Aktuális

Erre érdemes figyelni, ha túrázni indul a család

Itt van az ősz, itt van újra. Hol borongós és hűvös, hol melengető napsütéssel teli, ám – a megannyi színben pompázó faleveleknek köszönhetően – mindig csodaszép. Sokan kelünk ilyenkor útra, hogy felfedezzük a szemet gyönyörködtető erdőket, tisztásokat és feledhetetlen kalandokat éljünk át a friss levegőn. Azonban annak érdekében, hogy a kirándulás alatt csupa pozitív élményt és örömteli emléket szerezhessünk, nem árt némi előrelátás.

Erre érdemes figyelni, ha túrázni indul a család

Mindenekelőtt érdemes előre megtervezni, merre is vigyen az utunk. A mindenki számára megfelelő útvonal kiválasztása érdekében vegyük figyelembe kisebb-nagyobb útitársaink teherbírását, edzettségi szintjét. Ha csemetéink is velünk túráznak, lehetőleg kerüljük a meredek kaptatókat és a nagy szintkülönbségeket. Ha erre nem gondolunk úti célunk kiválasztása során, könnyen megeshet, hogy a felnőttek a hátukon lesznek kénytelenek cipelni az időközben elfáradt apróságokat.

Ahhoz, hogy a túrázás – sérülések, horzsolások, kullancscsípés miatt – ne váljon rémálommá, érdemes kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő ruházat és cipő kiválasztására.

Mit is jelent ez?

Nos, mindenekelőtt zárt cipőt, amely tartja a bokánkat és kellően stabil. Ha a túrának nem nyitott lábbeliben vágunk neki, máris sokat tettünk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a szúrós növényektől és a talajról felmászó rovaroktól. Ráadásul ily módon – különösen esős idő esetén - lábunkat is szárazan és melegen tarthatjuk.

A rovarok és az esetlegesen előforduló út menti, szúrós növények miatt akkor is érdemes hosszú nadrágot viselni, ha kifejezetten nyárias, meleg az idő.

A megfelelő ruházat kiválasztása azonban korántsem minden.

Mivel az erdőben, túraútvonalakon ritkán találunk vendéglátóhelyet, élelmiszerüzletet, feltétlenül vigyünk magunkkal elegendő – lehetőleg magas tápértékű – ennivalót és kellő mennyiségű vizet.

Egészségünk védelme érdekében pedig a kullancsriasztó használatáról sem feledkezhetünk meg!

Még egy fontos dolog. Bár kisgyermekekkel felfedezőútra indulni hatalmas kaland, hagyjunk elegendő időt nekik arra, hogy rácsodálkozhassanak az erdők, mezők élővilágára és saját tempójukban haladhassanak. Ennek érdekében érdemes a délelőtti, kora délutáni időszakra időzíteni a programot, hogy még a kirándulás esetleges elhúzódása esetén is, kényelmesen, sötétedés előtt hazaérhessünk.

Csupán némi időráfordítás, egy kis szervezőmunka és máris élvezheti a család a gondtalan őszi kirándulás örömét. Kalandra fel!

 
Szeretnél hetente értesülni legfrissebb cikkeinkről?

Csatlakozz hozzánk és rögtön megajándékozunk három szuper kifestővel, hogy gyermekeid utazás közben se unatkozzanak!

Hűségprogramunk