Együnk

Utazik a linzer!

Azok, akik gyakran utaznak, biztosan tudják már, hogy nehéz olyan süteményt csomagolni az útra, melyet akár napokkal az indulás előtt is elkészíthetünk. A kocsiban pedig eleve nehézkes olyan csemegét kínálni, ami nem csöpög, nem esik szét, nem lesz tőle maszatos minden.

Tapasztalataink szerint az utazással az egyik legkompatibilisebb sütemény a könnyen elkészíthető linzer.

A linzer tésztáját ráadásul könnyedén variálhatjuk mind ízek, mind pedig  a forma vonatkozásában.

Egy vidám süteménnyel a hosszú utak is gyorsabban fognak telni, tapasztalat.

A linzer előnyei:

  • nem igényel hűtést
  • nem romlik meg
  • könnyen szállítható
  • napokkal az utazás előtt is elkészíthető
  • a saját/gyermekeink ízlésének megfelelő lekvárral tudjuk megtölteni
  • kicsik és nagyok egyaránt szeretik ezt a hagyományos süteményt
  • könnyű elkészíteni, nem igényel különösebb előkészületet



Utazik a linzer!

Régi idők linzere

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csipet reszelt, kezeletlen citrom héja
  • Amennyiben a tészta igényli 1-2 ek. folyadék (tej vagy mandulatej)

Sütésálló lekvár

 

Elkészítés

A lisztet és a hideg vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, sót, citrom héját, melyekkel szintén elmorzsoljuk a vajas lisztet. Ekkor még egy viszonylag morzsás tésztát kapunk, amihez hozzáadjuk a tojást, így már enyhén ragadós tésztánk lesz.

Szükség esetén a folyadékkal tovább lágyíthatjuk a tésztát.

Akkor tökéletes a tésztánk, amikor még enyhén ragad, de a kezünkhez már nem tapad hozzá.

Minimum 30 percre fóliába csomagolva hűtőbe tesszük a tésztát.

Ezt követően gyors mozdulatokkal átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Ezt követően tetszőleges formákat szaggatunk belőle egy pohár vagy kiszúró segítségével.

Sütés álló lekvárral összeragasztjuk a tésztákat, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és kb. 15 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor még nem kezd barnulni a széle, hanem enyhén puha a tészta, de a tűre már nem ragad rá.

A süteményt 1 napot pihentetjük, hogy megpuhuljon.

Lezárt dobozban hosszú ideig eltarthatjuk.

Tipp: Porcukorral megszórva még finomabb.

Még több szuper receptért kattints!