Együnk

Így etesd a babádat utazás, nyaralás alatt!

Amikor egy kisbaba körülbelül hat hónapos lesz, érett lesz a hozzátáplálásra. Fokozatosan be lehet vezetni a zöldségeket, gyümölcsöket, majd a húst, gabonákat és tejtermékeket. Sok anya az otthon, frissen készített pürékre esküszik, mások jobban bíznak az ellenőrzött körülmények között készülő bolti bébiételekben. Mindenki maga dönti el, miként és mivel táplálja gyermekét. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a legtöbb anya az üveges bébiételekhez nyúl: utazás, nyaralás, rokonlátogatás során egyszerűbb, könnyebb és akár higiénikusabb is a bolti püréket választani.

A boltok polcai roskadoznak a legkülönfélébb összetételű, minőségű bébiételektől. Választani nem egyszerű. Néhány tanács azonban segíthet eldönteni, milyen termékek is kerüljenek a bevásárlókosárba, ha egy kisgyermekes család útra kel.

Így etesd a babádat utazás, nyaralás alatt!

Jó tudni, hogy a bolti bébiételek előállítása szigorú szabályokhoz kötött. Nem véletlenül. Mivel ezeket a termékeket a legkisebbeknek szánják, kizárólag olyan alapanyagok felhasználásával készíthetők el, amelyek megfelelnek az apróságok különleges táplálkozási igényeinek. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy egyáltalán nem mindegy, mi kerül az első falatokkal épp csak ismerkedő baba pocakjába. Amit már javában ehet egy nagyobbacska gyerkőc, 4-6 hónapos korban még tiltólistán van. Épp ezért érdemes mindig figyelni a korcsoportajánlásokra.

Különös figyelmet szükséges fordítani az allergének kiszűrésére is a hozzátáplálás kezdetén.

Fontos kiemelni, hogy a bébiételek címkéjén kötelező feltüntetni az energia-, fehérje-, zsír- és szénhidrát tartalmat, valamint a hozzáadott vitamin- és ásványi anyag mennyiségét is. Tehát, ha esetleg van némi plusz idő és kedv, egy kis számolással máris tudományosabb alapokra helyezhető a kicsi étkezése.

Ha már szó esett a vitaminokról: Manapság rengeteg vitaminozott, ásványi anyaggal dúsított, gyermekeknek szánt élelmiszer van a piacon. Amennyiben ilyen termékek is kerülnek a kicsi táljába, célszerű áttanulmányozni, miből mennyit is tartalmaznak. A legkisebbek szervezetére ugyanis nem csupán a vitaminhiány, hanem a vitamin túladagolás is veszélyes lehet.

Sokaknak fontos, hogy a hozzátáplálás időszakában vegyszermentes zöldséget, gyümölcsöt adjanak gyermeküknek. Nekik érdemes a bio jelzésű ételek között keresgélni.

Fontos megemlíteni, hogy számos bébiétel tartalmaz olyan alapanyagokat – például cukrot, sót, aromát – amelyre a pici szervezetének nincs feltétlenül szüksége. Ráadásul, ha eleinte csupán az édes ízekkel ismerkedik meg a baba, később jóval nehezebb lesz megszerettetni vele az eltérő zamatú zöldségeket, savanykásabb gyümölcsöket. A legjobb átböngészni a címkét – ez sokszor otthon, az internet segítségével is megtehető - és a cukor- és adalékanyagmentes bébiételek közül válogatni.

Mivel a cél az, hogy a lehető legtöbb hasznos tápanyag jusson be a kicsi szervezetébe, a tárolás, melegítés során mindenképp be kell tartani a felhasználási útmutatóban foglaltakat.

A bébiételek gyártásakor rendszerint biztonsági vákuumzárazást alkalmaznak, ezért felnyitásakor halk kattanást kell hallani. Ennek hiányában jobb, ha a kicsi – egészsége védelme érdekében – nem kap belőle. Egyébként már a boltban kiszűrhetők a hibás termékek. Ha a fedő közepe benyomható, jobb a bébiételt az üzletben hagyni!

Jó tudni, hogy a bolti pürék felbontás után nem tarthatók el napokig, még hűtőben sem. Mivel egy csecsemő kezdetben csak néhány kanálnyi bébiételt eszik, célszerű a legkisebb kiszerelésű termékek közül válogatni. Ez azért is hasznos, mert utazás, nyaralás alatt nem mindig van lehetőség a megmaradt püré megfelelő, hűtőben történő tárolására.

Fontos az is, hogy csak akkora mennyiség kerüljön felmelegítésre, ami biztosan bekerül a babapocakba. A melegítéshez egyébként már az utazó családok életét megkönnyítő, szivargyújtóra csatlakozható vagy teakonyha nélküli szállodai szobákban, panziókban használható elektronikus bébiétel melegítők is rendelkezésre állnak.

UTAZIK A CSALÁD MAGAZIN

15% kedvezmény

Iratkozz fel online utazási magazinunkra!
Most 15% kedvezményt biztosítunk Neked az
Utazik a család! meseútikönyvek árából!

Hűségprogramunk