Együnk

Mézes tészta, nem csak Karácsonyra!

Reggeli kávémmal a kezemben kinéztem az ablakon és gondolkodtam mi is legyen a bejegyzés témája? Persze, hogy valami édes nasi! Hiába van azonban tavasz az idő téli, de akkor beugrott: mézes tészta! Az én gyerekeim imádják csinálni minden elemét. Gyúrni, nyújtani és kiszúrni! A sütést viszont én imádom, mert a fűszeres-édes illat betölti az egész házat. Viszont a kész sütik dekorálása az mindenkinek az ultimate kedvence. Annyira bele szoktunk gyönyörödni, hogy ripsz-ropsz elkopik a díszíteni való!
Mézes tészta, nem csak Karácsonyra!

Szóval miért is hanyagolnánk ezt a finom illatos sütit?

Csupa jót lehet róla mondani:

• imádják a gyerekek,

• ezer évig finom és puha marad,

• plusz nem morzsálódik, így ha utazik a család, akkor nyugodtan lehet “hátra adogatni” a gyerekek kezébe!

A kreativitásunknak csak a képzelet szabhat határt. Mert gondoljuk csak meg, mennyi féle kiszúrót lehet már kapni, a csillag és harang karácsonyán már rég túlhaladva, van itt minden: állatok, növények, mindenféle járművek, sőt még puzzle formájú is! Mindig a kedvünknek megfelelőt ránthatjuk elő a fiókból. Ha még nem vagy ennyire felkészült és nincs tele egy teljes fiók különböző formákkal, akkor nyugodtan vesd bele magad a kínálatba, rengeteg webshop árul sütiformákat.

Díszíteni is egy kisebb brainstorming, mert csak úgy záporoznak az ötletek! A mézes sütit lehet turbózni mindenféle, egészséges magocskákkal. Engedj a fantáziádnak és találj kreatív helyet a diónak, mandulának és kesudiónak a sütin. Egy szép dió lehet a süni “ruhája” vagy egy báránykáé. Két szép kesudió lehet rénszarvas agancs. A klasszikus sütibaba pedig ölelhet egy szem mogyorót vagy mandulát.

Ha jó kézügyességed van és még tovább bíbelődnél, rajzolj a sütikre szép fehér cikornyákat tojásfehérjés mázzal. Ha épp nincs kedved/időd “írókázni”, akkor csak mártsd meg benne a kész sütiket. Belemárthatod olvasztott csokiba is! Ebben a legkisebb gyerekek is örömüket lelik majd.

Ha mégis kifogytok az ötletekből akkor a maradékot golyókká lehet formázni és cuki kis mézescsókok lesznek. Nekik is jól áll a fehér máz.

Ha túltengett a család lelkesedése és bazi nagy adagot sütöttetek, ne aggódj, jól záródó dobozban akár egy-két hétig is ugyanolyan friss marad. Így a családi kikapcsolódás alatt is “rá lehet járni” a dobozra! Külön jól jön, ha a szállodai kínálat mellett, van egy kis “hazai” is a folyton rágcsáló gyerekeknek.

 

Így készítsd:

A mézet finom fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, ánizs) olvaszd fel vajjal. Közben a lisztet, porcukrot, szódabikarbónát keverd össze egy tálban. A száraz anyagokból és fűszerekből álló mixet az olvasztott mézzel öntsd nyakon. Majd mehet hozzá a tojás és a pici víz. Ennyire egyszerű és már kész is a tészta. Nyugodtan vond be a gyerkőcöket is, nagyon fogják élvezni és persze majd keresik is a remekműveiket a kész sütik között, hogy azt falhassák fel először!

Tedd hűvös helyre legalább fél órát, de egy egész éjszaka is maradhat, sőt 2-3 napért sem haragszik meg! Ez jó, mert így több adagban is sütögethetünk, ahogy időnk és kedvünk van. 180 fokos sütőben szép világos barnára sütjük.

Bevásárló lista:

tésztához: 500 g liszt, 100 g porcukor, 25g szódabikarbóna, fűszerek, 250g méz, 60 g vaj,1 tojás, 2-3 ek. víz

fehér mázhoz: 1 tojás fehérje, 150 g porcukor pár csepp citromlé szép egyenletes habbá verve.