Aktuális

Téli csodák a Mátrában – Mátrakeresztes rejtett vízesései jegesen a legszebbek

Minden évszak más miatt csodálatos a Mátrában, télen is érdemes felkerekedni és túrázni egyet, hogy olyan különleges és izgalmas helyszíneket fedezzünk fel, mint a Mátrakeresztesen lévő Alsó- és Felső-vízesés. A Nyugati-Mátrában lévő vízeséseket néha az útikönyvek sem említik, ám rajta vannak a térképen és könnyen megközelíthetőek. Magyarország rejtett szépségei télen a legszebbek, ámulatba ejtő a borostyánnal benőtt sziklafal tetejéről aláhulló, több méteres jeges zuhatag, a befagyott vízesések páratlan látványa.

 

Téli mese és csodavilág, amibe csöppenünk az év elején a Mátrában. A hideg idő senkit se tartson vissza, egy könnyű túra jól fog esni, felfrissít, kizökkent minket a mókuskerékből. Ha szerencsések vagyunk, jégbe zárt vízesések várnak minket az utunk során.

 

Mátrakeresztes, a völgyben megbújó hangulatos, bájos település az egyik legszebb fekvésű faluja hazánknak és a fakanálkészítésről híres.

Az itt parkoló autónktól csak egy rövid túrára kell vállalkozni, hogy láthassuk az Alsó-vízesést. Ahogy elhagyjuk az országutat, az étterem mögötti piros kereszt jelzésen haladva, néhány lépés után gyönyörű vadregényes táj fogad minket. A csapadéktól, az időjárástól függ, hogy milyen látvány tárul majd elénk, de mindenképpen gyönyörű környezetben barangulunk majd az erdőben.

 

Óvatosan haladjunk a sziklához vezető csúszós ösvényen!

Mindenképpen megfelelő ruházatban és vízálló túrabakancsban induljunk el otthonról!

 

Az Alsó-vízesés egy apró vízesés, egy sziklalépcsőről, nagyjából 2 méter magasból zúdul alá a patakvíz. Gyakran csak csordogál, nyáron akár ki is száradhat, nagyobb mennyiségű vizet, szó szerinti vízesést leginkább tavasszal, a hóolvadást követően illetve  csapadékos időszakban láthatunk. Ám ilyenkor télen csodálatos a természeti jelenség.

Nagy hidegek idején nem vízfüggönyt, hanem jégbe zárt vízesést láthatunk, a sötét andezitsziklákról jégcsapfüzérek lógnak. Ráadásul télen, lomb hiányában a nap sugarai is sűrűbben megcsillannak a zárt völgyben.

A sziklaperemhez húzódva, a jégcsapsor mögül egészen közelről vizsgálhatjuk, fotózhatjuk a jég különleges alakzatait.

 

Szemben állva a jégcsapokkal díszített 2-3 méteres sziklapárkánnyal, azaz az apró Alsó-vízeséssel, a jobb oldalunkon, a fölénk tornyosuló sziklafal oldalában láthatjuk a Vidróczki-barlangot. Vidróczki Márton betyárról, a Mátra leghíresebb alakjáról kapta a nevét. A mátrai betyár itt húzta meg magát, amikor a pandúrok elől az erdőben bujdosott. Ha szeretnénk, mi is kipróbálhatjuk, milyen érzés lehetett elbújni a sziklafülkében, ahol felegyenesedni alig lehet, de a biztonságos rejtőzködésen túl jó alvómenedékként is szolgálhatott.

 

A térképeken is jelzett Vidróczki-barlangtól pár száz méterre találjuk a még  látványosabb, gyönyörű, jégbe zárt Felső-vízesést.

 

A turistautak kereszteződésétől a piros háromszög jelzést és a kőgörgeteges, kanyargós patakmedret kell követnünk. Hamarosan felérünk a vízesést rejtő hatalmas sziklaformációhoz. A szürke kőfalakat a moha és a borostyán mellett télvíz idején szemet gyönyörködtető kristályos jégzuhatag és káprázatos jégcsapsor dekorálja. A tél csodája, szépsége és ridegsége láttán csak ámulunk és nehéz elszakadni a mesés látványtól. 

 

 

A Felső-vízesés koronája a Lyukas-kő, másnéven a Sziklakapu, amely közvetlenül a vízesés fölött látható. Egyeseket egy megvadult bikára emlékeztet a formája, igazából az erózió mindent legyűrő erejének köszönhető, a patak alkotta meg hosszú munkával a különleges, látványos sziklaboltívet.

 

Rövid, de élménydús kirándulásunkat a visszhangos völgyben ezután még folytathatjuk vagy visszatérhetünk Mátrakeresztesre. Ha a hegycsúcstól néhány lépésre megkeressük a piros jelzést, hangulatos bükkösön és fenyvesen átkelve a kiindulópontunkra jutunk.

 

Az alig négy kilométeres körtúra során feltöltődünk a kristálytiszta levegőn, élvezhetjük a szikrázóan fehér hó utánozhatatlan hangulatát és a varázslatos tájat.

 

 

Akár havas és jeges élményekre vágysz, akár egy télbúcsúztató kirándulást tennél, válaszd a Mátrát a napokban! Jó esély van rá, hogy kevés emberrel fogsz találkozni egy ilyen túra során, a hóborította, fehér téli táj, a különlegesen szép helyszínek, mint a Zsiványbarlang és a Sziklakapu valamint a mesés, fenséges Alsó-és Felső-vízesések  látványa pedig megéri azt a kis didergést!

 

Ne hagyd ki a téli örömöket!