Ezt látni kell

Hova menjünk nyáron gyerekkel Budapesten?

Nyáron, ha nem utazik a család vagy éppen két táborozás vagy nagyszülő-látogatás között van a csemete, akkor jól jöhet, ha van egy-két programötlet a tarsolyunkban. Sokszor az is elég, ha nem a megszokott játszótérre megyünk vagy éppen busz helyett földalattizunk és máris van kaland aznapra. Nektek mi a kedvenc helyetek Budapesten?

Hova menjünk nyáron gyerekkel Budapesten?
 • Postamúzeum – Benczúr utca 27. A szépen felújított Benczúr házban kapott helyett a teljesen megújult Postamúzeum. A legkisebbek telefonmesét hallgathatnak, a kicsit nagyobbak kipróbálhatják a kézi kapcsolású telefonközpontot, századfordulós postai egyenruhákat, benzinmotoros postakocsit és motoros triciklit is lehet látni. Körülbelül fél-egyórás program.
 • Kossuth Múzeumhajó – Vigadó tér 2, hajóállomás.  Hajómakketeket és a kicsi gépházat nézhetjük meg üvegfalon keresztül. Körülbelül 20 perces program.
 • Károlyi-kert – Károlyi Mihály utca 2.  A belváros legrégebbi parkja, egy igazi oázis a város közepén.  A gyönyörűen felújított kertben játszótér is várja a gyerekeket.
 • Budai Arborétum  – Villányi út 29-43. Szinte hihetetlen, hogy Budapest szívében is található egy arborétum a Gellérthegy lábánál. Az egész héten nyitva tartó kert valamivel több, mint 7 hektár.  Babakocsival is bejárható.
 • Benczúr kerti játszótér – Terézváros. A 2017 tavaszán felújított játszótér, amelyet Kő Boldizsár tervezett. Mászókák, csúszdák, hinták, kisebb focipálya és nyárra vizes rész is. Érdemes váltóruhával készülni a gyereknek. Mosdó és pelenkázó is van.
 • Mesemúzeum – Döbrentei  utca 15. A 2012-ben Kányádi Sándor kezdeményezésére létrehozott múzeum inkább játszóház. A gyerekeknek hétpróbát kell teljesíteniük, ahogy haladnak teremről teremre. Emiatt inkább 4-5 éves kortól ajánlott.
 • Gellérthegyi-csúszdák  - Gellérthegy déli oldala. A nemrégiben felújított csúszdák igazán remek kikapcsolódást nyújtanak a csemetéknek, hiszen van itt egyenes csúszda, rövid és széles csúszda, keskeny és kanyargós csúszda….
 • Pál-völgyi barlang -  Szépvölgyi út 162. Az első barlanglátogatás meghatározó élmény lehet, hiszen vagy elmegy az egésztől a kedve a gyereknek vagy egy életre szerelmes lesz a barlangokba. Körülbelül 1 órás program és olyan 6 éves kortól ajánlott csak. Jó, ha kap a gyerek egy zseblámpát és maga is tehet felfedezéseket ebben az érdekes világban.
 • Polaris Csillagvizsgáló – Laborc utca 26c. 6-7 éves gyerekeket már leköti az 1-1,5 órás program, ahol modern távcsövekkel és szakemberek segítségével lehet gyönyörködni az égboltban.
 • Normafa. A 2016-ban felújították a sétautakat és a játszóteret, amelyet ráadásul bővítettek is. Családi piknik keretében igazán jó szórakozás kicsikkel és nagyobbakkal is. Hétvégén délelőttönként, kora délután érdemes menni, amikor még nincsenek sokan.
 • Római strandfürdő – Rozgonyi Piroska utca 2. Jó néhány éve itt jelentek meg az első óriáscsúszdák Budapesten, és azóta is itt van hozzáértők szerint a legjobb csúszdarendszer. Szépen rendezett parkkal, többféle étkezési lehetőséggel és kalózhajós gyermekmedencével várja a vendégeket. 
 • Sas-hegy tanösvény. Családi kirándulásokhoz is alkalmas helyszín a Sas-hegyen található tanösvény. A látogatóközpontban a környék élővilágával ismerkedhetünk, a sziklás utakon pedig, gyíkot, bogarakat és színes virágcsodákat is megnézhetünk. A tanösvény csak vezetővel látogatható és kisgyereket lehet vinni, de 5-6 éves kor alatt nem igazán érdemes. Nehéz úgy sétálni, hogy végig a gyerek kezét kell fogni.
 • Kalózos játszótér – Csepel. Egy egészen nagy, tematikus játszótér a Csepel-szigeten.
 • Olimpia park. A belváros kellős közepén, pár lépésnyire a Parlamenttől található ez a néhány éve felújított játszótér, ahol minden korosztály talál magának szórakozást.
 • Tarzan park,  Tábor utca 26.  Ugyan fizetős park, de 3 éves kortól egészen középiskolás korig biztosan találnak maguknak elfoglaltságot a gyerekek ezen az újpesti játszótéren. A park, mivel zárt, nagyon kulturált, a játékokat rendszeresen ellenőrzik.
 • Libegő – Zugligeti út 97.  A felső részen felújított kisebb játszótér, Erzsébet-kilátó és kisebb-nagyobb sétalehetőségek várják a családokat. Kisebb gyerekeket érdemes ölben felvinni, egészen kicsiket pedig hordozóban. Nagyobb sétákat kedvelők átsétálhatnak Normafához és onnan tudnak autóbusszal visszajönni a városba.
 • Elevenpark – Hengermalom út 19. A város legnagyobb beltéri játszóháza. Nyári hőségben klassz program az egész családnak. Itt ugyanis anya és apa is trambulinozhat és sok minden mást is kipróbálhat a gyerekkel. Amit gyerek és szülő el tud képzelni, hogy mivel lehet játszani, az itt megtalálható.
 • Árpád-kilátó - Szépvölgy . Kényelmes  és könnyű séta a Fenyőgyöngye buszmegállótól ( kb. 45 perc) , ha utóval érkezünk, akkor valamivel közelebb is tudunk parkolni. Babakocsival nem járható, viszont 3-4 éves gyerekkel már igen.
 • Gül Baba Türbe és Rózsakert -  Türbe tér. A Margithíd budai hídfője felett rejtőzködik a türbe, pár perc sétára innen a Mansfeld park. Mindkettőből szép kilátás nyílik a városra. Körülbelül negyedóra sétával pedig a Vérhalom téren találjuk magunkat, ahol kisebb játszótér vár minket, szépen felújított parkban. Egészen kicsiknek is jó szórakozás.

Ha kimozdulnátok Budapestről, akkor nézzetek körbe az Ezt látni kell rovatunkban! Hasznos tippeket találtok, hogy hova érdemes gyerekkel kimozdulni.