Ezt látni kell

Időutazás egy reneszánsz élménybirtokon

Az idei év a hosszú hétvégék éve, és ezt szinte kötelező emlékezetessé tennünk egy-egy családi kirándulással! Mi legalábbis több alkalommal keltünk útra az utóbbi néhány hónapban, mint a korábbi évek első felében. A március 15-ei programajánlómban a bikali élménybirtok volt az egyik úti cél, amelyre felhívtam a figyelmeteket, és jeleztem is, hogy feljegyeztem az idei kirándulós listámra. Nem is kellett sokat várnom, hogy a tervekből valódi élmény legyen.

Időutazás egy reneszánsz élménybirtokon

„Lépj be a középkor világába!”-hirdeti a tábla a bikali Reneszánsz Élménybirtok bejáratánál. Már a korhű főbejárat sem mindennapi látvány, ha csak átutazóban is haladunk el mellette, élménydús kirándulásra csábítja a látogatót. Mi is épp így jártunk tavaly, amikor nyaralásunkból hazafelé pillantottuk meg futólag, a kocsiban ülve az épületegyüttest. Ekkor még nem hallottunk róla, hogy miféle kis csodavilág épült fel Bikalon 2010-ben. A középkort idéző épületeket távolról megpillantva azonnal tudtam: ide hamarosan el kell látogatnunk. Akkor idő hiányában nem volt alkalmunk ezt megtenni, de kihasználva május első hosszú hétvégéjét, most pótoltuk ezt a hiányosságunkat. Azt kell mondanom, hogy nagyszerű választás ez a helyszín egy tartalmas családi kikapcsolódásra!

A főbejárat, sőt a birtok egész területe akadálymentes, így babakocsival is könnyedén megközelíthető. Amint belépünk, egy varázslatos világ tárul elénk, ezt ennek a területnek a neve is jelzi, hiszen a skanzenszerű Mesefaluban találjuk magunkat, különféle érdekes kiállításokat rejtő házikók sorában. A varázsfestő háza az első, mely rögtön a bejárattól jobbra található, és el sem tudjuk téveszteni, hiszen a ház falán egy festő paletta látható. A ház előtt egy unikornis köszönti a birtok vendégeit, aki ráadásul beszélni is tud, és tájékoztatást ad nekünk a napi programokról. Kihagyhatatlan élmény egy közös fotó a barátságos egyszarvúval! A házikóban a birtok lakóinak képei lógnak, melyek „életre kelnek”, és szintén van mondanivalójuk számunkra.

Nem messze áll a kísérteties hangulatot árasztó boszorkányház, melynek különlegessége többek között a plafonról lógó, feje tetejére állt asztal, s ha egy adott pontra léptek, hirtelen elsötétül a helyiség, és világítani kezdenek a pókhálók a falon, és ti magatok is, ha valamilyen fehér ruhadarabot viseltek.

A gyermekek nagy kedvence az állatsimogató, ahol található többek között kecske, juh, borjú, láma, nyúl és szarvas is. Az alkotókedvű gyerekek és felnőttek a Zöld Diófa Csárdában is eltölthetik a nap egy részét kézműveskedéssel, különböző foglalkozások keretében festhetnek gipszfigurákat, készíthetnek csuhébabát és nemezzel is dolgozhatnak. A csárda udvarában a gyerkőcök kipróbálhatnak néhány népi játékot, mint pl. a kosaras körhintát vagy a hordólovaglást. A kovácsműhely udvarán pedig közelről megnézhetjük, hogy a mester hogyan munkálja meg a fémet, sőt, az íjászkodással is megismerkedhetünk.

Az élménybirtok másik területe az Óváros, melyet falak vesznek körül, és négy kapun keresztül lehetséges a belépés. A kézművesvásárok rajongói a Gagyizda névre keresztelt középkori ajándékboltban élhetik ki kincskereső lázukat. Különböző dísztárgyak, egyedi használati tárgyak, kézműves szappanok, mézek, fűszerolajak is találhatóak itt, csak hogy néhány dolgot felsoroljak a bőséges kínálatból. Nekünk a kerámia almasütőn akadt meg a szemünk, hiszen most először találkoztunk vele. Első pillantásra egy kerámiából készült illóolaj-párlogtatóra hasonlít a kis szerkezet. Az apró darabokra vágott, fahéjjal és vaníliás cukorral szórt almát a sütő aljában gyújtott teamécses segítségével tudjuk megsütni. Ha egy kis karácsonyi hangulatra vágytok, akkor itt beszerezhetitek a konyha ékét.

Különböző kézműves műhelyekben is bővelkedik az Óváros, közvetlen közelből kísérhetjük figyelemmel a fafaragó munkáját, és az elkészített használati tárgyakból, kis faszobrokból természetesen vásárolhatunk is. Az Apródképző épületében egyedi bőrből készült kiegészítők (pl. ékszerek, pénztárcák), tűzzománc termékek és mézeskalácsok közül is válogathatunk. A mesterségek háza pedig kiváló terepe annak, hogy felfedezzük a különféle korabeli alkotók tevékenységeit: bepillanthatunk az ólomkatona-készítő, a kosárfonó és a fazekas műhelyébe is. A személyes kedvencem a szabóműhely, melynek különlegessége, hogy a szabó által készített reneszánsz stílusú ruhadarabokat magunkra próbálhatjuk, sőt, egy órára vagy akár egész napra is kikölcsönözhetjük. A korhű öltözékekben nyugodtan fotózhatjuk magunkat, sőt, arra is van lehetőség, hogy a fotókat bögrén vagy keretbe foglalt képen lássuk viszont. Ez a program igazán családbarát, hiszen minden korosztály megtalálja a számára megfelelő ruhadarabot, különböző méretek szerint csoportosítva női, illetve férfi öltözékek is találhatóak, már egészen pici méretben is, hogy a család apró tagjai se maradjanak ki ebből az élményből!

A nap fénypontjaként részesei lehettünk egy korhű lovagi tornának, mely kicsi lányunkat éppúgy elvarázsolta, mint csapatunk felnőtt tagjait. Mielőtt ellátogatunk ide, mindenképpen érdemes utánanézni az Élménybirtok eseménynaptárának, hiszen ünnepnapokon különféle programokkal, illetve játékokkal teszik még izgalmasabbá az egyébként is élménydús repertoárt. Pünkösd hétvégéjén háromnapos gasztrofesztivál várja az érdeklődőket, amelyre ráadásul a gyerekeknek díjmentes a belépés, ahogyan a gyermeknapi rendezvényre is!

Valóban igazi időutazásban lehet részese a családnak, pompás jelmezemben már-már elhittem, hogy egy reneszánsz hercegnő vagyok… A kijárat felett függő tábla viszont figyelmeztetett a „szürke” valóságba való visszatérésre, és arra, hogy ideje felébredni, mert bilibe lóg a kezem:

Vigyázz, XXI. század!

UTAZIK A CSALÁD MAGAZIN

Naptár 2018/2019

Iratkozz fel online utazási magazinunkra!
és ajándékba adunk egy letölthető tanévtervező naptárat!