Aktuális

Huszáros hétvége a családdal

Az idei év a megszokottnál több kikapcsolódási lehetőséget tartogat számunkra, hiszen meglepően sok hosszú hétvégénk lesz. A kevésbé kellemes része, hogy az ünnepnapok melletti potyanapokat szombatonként le kell dolgoznunk, de sebaj, a nemes cél érdekében mindenképpen megéri! Egy szimpla hétvége szerintem kevés ahhoz, hogy igazán kikapcsolódjunk az otthonunkon kívül, hiszen ha csak egy-két napra megyünk, akkor is jó érzés picit kipihenni a pihenést… Mivel március 15-e csütörtöki napra esik, négy napot is együtt tölthet a család. Ha jelenleg azt érezzük, hogy csak egy hosszú, fetrengős semmittevésre adnánk a fejünket, akkor is érdemes legalább egy-két napra kimozdulnunk. Már csak az a kérdés, merre is érdemes vennünk az irányt! A következőkben összegyűjtöttem nektek néhány lehetőséget.

Huszáros hétvége a családdal

1.     Huszáros hétvége a szentendrei Skanzenben

Szentendrére úgy egyébként is, az év bármely napján érdemes ellátogatni, hiszen igazi kis ékszerdoboz. A Duna-korzó hangulata, a parton végighúzódó éttermek, kávézók sora, a macskaköves utcák, a kirakodás és a számtalan múzeum gondoskodik róla, hogy egy percre se unatkozzunk. Mindezt most tetézni fogja, hogy négy napon keresztül külön programsorozat vár bennünket a szentendrei Skanzenban. Huszáros hétvégén vehetünk részt, azaz tehetünk egy időutazást a múltba, az 1848-as szabadságharc idejébe. Különböző bemutatók várnak ránk, mint például a viselet- és fegyverbemutató, a lovas díszbemutató, sőt, a bajuszpödrés fortélyaiba is beavatást nyerhetünk. Kézműves tevékenységeket, mesterségeket is megismerhetünk, a gyerekek pedig számos ügyességi feladat közül válogathatnak. Gyermekkel egyébként is kiváló úticél a skanzen, hiszen úgynevezett gyermek-élménypontok is találhatóak a területén. A hagyományos népi játékokat is megismerhetik a csemeték a játékudvarban, vagy kipróbálhatják a gyerekgazdaságban, hogy milyen lehetett az élet a tanyán.

2.     Március idusa a szigetvári várban

Ha a Szigetvári Várba látogatunk, szintén a múltba tehetünk utazást, hiszen Zrínyi korabeli viselet- és fegyverbemutató is vár ránk. Itt is gondolnak a kisebbekre, hiszen 17. századi népi játékokat próbálhatnak ki, és kézműveskedhetnek is. Jó hír, hogy a belépés ingyenes a nemzeti ünnepre tekintettel.

3.     Szoboszlói Toros Napok

Március 15-17-ig, három teljes napon át is élvezhetjük akár a hajdúszoboszlói gasztrofesztivál hangulatát. A válogatott „disznóságok” mellett természetesen a hagyományos disznóvágások nélkülözhetetlen kelléke, a pálinka is megtalálható. A programok sora igencsak sokszínűnek ígérkezik, úgy gondolom, hogy minden korosztály talál számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. Hogy néhányat említsek. látványsütés, tombolasorsolás, zenés és táncos animáció, koncertek és közös mozgás.

4.     Március 15. a bikali Reneszánsz Élménybirtokon

Többször említettem már az időutazást az eddig felvonultatott programokkal kapcsolatban. Ha Bikalra esik a választásunk, akkor viszont nem csupán nemzeti ünnepünkön tehetjük ezt meg, hanem bármikor, amikor ide látogatunk. A középkort idéző élménybirtok kiváló választás az egész családnak, az óvárosban számos régi mesterséggel ismerkedhetünk meg, a mesefalu pedig kifejezetten a gyerekek szórakozását szolgálja. Található itt többek között állatsimogató, kézműves udvar, boszorkányház, sőt egy beszélő unikornissal is találkozhatunk. 15-én egy déltől 17 óráig tartó program vár ránk, ahol a látványos ünnepi előadás mellett kóstolhatunk kemencés ételeket, készíthetünk nemez figurákat, ellátogathatunk az interaktív házakba, illetve zenés-mesés színházi előadást is megtekinthetünk. Engem nagyon meggyőztek a birtokról készült (interneten található) fotók, az idei kirándulós listámra már fel is jegyeztem. És ti?

UTAZIK A CSALÁD MAGAZIN

Naptár 2018/2019

Iratkozz fel online utazási magazinunkra!
és ajándékba adunk egy letölthető tanévtervező naptárat!