és két olyan szervezet, amely elkötelezett a családok mellett. Nem volt ez más, mint a KidsOasis és a Ficsak Egészségfalók - Együtt főzni jó! pályázatának döntője. Olyan csodás ételek születtek ezen szép napon, hogy mindenképppen meg szeretnénk osztani veletek az elkészítésük módját, hogy minél több család étrendjébe bekerülhessenek. Jöjjön elsőként a győztes, Zsirmik Anita receptje!
EGÉSZSÉGFALÓ RECEPTEK - Narancsos sütőtök pite

Narancsos sütőtök pite

 

Hozzávalók

Tészta

  • 100 g zabliszt 
  • 150 g búzaliszt
  • 50 g cukor
  • 125 g vaj
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 ek. tejföl 

 

Töltelék

  • 400 g sütőtök (sülve)
  • 250 g marscapone 
  • 150 g méz
  • 2 db tojás 
  • 1/4 tk. fahéj 
  • 1/4 tk. szegfűszeg
  • 1/4 tk. kardamom
  • 1/4 tk. szerecsendió
  • 1 db citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 1,5 dl narancslé
  • 1 tk. friss gyömbér 
  • 1db narancs reszelt héja
  • 1tk. vanília kivonat 

A tököt 180 fokon kb. fél-egy órát sütjük,amíg pépes lesz. Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót összekeverjük egy tálban, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojást és kevés hideg tejfölt is teszünk hozzá, hogy összeálljon. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk és a hűtőben pihentetjük. Kinyújtjuk, a szélét levágjuk, közben pedig villával megszurkáljuk a tésztát. Kibéleljük sütőpapírral és szórunk bele egy réteg szárazbabot, ami lesúlyozza és így megakadályozza, hogy felpúposodjon. Betesszük a sütőbe 180 fokra.

 

A töltelékhez kimérjük, és a mozsárban porrá zúzzuk a fűszereket vagy veszünk őröltet a boltban. A tököt egy tálba kanalazzuk. Lereszeljük a gyömbért, egy narancs és egy citrom héját. Hozzáadjuk a marscaponét, a mézet, a fűszereket, és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a tojásokat is illetve a narancsok levét.

 

Amikor a tészta kisült (kb. 15 perc kell neki), mehet bele a töltelék. Visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg meg nem szilárdul a töltelék. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.