Együnk

Süssünk kekszet tej- és lisztmentesen!

Sokunk életét megkeseríti valamilyen allergia, ételintolerancia. A leggyakrabban a glutént és a tejfehérjét kell kizárnunk az étrendünkből, de emellett számos érzékenységgel találkozhatunk. Egy kis ügyességgel és egy jó recepttel azonban ma már nem jelenthet gondot a finom nassolnivalók elkészítése sem. Most egy olyan süteményt ajánlunk, amely nem tartalmaz tejet és lisztet, így többféle diétás étrendbe is könnyedén beilleszthető.
Süssünk kekszet tej- és lisztmentesen!

Bázeli brunsli, a svájci finomság

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg mandula /igény szerint lehet dió is/
  • 25 dkg porcukor
  • 5 dkg jó minőségű kakaópor
  • 1-1 csipet szerecsendió és fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál meggypálinka /lehet más gyümölcs is, vagy szörppel helyettesíthető/
  • 2 tojásfehérje
  • a nyújtáshoz kevés porcukor
  • a szóráshoz maradék mandula és durva szemű kristálycukor

 

Elkészítés:

 

A mandulát és a porcukrot aprítógép segítségével finomra daráljuk. Hozzáadjuk a kakaóport, a fűszereket, a vaníliás cukrot és a pálinkát. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a masszához forgatjuk. Egy puha tésztamasszát kell kapnunk.

Minimum egy órát hűtőszekrényben pihentetjük.

A gyúródeszkát meghintjük porcukorral és a tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Virágformákat szúrunk a tésztából /lehet más forma is/, majd óvatosan belenyomjuk a tészta egyik oldalát a maradék aprított mandulába és durva szemű cukorba.

A cukros felével felfelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

150 C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl!