Együnk

A gyerekek és az evés – Tippek szülőknek

Manapság mindenféle dolgot hall az ember az egészséges étkezésről. Reggeltől estig számtalan reklámmal, cikkel, vagy a buszon elkapott párbeszéddel találkozhatunk, amelyek mind más és más módszerekre esküsznek. Nem csoda, hogy sok szülőnek fejfájást okoz eldönteni, hogy mégis hogyan biztosíthatja gyermeke egészségét azzal, amit enni ad neki.

A gyerekek és az evés – Tippek szülőknek

Csak jussanak eszedbe az alábbi gondolatok:

A szülők mondják meg, mit ehet a gyerek Te döntöd el, hogy milyen ételeket teszel gyermekeid elé. Habár szinte törvényszerűen kevésbé tápláló alternatívákat követelnek majd, az utolsó szó mindig is a tiéd lesz az asztalnál. Nem, a gyerekek nem fognak éhezni, mert úgyis megeszik majd, amit találnak a hűtőben vagy az éléskamrában. Persze néha a kedvenceikből is tarthatsz egy keveset otthon.

A gyerekek kiválaszthatják, hogy mit ennének a választékból, ha akarnak egyáltalán enni. A gyerekeknek is kell hogy legyen némi beleszólásuk a dolgokba. Jelölj ki rendszeres étkezési és „nassolási” időpontokat. Hagyd, hogy válasszanak a felkínált lehetőségek közül, és hogy mennyit szeretnének enni belőlük. Ez talán kissé túl sok szabadságnak tűnhet, de ha az előző ponthoz tartod magad, akkor nem igazán hozhatnak majd rossz döntést.

Az Oxigén Hotel**** Superior Family & Spa-ban egész nap egészséges finomságokkal, all inclusive ellátással várjuk a gyerkőcöket, hiszen tudjuk jól, milyen fontos szervezetük számára a megfelelő támogatás!

 

Ne erőltesd rájuk, hogy mindent megegyenek

Hagyd, hogy a gyerekek akkor hagyják abba az evést, amikor úgy érzik, hogy jól laktak. Sok szülő kényszeríti arra a gyerekét, hogy fejezze be az evést, mielőtt feláll az asztaltól, de ez nem segít a gyerekeknek abban, hogy a saját szervezetükre hallgassanak, amikor az azt jelzi nekik, hogy eltelítődtek.

 

Már a kisgyermekkor is kritikus

A kedvelt/nem kedvelt ételekről formált vélemény már babakorban is megjelenik a gyerekeknél. Érdemes tehát változatosan főzni rájuk. Meglehet, hogy egy újdonságot többször is fel kell kínálnod, mielőtt gyermeked elfogadná azt, de akkor is csak néhány falatra próbáld rávenni.

 

Hagyd, hogy új ízeket ismerkedjenek meg

A gyerekek nem csak a pizzát, és a különböző gyorsételeket szeretik. Ha nem otthon esztek, akkor hagyd, hogy új ételeket is kipróbáljanak, mert még akár olyan ízeket is felfedezhetnek, amikről otthon sosem tudták volna meg, hogy rajonganak értük. Például hagyd, hogy egyenek egy falatot abból, amit te rendeltél.

 

A folyékony kalóriák is számítanak

Az üdítők és más ízesített italok további kalóriákat jelentenek, és nem igazán számítanak tápláló élelmiszereknek. A gyerekek számára a víz és a tej sokkal jobb választások. A gyümölcslevekből csak 100%-osat érdemes adni nekik, de óvodásoknál azt is csak mértékkel.

 

Az édességek szerepe

Az édességeket nem kell tiltólistára helyezni, de ne a desszert legyen az étkezések fő attrakciója. Ha a desszert a „jutalom” az evésért, akkor a gyerekek igyekeznek majd több helyet hagyni a finomságoknak, mint az igazán tápláló dolgoknak.

 

A gyerekek a szüleiket utánozzák

Mutass jó példát gyermekeidnek, és étkezz te is egészségesen – ezzel nem csak nekik teszel jót. Az édességek helyett válassz inkább finom, de tápláló desszerteket, egyél az asztalnál, és ne telefonozz közben!

UTAZIK A CSALÁD MAGAZIN

Naptár 2018/2019

Iratkozz fel online utazási magazinunkra!
és ajándékba adunk egy letölthető tanévtervező naptárat!