Együnk

Cobbler-re fel! - gyümölcsös, gyors őszi édesség

Talán nem is sejtjük, hogy a cobbler szó nem magára a süteményre utal, hanem arra a holland sütőedényre, amiben eredetileg maga a sütemény sült az Amerikába kivándorló családok konyhájában. Ez egy nagyon vagány, mutatós süti, amit legtöbbször ősszel készítünk el. A lényege, hogy az aljára gyümölcsök kerülnek, még a tetejére tésztakupacokat halmozunk.Előnye, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, hátránya pedig, hogy egy adag sosem elég.Ha finomat szeretnétek sütni ebben a csodás őszi időben is, akkor cobbler-re fel!
Cobbler

Hozzávalók:

  • kb 1kg gyümölcs vegyesen alma-barack (ez lehet konzerv is)
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 3 ek barnacukor, ennek hiányában megfelel a sima cukor is
  • kb 1 tk. fahéj
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1, 5 dl tejszín
  • csipet só
  • 1 ek méz

 

Elkészítés:

A gyümölcsöket tetszés szerinti méretre vágjuk, majd egy sütőtálban jól összeforgatjuk a barna cukorral, étkezési keményítővel, fahéjjal és a mézzel.

A lisztet, a sütőport, a sót összekeverjük, majd hozzádolgozzuk a vajat,

A tejszínt és a tojást elkeverjük, majd gyors mozdulatokkal a lisztes keverékhez dolgozzuk, ez nagyon hamar megvan, bár ezt a részt már javasolt keverőlapát segítségével elvégezni, mivel szépen ragad a tészta.

Kettő kanál segítségével, vagy pusztán kézzel gombócokat formálunk a tésztából és a gyümölcsös keverékre helyezzük. Úgy pakoljuk rá a gombócokat, hogy legyen helyük picit megdagadni sütés közben.
Előmelegített sütőben 180 C-on, kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Tálkákba, pohárba tálaljuk, aminek az aljára tejszínhabot (főleg télen) vagy pedig fagylaltot helyezünk, erre kerül a gyümölcs majd a roppanós keksztető.