Együnk

Burger egészségesen? Igen, polentából!

Nehéz olyan ételeket az asztalra tenni, amelyek egészségesek, ugyanakkor allergia vagy ételérzékenység mellett is bátran fogyaszthatóak - ráadásul még finomak is. Általában a legkisebbeket a legnehezebb meggyőzni az egészséges étkezéssel kapcsolatban. Azonban egy kis ügyességgel nem lehetetlen a küldetés! Egyszerűen csak érdekes, finom és egyben egészséges hozzávalókat kell használnunk. A puliszka (polenta) egy meglepő felhasználási módjával ismerkedhetünk most meg vagyis lássuk, hogyan is készül a polentaburger!Előnyei:
  • elkészíthető liszt- és tejmentesen, így az allergiával élők is be tudják illeszteni az étrendjükbe
  • könnyen elkészíthető, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele
  • olcsó
  • laktató
Polentaburger

Polentaburger


Hozzávalók:

  • 25 dkg kukoricadara
  • 1/2 liter  natúr szójaital vagy tej
  • 1 konzerv bébirépa
  • 1 konzerv bébikukorica
  • 1 tk. olíva olaj
  • cukor
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 4 db fürjtojás
  • 1 kis ág menta

 

A szójaitalt vagy tejet enyhén sózzuk, majd megfőzzük benne a kukoricadarát. Még forrón előre frissen tartó fóliával kibélelt formákba öntjük. Megvárjuk még kihűl.

Az olajjal, sóval, cukorral és kakukkfűvel elkevert 1/2 bögre vízbe beletesszük a répákat és lefedve legalább 1/2 órára hűtőbe tesszük.

Ezt követően az egészet egy lábasba öntjük és kb. 1-2 percig letakarva pároljuk (figyeljünk nehogy elfogyjon alóla a víz!), majd kevergetés mellett elfőzzük a vizet, így a répa finom, fényes mázat kap.
A fürjtojásokat 6 perc alatt megfőzzük.
A formából kiborított polentát megtöltjük a fürjtojással, a mázas répával és a bébikukoricával. A tetejét kakukkfűvel és mentával díszítjük.

Tipp: A burgerbe kerülő hozzávalókat ízlés és évszak szerint variálhatjuk!

Még több ínycsiklandó receptre vágysz? Nézz körül Együnk rovatunkban!