Ezt látni kell

Kirándulási tippek a nyári szünet üres járataira

Ha már nem bírjátok a nagy meleget, de kimozdulnátok a négy fal közül, és unjátok már a strandot, érdemes a következő programok közül szemezgetni a nyári délutánokra.

Katalinpuszta Kirándulóközpont - avagy séta erdőn-mezőn, Hangya Dani birodalmában

Váctól pár percre, Budapesttől nagyjából 50 percnyire található Szendehely-Katalinpuszta, ahol egy szuper kirándulóközpontot és erdei iskolát alakítottak ki. A kánikulát elfelejtitek kicsit, amíg a Naszály-hegy csodás erdeiben sétáltok. Kisebb és nagyobb gyerekekkel is szuper program a 3 különböző tanösvény, ahol játék és mozgás közben lehet közelebb kerülni a természethez, megismerni az erdészek munkáját és az erdő kincseit. A Gyadai tanösvény bejárása hosszabb, kb. 2,5-3 órás program, ám a kirándulók számára egy izgalmas játszótérnek fog tűnni, hiszen lesz itt hosszan kanyargó, mocsáron átvezető pallósor, óriások pihenője, hintahíd és egy 30 méter hosszú függőhíd is, valamint végigkísér minket Hangya Dani, aki informál minket az erdővel, réttel kapcsolatos tudnivalókról. Legyél Te is Kiserdész! tanösvény várja az óvodásokat sok élménnyel és interaktív játékos elemmel. A kis erdei tavat bejárhatjuk babakocsival is. A Madártani ösvényen a Naszály leggyakoribb odúlakó madaraival ismerkedhetünk meg. Ezenkívül interaktív erdészeti kiállítás, méhészeti bemutató, erdei sportpálya, erdei játszótér, kerti vasút, kilátó csúszdával valamint erdei teázó, ajándékbolt és étterem is mind-mind a látogatók rendelkezésére áll.

 

Ilona-völgy – egy kalandos túra a hűsítő vízeséshez

Az Ilona-völgyi vízesés, hazánk legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga, amely Parádfürdő közelében található. Gyerekekkel is vállalható a túra, mely felejthetetlen élmény lesz. Autóval be lehet hajtani egészen a Szent István-kútnál (Csevice-kút) kialakított parkolóhoz, így lerövidíthetjük a sétánkat, innen kb. 2 km a vízesés, (Parádfürdőtől 5 km). A túra egy részét aszfaltos úton tehetjük meg, gyönyörű gesztenyefák között lépkedhetünk, majd következik az erdei út, néhány patakmederrel, ahol sziklákon kelhetünk át. A kisebb kalandok után a kellemesen hűsítő levegőt élvezhetjük a vízesés társaságában. 

 

Sástói Mátra libegő – láblógatás a magasban, utak és hegyek felett

A magasban mindig enyhébb az idő, elviselhetőbb a forróság. Induljatok libegőzni az egyik nyári délután! Már 6 libegő közül választhattok, a legújabb hazai Libegő a Mátrában, Sástón várja a családokat. Sástót (Magyarország legmagasabban fekvő tava) köti össze az Oxygen Adrenalin parkkal (ahol bobozni is lehet) valamint egy-egy rövid sétával elérhető az állomásoktól a sástói kilátó, illetve a Hanák Kolos kilátó. Nagyjából 10 percet utazhatunk az ország legmagasabb hegysége és a 24-es főút felett. A felvonó különlegessége, hogy a kötélpálya és a talaj között egy rövid szakaszon 17 méter a magasság. Káprázatos kilátásban lesz részünk. 

 

Nyíregyházi Állatpark - a legjobb hely

Ha nem szeretjük a magasságot, és túracipőbe sem szívesen bújnánk, akkor irány az egyik állatkert. A Nyíregyházi Állatpark egy csodálatos, árnyékos, kellemes klímájú, 30 hektáros tölgyerdőben található, biztosan imádja majd a család. Kategóriájában Európa legjobbjának választották a Sóstó Zoo-t, ahol egyedülálló Ócenáriumot is talál a közönség. Érdemes egy teljes napot rászánni a látogatásra. (Tipp: Az éjszakát tölthetitek akár az állatkert területén lévő új szállodában is, amelynek udvarán életnagyságú dinószobrokkal találkozhattok.) Ne hagyjátok ki a fókashow-t és a Viktória házat sem, ami trópusi dzsungelszerű növényzettel és különleges, ritka állatokkal vár.

 

Tisza-tavi Ökocentrum – találkozás a legnagyobbakkal 

A nagy hőséget könnyebb elviselni, ha az ember egy tavon hajókázik. A Tisza-tó nagyszerű választás, a csodálatos környezet, és az Ökocentrum teljes egésze kiváló program. A kishajóval ringatózva Magyarország második legnagyobb tavának bámulatos élővilága tárul elénk. A látogatóközpont épülete egy felszálló madárra hasonlít és négy szinten vár állandó-és időszaki kiállításokkal, kis tóra hasonlító játszószobával és 3D-s moziteremmel. Ne hagyjuk ki a kilátót sem (lifttel is fel lehet menni a 7.emeletre), fantasztikus a körpanoráma és a Tisza-tó felülnézetből. Igazi felüdülést jelent és különleges élményt nyújt Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszerének falainál töltött idő, a békésen úszkáló halak, köztük a halóriások, a  1,5 -2 méteres vizák látványa. Rengeteg a látnivaló a parkban is, állatsimogató, állatkert, játszóterek, vízi játszótér és tájház is várja a látogatókat. A bájos vidrapár etetését is megnézhetjük, illetve kormorán bemutatót is tartanak minden nap. 

 

Budakeszi Dinó Park – igazi Jurassic Park érzés

Kellemes árnyékot adó fák között sétálhatunk a Budakeszi Vadasparkban és az annak területén található Dinó Parkban. 25 élethű dinoszaurusz tekinthető meg a tanösvényen, némelyik hangot is ad és mozog is, így teljesen olyan érzésünk lesz, mintha a Jurassic Parkba csöppentünk volna. Dinó-rajongóknak kötelező program! Gyerekeknek és felnőtteknek is óriási élmény az interaktív környezetben ismerkedni az őslényekkel, a szórakozás pedig folytatódhat a Dinó témájú játszótéren, a Dinó lovaglással, és a Játék-völgyben különféle kreatív játékokkal, mint például óriás csúzlival, óriás jengával, ugróiskolával, trambulinnal, célba dobással. 

 

Vizezős játszóterek Újpesten – váltóruha ajánlott! 

 

Szilas Park -ingyenes

Egy szuper vizezős játszóteret találtok a Szilas Parkban Újpesten. A pihenőpark KRESZ és sportpályái mellett került kialakításra ez a remek játszótér. A kicsik kis gátakon, kőből kialakított csatornákon keresztül vezethetik a vizet, lapátolhatnak, játszhatnak. Ha épp nem szerelkeztetek fel homokozós játékokkal, akkor is érdemes ellátogatni egy délután a parkba, ahol műanyag játékok mellett faházikók és fészek hinta is garantálja a jó szórakozást. A váltóruhát ne felejtsd otthon! 

 

Tarzan Park – belépő ellenében

A legnagyobb szabadtéri játszópark Újpesten található. Nagyszerű mulatságot ígér a hintapark, a picurvár, a csúszdák, de a gyerekek kedvence itt is a hűsítő, vizezős játszótér lesz! 

 

Pipáljatok ki minél több programot, adjatok élményt a gyerekeknek! 

Jó szórakozást!