Aktuális

Minek nevezzelek? A Szerethető Zöld Ház filozófiája

Sokan kérdezték, hogy miért éppen Szerethető Zöld Ház lett a vendégházunk neve. Három szó és három megannyi gondolat, amely belőlünk született meg.
Minek nevezzelek? A Szerethető Zöld Ház filozófiája

Mit is jelent a „Szerethető”? Mi szeretjük, mert olyan dolgok vannak benne, amelyek kedvesek nekünk és számunkra értéket jelentenek. A régi dolgok új formát kapnak vagy új értelmet kapnak általunk. A ház, a tárgyak, az eszközök kezünk által hozzáadott értéket képviselnek és akárhányszor rájuk nézünk, arra az élményre és munkára gondolunk, amikor az megszületett. Szerethető, mert olyan vendégek jönnek hozzánk, akik szeretik mindezeket a gondolatokat.

 

„Zöld” Most mondhatnám, hogy kiszámoltuk az öko-lábnyomunkat, hogy mindent úgy csinálunk, mint a nagy könyvben egy zöld szellemiségű teszi. De nem. Teszünk, azért, hogy nap, mint nap óvjuk ezt a csodás világot, tudatosabban állunk hozzá dolgokhoz: kevesebbet vásárolunk, a régi dolgokat újítjuk fel, szelektív gyűjtjük a szemetet, figyelünk a vízhasználatra és napelemmel járulunk hozzá Földünk megóvásához.

„Ház” Számunkra fontos, hogy a két kezünkkel hozzunk létre dolgokat. Sok mindennek utánajárunk, megkérdezzünk szakembereket, majd ezek összegzésével illetve a tanulságok levonásával nekiállunk a feladatnak és megcsináljuk. Ez sok kihívást jelent számunkra nemcsak fizikailag, de szellemileg és lelkileg is. Minden, ami ebből a kétkezi munkából megszületik, az igazi érték számunkra. Felbecsülhetetlen, hiszen mi ketten hoztuk létre. Lehet, hogy nem tökéletes, de minden alkalommal, amikor ránézünk, tudjuk, hogy mindenre képesek vagyunk, hogy mi alkottuk. Az újra felhasználható alapanyagok, amelyek a régi ház részei voltak, most új formát kapnak és máshol, másképpen kerülnek felhasználásra a házban és a kertben. Így lett pl. a régi kádból eperpalántahely.

Ezt a hármas egységet közvetítjük vendégházunkkal és reméljük, hogy vendégeink magukkal visznek valamit a Szerethető Zöld Ház szellemiségéből.

Ismerj meg minket! Kattints!