Együnk

Répázzunk!

Ősszel és télen érdemes fokozott figyelmet fordítanunk arra, hogy szervezetünket egészséges tápanyagokkal, vitaminokkal lássuk el. Az pedig külön élvezet, ha az asztalra kerülő étel amellett, hogy egészséges, a terített asztal dísze is lesz.Ehhez pedig nem minden esetben van szükségünk drága, gyakran nehezen beszerezhető alapanyagora. Vannak olyan ételek, amelyek önmagukban is megállják a helyüket, és teljesítik az összes fent említett kritériumot is. A célnak leginkább megfelelő zöldség, a sárgarépa. Amellett, hogy gyönyörű színe van, még igazán hasznosan támogatja az immunrendszerünket is, feltölt minket A-vitaminnal.Tudtad? 100 g sárgarépa 6-54 mg között tartalmaz karotinokat, amelyek részben A-vitaminná alakulnak.
Répázzunk!

Mázas répa

 

Hozzávalók

  • 8 db répa
  • 1 tk. olíva olaj
  • 2 tk kakukkfű
  • 2 tk. cukor
  • 1/2 tk. só
  • 3/4 bögre víz
  • kevés mazsola /elhagyható/

 

A répákat megtisztítjuk, majd kb. 5 cm-es darabokra vágjuk. Beletesszük az előzőleg olajjal, sóval, cukorral és kakukkfűvel elkevert vízbe, majd lefedve kb. 4 órára hűtőbe tesszük. Ezt követőn a pácolt répát egy lábasba öntjük és kb. 10 perc alatt letakarva puhára pároljuk (figyeljünk nehogy elfogyjon alóla a víz, az idő a répa puhulásának függvényében változhat), majd újabb 10 perc alatt kevergetés mellett elfőzzük a vizet, így a répa finom, fényes mázat kap.


Tipp: Mazsolával díszíthetjük.