Együnk

Expressz suli zsemle

Az iskolakezdés és az ősz remek lehetőséget kínál, hogy otthon kísérletezzünk a pékáru előállításával. Már nincs hőség, ezért a sütőt is könnyebben bekapcsoljuk, az iskolakezdés pedig plusz motivációt nyújthat arra, hogy otthon kezdjünk neki a sütésnek.Elsőre érdemes olyan tésztákkal kezdeni, amelyek nem igényelnek hosszas előkészületet, vagy speciális eszközöket. 
Expressz suli zsemle

Ami elsőre is garantált sikert hoz, az nem más, mint a kelesztés nélküli, gyorsan elkészíthető és sokáig friss zsemle.

A házi pékáru előnyei:

  • A hozzávalókat mi választjuk meg
  • Igény szerinti mennyiségben készíthető, ezzel elkerülhetjük a pazarlást
  • Hosszabb ideig friss marad
  • Az illata és az íze utánozhatatlan
  • Hálás lesz az egész család

 

Hozzávalók: ( 10 db zsemle):

  • 1 csomag expressz élesztő (375 g liszthez elegendő)
  • ½ csomag instant élesztő (3,5 g)
  • 500 g kenyérliszt
  • 3 dl langyos tej 2,5 %-os tej
  • 40 g xilit, igény szerint kevés kristálycukorral helyettesíthető
  • 1 tojás
  • 5 dkg olvasztott teavaj
  • 3 kk. só

 

A zsemlék tetejére:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek. teavaj (lehet olíva olaj, kókuszzsír is)
  • igény szerint magok (szezám, mák, mandula, napraforgómag, dió, stb.)

Elkészítés:

A lisztet és a kétféle élesztőt jól összekeverjük egy tálban. A tejet meglangyosítjuk, a vajat megolvasztjuk. A tojást, a sót, az édesítőt, a langyos tejet és az olvasztott vajat a liszthez keverjük és gyors mozdulatokkal egy sima tésztát gyúrunk.

Gép használata nem szükséges.

A tészta akkor jó, amikor „lélegzik”, azaz buborékok képződnek benne és halk pöffenő hangot hallat.

Az elkészült tésztát 10 egyenlő részre osztjuk. A két tenyerünk között gombócokat formázunk és enyhén ellapogatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

A sütőt alsó-felső sütés funkció használatával 180 C-ra előmelegítjük. A tésztát 15 percig – az élesztő csomagolásán lévő utasítás szerint – pihentetjük.

Mielőtt a zsemléket betesszük a sütőbe körben megkenjük az olvasztott teavajjal, a tetejét pedig a tojássárgájával, végül igény szerint megszórjuk a magokkal.

Végül 25 percig – tűpróbáig – sütjük.

Tipp: Miután kihűltek a zsemlék kitesszük egy tányérra, konyharuhával betakarjuk, majd zacskóba téve tároljuk. Ezzel a tárolási módszerrel sokáig friss marad a pékáru.