Együnk

Tányéron a virág

Tudtátok, hogy számos virág ehető, sőt nagyon finom is?A virág több dolgot is hozzá tud adni az étkezéseinkhez. Egyrészt egy ismeretlen zamatot, új ízt kínál, másrészt vizuális élményt is nyújt számunkra. Érdemes tavasztól figyelni a kertben nyíló virágokat, de a réten szedhetők közül is lehet válogatni, ezáltal máris egy kreatív és pompás ételt tehetünk az asztalra.Legyen szó családi kirándulásról, egy sétáról a parkban, és mi tavasztól egészen késő őszig gyönyörű, ehető virágokra lelhetünk. Gondoljunk csak bele, hogy bármelyik aktív kikapcsolódás alkalmas lehet arra, hogy ehető virágokkal töltsük meg a kosarunkat.Szuper dolog összekötni a kellemeset a hasznossal, ugye?Ezután a vacsora garantáltan mindenkit virágos kedvében fog találni.Tanács:
  1. Amennyiben biztonsággal nem ismerjük fel az adott virágot, akkor mindenképpen kérjük szakember segítségét, hiszen amellett, hogy nagyon sok növény alkalmas emberi fogyasztásra rejlik köztük is mérgező példány!
  2. Mindig biztonságos helyről szerezzük be az ételt, virágot, ami a tányérunkra kerül!
  3. Friss alapanyagokat használjunk!
  4. Legtöbbször csak a virág szirmai használhatóak fel, a felhasználás feltételeinek mindig járjunk utána!
  5. Egészséges virágokat szedjünk!
Ehető virágok a teljesség igénye nélkül:rózsa, napraforgó, sarkantyúka, levendula, vadárvácska, orgona, jázmin, margaréta, kamilla, körömvirág, gyermekláncfű, bodza, ibolya stb.A virágos ételek előnyei:
  • Gyönyörű kompozíciókat készíthetünk a segítségükkel
  • Egészségesek
  • Vizuális élményt nyújtanak
  • Egyedi ízkombinációt érhetünk el általuk
  • Bármilyen étkezést fel tudunk dobni velük
  • Remek díszítőelemek
Miután kiválasztottuk a virágot, amit meg szeretnénk kóstolni, nem maradt más hátra, mint kitalálni, hogy milyen ételhez passzol, vagy mi az, amit ki szeretnénk próbálni. Kísérletezni ér!Elárulok egy titkot!Tudjátok, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy azt mondhatjuk, hogy szinte minden ételt fel tudunk dobni a virággal?Legyen szó levesről, lekvárról, kandírozott virágról, vagy éppen szörpről, mindenhez tökéletes társ a virág. A felhasználásuknak csak a képzeletünk szab határt.Bátran készítsetek ti is virágzó ételeket, a siker garantált!
Tányéron a virág

Gorgonzolás eper árvácskával

Hozzávalók:

  • Eper
  • Gorgonzola sajt (kb 10 dkg)
  • Darált dió
  • Árvácska
  • Kicsi bazsalikomlevelek
  • Kevés olívaolaj (lehetőleg spray)

Az epret megtisztítjuk, félbevágjuk és a belsejét karalábévájóval enyhén kivágjuk.
A kivájt gyümölcshúst félretesszük.

A kis darab sajtot – kb. akkora, ami belefér az eper belsejébe – félbevágjuk és beletöltjük a félretett gyümölcsöt.

Olívaolajjal enyhén befújjuk a sajtot, majd darált dióba hempergetjük.

Az így elkészült sajtot beletesszük a félbevágott eperbe, rátesszük az eper másik részét és beletűzzük az árvácskát valamint a pici bazsalikomlevélkét.

 

Mediterrán csirkefalat árvácskával és mozzarellával

Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemellfilé
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk.só
  • 1/2 kk.bors
  • 4-5 friss bazsalikomlevél
  • 1 ek. olívaolaj
  • zsemlemorzsa
  • 1 zacskó mozzarellagolyó
  • árvácska
  • kicsi medvehagyma levelek

A csirkemellfilét, a tojássárgáját, a fokhagymát, a friss bazsalikomleveleket, a sót és a borsot robotgépben pépesre aprítjuk.

Eközben a zsemlemorzsát és az olívaolajat elkeverjük.

A csirkepépből kisebb korongokat formálunk, belemártjuk az előzőleg villával enyhén felvert tojásfehérjébe, és megforgatjuk az olívás zsemlemorzsában.

Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A még meleg korongokra mozzarella golyót helyezünk és szendvicssütőben vagy grillen gyorsan ráolvasztjuk a sajtot, végül a még forró sajtba nyomjuk az árvácskát, a virágok mellé pedig a pici medvehagymaleveleket, vagy idényzöldet.

 

Bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 15 nagy bodzavirág
  • 1,5-2 kg cukor (kevesebb (1,5kg) ha limonádészerűen szeretnénk, és több (2kg) ha finom édesen)
  • 2 db citrom
  • 5 dkg borkősav
  • 2,5 dkg citromsav
  • 7 liter víz

Igény szerint a cukor folyékony édesítőszerrel helyettesíthető.

Elkészítés:

A virágokat óvatosan megmossuk.

A citromokat felszeleteljük.

A borkősavat és a citromsavat a vízben feloldjuk, majd beletesszük a bodzát és a citromszeleteket.

Letakarva 2 napig állni hagyjuk.

Ezután hozzákeverjük a cukrot és ismételten 2 napig türelmesek vagyunk.

Leszűrjük és felforraljuk, majd tiszta üvegekbe töltjük.

Száraz dunsztban kihűtjük.