Ezt látni kell

5 kihagyhatatlan élmény Mátraháza környékén

Mátraháza az egyik legismertebb mátrai üdülőhely, közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozik. Bármelyik évszakban élvezhetjük a természet szépségeit, hiszen tavasztól őszig kiváló kiindulási pontot biztosít családi kirándulásainkhoz, télen pedig a téli sportok rajongói szállhatják meg a környéket, hiszen egy igazi kis síparadicsommá változik. Néhány éve jártunk Mátraházán, de annak a hétnek az emléke még mindig elevenen él bennem.

5 kihagyhatatlan élmény Mátraháza környékén

Jó szokásomhoz híven napokig tanulmányoztam, hová mehetnénk el egy hetes vakációnk ideje alatt, milyen látnivalók vannak a közelben. Körülbelül háromszor annyi programlehetőséget gyűjtöttem össze, mint amennyit egy hét alatt kipipálhatunk, egy fontos dologról viszont megfeledkeztem: milyen vásárlási lehetőségek vannak a közelben. Hiszen mindenütt van bolt, még a világ végén is – gondolhatnánk. Csakhogy ez nem egészen fedi a valóságot! Mátraházán ugyanis – bármilyen szokatlan – nincs élelmiszerbolt, egy egészen aprócska üzlet vagy pék sem, ahol az alapvető élelmiszereket be tudnánk szerezni. Mivel az állandó lakosok száma egészen parányi, ezért a korábbi üzlet bezárt, hiszen nem érte meg fenntartani. Ezzel nem árt tisztában lennünk, ha itt töltjük a családi kikapcsolódást, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket. Minket ugyanis ért, ilyen téren felkészületlenek voltunk, de az első napon a helyi büfé kedves tulajdonosai kisegítettek minket némi kenyérrel. Nagyobb üzlet Gyöngyösön található, kisebb boltra pedig a 8 kilométerre lévő Mátrafüreden bukkantunk, de talán félúton, Sástón is van ilyen lehetőség. Éttermek természetesen vannak, hiszen kedvelt üdülőfaluról van szó, sőt egy ajándékbolt is található itt.

Most pedig elérkeztünk a lényeghez. Nézzük meg, milyen látnivalók, programlehetőségek vannak Mátraházán és környékén!

 1. Kékestető
  Kb. 2 kilométerre van Mátraházától, egy gyalogtúra remek célpontja. Ha már itt pihenünk, kihagyhatatlan lehetőség, hiszen az ország legmagasabb hegycsúcsát mászhatjuk meg. Bár legalább annyira elfáradtunk, mintha sík terepen a négyszeresét tettük volna meg, talán annyira nem nagy táv, hogy a család ifjabb tagjainak is igazi kihívás, majd sikerélmény lehessen! A hegyen található tévétorony kilátó is egyben, ennek meglátogatása szintén érdekes program, hiszen gyönyörködhetünk a páratlan panorámában, ráadásul megtekinthetjük a tévétorony körpresszójában a 8000 darabból álló minipalack gyűjteményt.


 1. Naphimnusz park
  A mátraházai templom mellett található a park, ahová egy díszes, faragott fakapun léphetünk be. A parkban megcsodálhatjuk az Assisi Szent Ferenc himnuszának tíz versszakát megjelenítő kerámia domborműveket. Csendes elmélkedésre és a természetben való gyönyörködésre vágyóknak kifejezetten ajánlott!


 1. Oxygen Adrenalin Park – Sástó
  Mátraházáról könnyen megközelíthető gyalogosan is, hiszen kb. 3,5 kilométer sétával elérhető, és még csak hegyet sem kell másznunk közben. A 35 élményelemet számláló kalandpark egész évben – rövidített nyitvatartással télen is – várja a kalandra vágyó társaságokat, családokat. A legmerészebbek is találnak ínyükre való játékot: a Közép-Európában egyedülálló óriáshintával megtapasztalhatják a szabadesés élményét. Számos lehetőség közül választhatunk, hiszen van többek között bobpálya, paintball, íjászat és vízi akadálypálya. Természetesen gyermekbarát programok is vannak szép számmal; külön kalandparkot és quad pályát alakítottak ki gyermekek számára, emellett játszóház, trambulin, kisállat simogató és légvár is várja a kicsiket.


 1. Palóc Népművészeti Kiállítás – Mátrafüred
  Palóc népviseletbe öltöztetett babák mutatják be a palóc tájegység életét, például láthatunk menyasszony és vőlegény párost is közöttük. Egy másik babakollekció pedig elkalauzol minket a magyar öltözködéskultúra világába: a középkortól kezdve a 20. század elejéig végigkövethetjük a nemesi, illetve a polgári öltözködési szokásokat. Egy másik teremben pedig néprajzi gyűjteményben merülhetünk el, többek között megtudhatjuk, milyen berendezési tárgyak is tartoztak egy „tisztaszobához”.


 1. Gyöngyös, Mátra Múzeum
  A Mátra vidékével kapcsolatos emlékeket különböző állandó kiállításokon keresztül mutatja be a múzeum. Fő attrakciója a túlnyomórészt eredeti csontokból álló mamutcsontváz, amely az országban egyedülálló: az egyetlen teljes mamutcsontváz! Megtekinthetünk még vadászattörténeti tárgyakat, ásványokat, kövületeket, illetve helytörténeti kiállítás is található az épületben.


Ha jól megpakoltuk a csomagunkat - a fentiek fényében - hideg élelemmel, semmi akadálya nem lehet, hogy egy élvezetes hetet töltsünk el a Mátrában! A kalandlehetőségek száma szinte kiapadhatatlan, ezt a néhány tippet viszont ne feledjétek, ha Mátraháza környékén jártok.

Online utazási magazin

Online utazási magazin

 

Szeretnél családodnak szóló kedvezményes csomagajánlatokat, tanácsokat, tippeket kapni?

Csatlakozz hozzánk és rögtön megajándékozunk egy vakációtervező naptárral!

Hűségprogramunk