Aktuális

Vajon visszahívhat a főnök a szabadságról?

Végre elérkezett a várva-várt nyaralás. Kis időre el lehet felejteni a mindennapok őrült rohanását, az ébresztőórát, a stresszt és a munkahelyi feladatokat. Végre önfeledten lubickolhatnak a gyerekek a Balatonban vagy a tengerben, van idő a napozásra, egy hosszabb sétára vagy épp az édes semmittevésre. Ebben a néhány napban, hétben a családé, a barátoké és az önmagunkra fordított időé a főszerep, a munka pedig legtöbbünknek eszébe sem jut.

Aztán egyszer csak jön egy hívás vagy egy üzenet a főnökünktől, és mielőtt felvennénk a telefont vagy megnyitnánk az üzenetet, belénk hasít a kérdés: Csak nem azért keres, mert sürgős feladat adódott a cégnél? Joga van egyáltalán ahhoz, hogy tönkretegye a közös családi nyaralást azzal, hogy behív dolgozni a szabadság alatt?

Vajon visszahívhat a főnök a szabadságról?

Nos, először is, a szabadság törvény adta jogosultságunk. Hiába kulcsfontosságú az általunk betöltött munkakör, jogunk – és szükségünk – van a regenerálódásra, a pihenésre, a kikapcsolódásra. Épp ezért a munkáltató köteles a munkát úgy megszervezni, hogy a munkavégzés a távollétünk esetén is gördülékenyen folyjon, és ne kelljen bennünket nap, mint nap munkahelyi telefonhívásokkal és e-mailekkel zaklatni.

Természetesen adódhatnak nem várt, előre nem tervezhető helyzetek is: például csak mi vagyunk olyan tudás birtokában, amelyen áll vagy bukik a vállalkozás további működése, vagy - vészhelyzet esetén - egy komoly probléma elhárítása.

Fontos szabály, hogy a munkáltató a szabadság kiadásának közölt időpontját csak akkor módosíthatja, ha kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működést közvetlenül és súlyosan érintő ok áll fenn. Ilyen helyzetek azonban csak ritkán adódnak. Egy új megrendelés vagy egy rövid határidővel elkészítendő jelentés pedig rendszerint nem tartozik ebbe a körbe.

Ha jogszerű is a visszahívás, felmerülhet bennünk a kérdés, mi lesz a kárunkkal? Hiszen a szállást, az étkezést, a programokat kifizettük már, a hazautazásnak pedig – különösen egy repülős út esetén – komoly költségei vannak…

Jó tudni, hogy a munkavállalónak a szabadság megszakításával összefüggésben felmerült kárát és költségeit a munkáltató köteles megtéríteni. Tehát, ha a főnökünk ragaszkodik ahhoz, hogy hagyjunk ott csapot-papot és utazzunk haza, mert előre nem látható, rendkívüli helyzet állt elő és a probléma nélkülünk nem oldható meg, mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Meg kell térítenie a kifizetett, de igénybe nem vett szállás díját, vagy lemondás esetén a kötbér összegét. Őt terhelik a már befizetett programok díjai és a hazaút megszervezésével kapcsolatos plusz költségek is. Sőt, ha a család sem marad nélkülünk a nyaralóhelyen tovább – mert még kicsik a gyerekek, anyatejet is kapnak vagy egyszerűen egyedül utaztunk el velük pihenni – az ő teljes költségüket is a munkáltatónknak kell fedeznie.

Ráadásul az az idő, amit azzal töltünk, hogy a nyaralásunk helyszínéről beutazzunk a munkahelyünkre, ott dolgozzunk, majd visszatérjünk a szállásunkra, nem számít bele a szabadságba. Ha mindez három napba telt, akkor a főnökünknek ezt a három munkanapnyi szabadságot újra ki kell adnia.

Tehát visszahívhat bennünket a főnökünk a szabadságról? 

Röviden igen. A munkáltatónk dönthet úgy, hogy módosítja a szabadságunk időpontját, de természetesen nem játszhat az időnkkel kénye-kedve szerint. Csak kivételesen indokolt esetben kerülhet sor erre a döntésre. Ráadásul, ha jogszerű az indoka és él is ezzel a lehetőséggel, számolnia kell a felmerülő költségeink és kárunk megtérítésének, a szabadságunk újbóli kiadásának kötelezettségével is. A kérdés már csak az, hogy vajon megéri –e neki?

 
Szeretnél hetente értesülni legfrissebb cikkeinkről?

Csatlakozz hozzánk és rögtön megajándékozunk három szuper kifestővel, hogy gyermekeid utazás közben se unatkozzanak!

Hűségprogramunk