Együnk

Adjunk házi zöldségkrémeket a gyerkőcnek!

Nálatok is fejtörést okoz a babamenü megtervezése? Az a kulcskérdés, hogyan is legyünk változatosak, hiszen nem adhatunk egyfolytában vajas kiflivéget reggelire! A zöldségkrémek, mint például a padlizsánkrém, a zakuszka vagy akár a csicsókából, édesburgonyából készült krémek igazán sokoldalúan használhatóak fel az egész család számára, és jó szolgálatot tesznek a babakonyhában is.
Adjunk házi zöldségkrémeket a gyerkőcnek!

Ezeket az egészséges ínyencségeket számos módon feltálalhatjuk a ház apró urának vagy úrnőjének, tehát igazi gyerekbarát kosztot készíthetünk!

adhatjuk reggelire: kenyérre, kiflire kenve, 

kanállal is adagolhatjuk bébiétel (főzelék) gyanánt, esetleg beleturmixolhatunk egy kis főtt húst, és

lehet köret is ebédre mondjuk egy kis sült csirkehús mellé, és akár rizzsel is összekeverhetjük

Természetesen nem mindegy, hogy mennyi idős a kicsi, illetve bevezettük-e már az étrendjébe az adott zöldséget, fűszert, ami a krém összetevője. Amíg kislányunk kisebb volt, előfordult, hogy neki félretettem egy kevésbé fűszeres változatot curry vagy bors nélkül, mielőtt a felnőtt adagot kíméletlenül befűszereztem. A zöldségkrémek általában hamar elkészíthetőek, persze vannak kivételek, mint például az órákig tartó igazi pepecselős munkát megkívánó zakuszka. Azért néhanapján gondolok egyet, és nekidurálom magam, de sokkal hálásabb feladat a csicsókakrém elkészítése, hiszen rendkívül gyors.

Az ötlet igazából egy kézműves vásárból ered. A titkos receptet – sajnos – nem ismerem, de a termék összetétele alapján sikerült az eredetihez valami egészen hasonlót elkészítenem! Javaslom, ha a környéketeken időnként van olyan rendezvény, vásár vagy piac, ahol a helyi gazdák és kézművesek árusítják portékáikat, érdemes ellátogatni! Igazi családi kikapcsolódás, magunknak és az éléskamránknak pedig egy kis feltöltekezés. Minden hónapban vettünk ezen a bizonyos vásáron néhány üveggel a csodás krémekből, viszont legutóbb annyira belehúztunk kicsi lányommal, hogy két nap alatt felfaltuk két üveg tartalmát. És nem az én gyomromban landolt az étek nagyobb része… Gondoltam, ez így nem mehet tovább, hiszen idő előtt a fenekére nézünk a családi kasszának!

Ekkor elhatároztam, hogy most azonnal elindulok csicsókát venni, és ha addig élek is, készítek egy hatalmas adagot. Ennek a tápláló zöldségnek nem annyira egyszerű a beszerzése, sok esetben nem találok a zöldségboltok kínálatában. Érdemes megnézni nagyobb piacokon, illetve bevásárlóközpontokban. Csupán csicsókát és zellert kell beszereznünk, illetve néhány fűszert. A titkos recept pedig a következő:

1. Megpucoljuk és felkockázzuk a csicsókát és a zellert! A csicsóka mennyiségének kb. negyede legyen a zeller. Én előbbiből fél kilót szoktam egyszerre felhasználni, utóbbi mennyiségét pedig nagyjából szemügyre vételezéssel állapítom meg.

2. Puhára főzzük a zöldségeket!

3. Ha a zöldségek megfőttek, a turmixgépbe rakjuk őket, és teszünk hozzá ízlés szerint némi zöldhagymát, ennek is a zöldjét apóra vágva. (Ha nincs zöldhagymánk otthon, akkor egy kis vöröshagymát is főzünk a zöldségekkel). Sót, curryt, esetleg egy kis kurkumát is szórunk bele, közben érdemes kóstolgatni!

4. Összeturmixoljuk a zöldségek és fűszerek egyvelegét, és már készen is vagyunk!

Jó étvágyat mindenkinek!