Együnk

Könnyű nyári ételek – mentesen

A legtöbb esetben – főként időzsonglőr anyukaként – nem vágyunk arra, hogy órákat töltsünk a konyhában. Főleg nem a forró nyárban, amikor a munka helyett, előtt és után is leginkább egy hűsítő koktél lebeg lelki szemeink előtt, persze egy kellemes vizű medencében kortyolgatva. Nyáron a legtöbbünknek inkább a könnyű ételek esnek jobban, és az a legjobb, ha ezek duplán könnyűek: nem csupán az emésztésük az, hanem az elkészítésük is.

Nálam jól bevált trükk már jó ideje, ha időhiánnyal küzdök, és nem vágyok a panelkonyhában szaunázni, hogy olyan ételt készítek, amit már előző nap félkész állapotba varázsolhatok, és másnapra már csak a munka fele marad. Ha pedig épp erre sincs energia, akkor marad a főzésmentes könnyű nyári étel: rendelünk valamit! ☺ Most pedig nézzünk néhány egyszerű, de finom nyári fogást: kétféle salátát és kétféle pácolt csirkehúst, azt pedig rátok bízom, melyik húst melyik salátával párosítjátok!

Mézes-mustáros csirke

Hozzávalók kb. 4 főre:

  • kb. 70-80 dkg csirke

  • 2-3 gerezd fokhagyma

  • 1 fej vöröshagyma

  • 6 evőkanál méz

  • 3 evőkanál mustár  

  • bazsalikom

  • bors

A csirkét felkockázom, besózom, összekeverem zúzott fokhagymával és apró kockákra vágott vöröshagymával. Egy tetővel zárható műanyag edényben összekeverem a mézet és a mustárt, majd jönnek bele a fűszerek: bors és bazsalikom. Beleteszem a csirkét, jól átforgatom a pácban és éjszakára – de minimum pár órára – a hűtőbe teszem. Másnap már csak a wokba zúdítom a falatkákat és addig sütöm, amíg szépen meg nem karamellizálódik rajta a mézes máz!

 

Fokhagymás-citromos csirke

Hozzávalók kb. 4 főre:

  • kb. 7-80 dkg csirke

  • magos mustár (hagyományos mustárral is helyettesíthető)

  • 1 ek. olívaolaj

  • 0,5 nagy citrom leve

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 1 lapos tk. bors

  • 3 tk. oregánó

  • 2 tk. bazsalikom

A csirkét vékony szeletekre vágom. Besózom, bedörzsölöm mindkét oldalát mustárral, majd összekeverem a zúzott fokhagymával. A frissen facsart citromlé és olívaolaj keveréke lesz a pác, beleszórom a fűszereket, megforgatom benne a húsokat, majd egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek. Másnap már csak a sütés van hátra, akár serpenyőben, akár minigrillen!

 

Kókuszkrémes rizssaláta

Hozzávalók: 

  • 1 tasak rizs (bármilyen rizs jó, én a gyorsaság kedvéért zacskós Jázmin rizst használtam)

  • 4 evőkanál majonéz (Globus uborkás majonézt használtam)

  • 200 ml Cocomas kókuszkrém (ez helyettesíthető szójajoghurttal vagy kókuszjoghurttal)

  • 1 lapos evőkanál mustár

  • 3-4 db paradicsom

  • 1-2 db paprika

  • 1 nagy fej lilahagyma

  • 1/2 kígyóuborka

  • bors

  • petrezselyem

  • oregánó

Megfőzöm a rizst, eközben a paradicsomot, paprikát, uborkát és hagymát apró kockákra vágom. Összekeverem a tejfölhelyettesítőmet (pl. kókuszkrém) a majonézzel és a mustárral, meghintem egy kis borssal. Ezzel kész a tartáralapunk. Beleöntjük az apróra vágott zöldségeket és a főtt rizst. Nekünk nagy kedvencünk, hiszen egyszerre van salátánk és könnyű köretünk!

Répás-lilahagymás céklasaláta

Hozzávalók: 

  • 1 nagy répa

  • 3 közepes cékla

  • kb. 200 gramm zöld salátaalap (pl. jégsaláta vagy akár zacskós vegyes zöldsaláta)

  • 1 fej lilahagyma

  • olívaolaj

  • bazsalikom

  • citromlé

Egy sajtreszelő nagyobbik lyukán lereszelem a répát és céklát (a cékla extrém színe miatt ajánlott eldobható gumikesztyűben végezni a műveletet), a lilahagymát fél cikkekre vágom, hozzáadom a jégsalátát. Mindez besózva áll kicsit, majd egy felespohárnyi olívaolajat összekeverek jó sok bazsalikommal, meglocsolom a salátám, összekeverem, majd egy kis citromlével is megöntözöm!

Még több szuper receptre vágysz? Itt találod!