Ezt látni kell

Kalandozzunk a dinók világában!

A legtöbb kisgyermek különös módon érdeklődik az őshüllők iránt, legalábbis egy ideig. Ez a „dinókorszak” természetesen a mi gyermekkorunkból sem hiányozhatott; kíváncsian várom, hogy a két és fél éves kislányomnál mikor köszönt be ez az időszak. Talán csak annyit kellene tennünk, hogy testközelből is megismertetjük ezekkel a „mesebeli” külsejű lényekkel? Itt a kiváló alkalom, hiszen július 14-étől nagyszabású dinoszauruszkiállítás tekinthető meg Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban. Jelenleg igencsak be vagyunk táblázva, de ami késik, nem múlik: a nyár folyamán mindenképpen ellátogatunk ide. Nektek sem kell izgulnotok, hiszen egészen januárig van lehetőség a napfény városában részt venni egy izgalmas dinókalandban!Ebből az apropóból rohantak meg a gyermekkori emlékek, amikor általános iskolás kisdiákként népes csapatunkkal akadályversenyt rendeztünk a természet lágy ölén. Természetesen az egyik, osztálytársam által kiötlött feladat az volt, hogy minél több dinoszauruszfajt össze kellett gyűjtenünk, és az a csapat kapta a legtöbb pontot, amelyik a legtöbb elnevezést felsorakoztatta. Én rafinált módon mindenféle hirtelen kiötlött fantázianévvel egészítettem ki csapatunk listáját, ez a kis csel persze nem tűnt fel senkinek.
Kalandozzunk a dinók világában!

Örüljetek, ha a ti gyermekeitek is intenzíven érdeklődnek, vagy életük egy kis szakaszában érdeklődtek a dinoszauruszok iránt, hiszen egy gyermekpszichológus szerint ezek a gyerkőcök könnyebben tanulnak, érdeklődőbbek és intelligensebbek társaiknál.

Nos, akkor nézzünk meg néhány olyan lehetőséget az országban, ahol belemerülhetünk az őslények világába!

1.     „Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából” című kiállítás

 • helyszín: Móra Ferenc Múzeum, Szeged

 • a kiállítás időtartama: 2018.07.14-2019.01.11.

 • Hajóval és vonattal szállították Szegedre Amerikából a kiállítás darabjait, többek között dinoszauruszcsontokat, fosszíliákat. Hatalmas méretű mozgó és hangokat kiadó robotdinókat is megcsodálhatunk, amelyek között még 18 méteres példány is található. Sőt, a kiállítás egyik darabja egy meghökkentő korú, kb. 65 millió éves, megkövült dinótojás. Szerintem már ez a néhány információ is elegendő ahhoz, hogy kedvet kapjunk, és az idei utazós bakancslistánkra feljegyezzük ezt a programot!

 • A jegyárakról ITT található információ.

 

2.     Dinó- és Kalandpark

 • helyszín: Rezi (Zala megye)

 • 2014 májusa óta fogadja látogatóit a kicsiknek és nagyoknak egyaránt színes élményeket nyújtó park. 2,3 hektáros területén mozgó, hangokat adó, sőt pisilni is tudó életnagyságú dinókkal találkozhatunk. A parkban nem csupán az őshüllőket tekinthetjük meg, hiszen a helyszín nem csak dinópark, hanem kalandpark is egyben. Az aktív pihenést szolgálja többek között a csónakázó tó, a kötélpálya és a mászófal; a kicsiket pdig ugrálóvár, trambulin, mini kötélpálya és számos más élmény várja. Nálunk szintén szerepel az utazós bakancslistán!

 • Mérjük fel előzetesen a terepet, virtuális sétát ITT tehetünk!

 

3.     „Eltűnt világok – magyar dinoszauruszok” című kiállítás

 • helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest

 • a kiállítás időtartama: állandó

 • Tudtátok, hogy „magyar dinók” is léteznek? Az elnevezésük is magyar hangzásúak, mint pl. a Hungarosaurus tormai, és nem véletlenül, hiszen az első hazai ősmaradványokat Iharkúton találták 2000-ben. Eredeti leletek, csontváz-és testrekonstrukciók láthatóak itt, ráadásul mindez interaktív elemekkel kiegészítve. A kicsik és nagyok is kipróbálhatják például az érintőképernyős Dinóöltöztetőt, tulajdonképpen dinoszauruszcsontokkal játszhatnak kirakót.

 • Bővebb információ IDE kattintva érhető el.

Remélem, kedvet kaptatok egy újabb családi kikapcsolódáshoz!