Milyen lehetőségeket kínál számotokra egy családi piknik?
- kellemes környezetben, jó levegőn együtt eszik, és közben beszélget a család
- minőségi együtt töltött idő
- élményt adunk a gyermekeinknek (is)
- aktív kikapcsolódás részeként is piknikezhetünk (horgászat, számháború, stb.)
- elegendő egy kosárnyi elemózsia, és máris indulhat a kikapcsolódás
- nem szükséges messzire mennünk a lakóhelyünktől
- négylábú kedvenceinket sem kell otthon hagyni
Milyen az ideális helyszín?
- kellemes környezetben van, akár egy tó partján, de lehet egyszerűen egy közeli parkban
- az egész család számára lehetőséget nyújt az aktív és passzív kikapcsolódáshoz egyaránt
- van árnyékos, védett rész
Tipp: Nyugodtan szervezhetünk akár tematikus pikniket is, általában nagy sikert szokott aratni, sőt egy szülinapi piknik is nagyon izgalmas meglepetés lehet.
1: Marinált eper
Hozzávalók:
- 0,5 kg eper
- 1 ek. cukor
- 1,5 ek. balzsamecet
Elkészítés:
Az epret félbevágjuk, cukorral megszórjuk, balzsamecettel meglocsoljuk és minimum fél órát pihentetjük, majd hűtőbe tesszük és lehűtve kínáljuk.
2: Epres panna cotta
Hozzávalók:
- 1 dl magas zsírtartalmú tej
- 1 nagy doboz tejszín kb. 5 dl, ha picit több nem baj
- 5 lapzselatin
- 15 dkg kristálycukor
- 1 rúd vanília
Elkészítés:
A tejet és a tejszínt felforraljuk, a vaníliarúddal együtt. Figyeljünk arra, hogy ne forraljuk túl, elkerülve a csomósodást, kicsapódást.
Levesszük a lángot, és a már nem forrásban lévő tejes tejszínhez adjuk a zselatint, valamint a cukrot, a vaníliarudat eközben kivesszük. Tovább melegíteni már nem szükséges, de folyamatosan kevergetni kell, amíg langyosra nem hűl.
Ezután kis formákba öntjük. Legjobb egy éjszakára a hűtőbe tenni.
Eperöntet:
- 40 dkg eper
- ízlés szerint cukor vagy méz
- 5-6 db epermenta levele
Elkészítés:
Az epret villával kicsit megnyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot és a nagyon apróra vágott epermentaleveleket.
Kb. 6-8 percig főzzük, amíg szép sűrű állagot nem érünk el.
Az öntetet tálaláskor a panna cotta tetejére csurgatjuk.
3: Epres-narancsos limonádé
Hozzávalók:
- 25 dkg eper
- 1 narancs
- citromlé (ízlés szerint)
- cukor, vagy folyékony édesítőszer (ízlés szerint)
- 4,5 liter víz
- menta a díszítéshez
Elkészítés:
Az epret apró darabokra vágjuk, a narancs húsát gerezdekre szedve, enyhén kinyomkodva az eperrel együtt hozzáadjuk a vízhez. Citromlével és édesítőszerrel vagy cukorral ízlés szerint megízesítjük.
Kínáláskor mentalevelet és jégkockát teszünk hozzá.