Ezt látni kell

Mediterrán „tengerparti” sétány a vajdasági Palicson

Hogy miért is merengek a tél közepén tengerparti hangulatról és kivirágzott parkról? Azért, mert én egész évben a nyarat várom… No, persze nem a 40 fokos kánikulát, hanem azt a kellemes napsütéses időszakot, amikor úgy igazán beindul a családi kiruccanások időszaka. Természetesen ezek a zordabb hónapok se múljanak el néhány nap pihenés nélkül, hiszen szükségünk van a feltöltődésre! 
Mediterrán „tengerparti” sétány a vajdasági Palicson

Az ország déli határának közelében, Szegedtől alig 40 km-re található Palics, ez a vajdasági kisváros. De akár Szabadkára is szervezhettek egy néhány napos családi kikapcsolódást, hogy felfedezzétek a belváros patinás épületeit és a híres piacot. Ebben az esetben pedig csupán néhány percnyi autóút választ el Palicstól, tehát szintén érdemes egy plusz napot számolni a szomszéd város meglátogatására.

Mielőtt útnak indultok, ne feledjétek, hogy személyi igazolványra mindenkinek szüksége van, még a legapróbb családtagnak is! A másik dolog, amire csomagolásügyileg és lelkiekben is fel kell készülnötök, az a várakozás. Talán szerencsétek lesz, de az is benne van a pakliban, hogy úgy érzitek majd, hogy az idők végezetéig álltok a határon. Érdemes tehát viszonylag korán az autóba pattanni, és megfontoltan összeállítani az életmentő csomagot, amely tartalmaz mindent, amire egy hosszú út során a gyerkőcüknek és jómagunknak is szüksége lehet. Minderről ebben a cikkben írtam bővebben. Az utazásnak ezt a talán kicsit kellemetlen részét most ugorjuk át gondolatban, és érkezzünk meg végre Szabadka környékének kis ékszerdobozába.

Elárulom, mi teljesen véletlenül bukkantunk rá az állatkertre, hiszen szabadkai pihenésünk során csak néhány órára terveztünk átruccanni a szomszéd városkába. Egyáltalán nem bántuk meg, hogy így alakult! Amikor megérkeztünk, tettünk egy nagy sétát a palicsi tó partján. Ez már önmagában is szemet gyönyörködtető élmény, hiszen az éttermekkel, kandeláberekkel és virágokkal díszített part a mediterrán tengerparti sétányok hangulatát idézi. Néhány kézműves is árulta a portékáját, sőt, különleges házi készítésű szörpök, likőrök közül is válogathattunk.

A tavat egy hatalmas park övezi, színes virágokkal, hatalmas fákkal, tehát a sétálni szeretők is igazi kánaánra lelhetnek.  Ide érkezve azonnal kedvezhetünk a csemetéknek, hiszen városnéző kisvonattal kerülhetünk egyet, miközben azt is felfedezhetjük, hogy van a park rejtekében egy állartkert. Csupa gyermekbarát programnak adhatunk teret, ha itt múlatjuk az időnket.

Ha vonatozás közben sikerült tekintetünkkel megtalálnunk az állatkertet, a tóparton leszállva a járgányról néhány perc sétával meg is érkezünk a bejárathoz.

Nagy meglepetésünkre a belépő ára töredéke volt annak, amit itthon megszokhattunk. Az állatkert számomra azért is volt különleges, mert tele volt virágokkal, különleges növényekkel, és olyan rend uralkodott a területen, mintha egy gondosan rendben tartott füvészkertbe léptem volna be. Csak éppen ennek ölelésében egy több mint 60 állatfajt felvonultató gyűjtemény fogadott minket. Sziklakert, szökőkút, és pázsit volt az első, amit megláttam a belépéskor, és a színes virágágyásokban végződő, formára nyírt bokorból kialakított páva. Az egész környezet nagyon hangulatos, az az észrevételem pedig megnyugtató, hogy egészen tágas teret kaptak itt az egyes állatok. Számomra az egyik legemlékezetesebb volt a fóka, aki mindenféle kerítés nélkül, szabadon úszkált nagyjából velem szemmagasságban egy medencében. Könnyen nézhettem volna vele farkasszemet, sőt, annak sem lett volna technikai akadálya, hogy megsimogassam. Azért legyünk elővigyázatosak, hiszen a veszélyre tábla hívja fel a figyelmünket, miszerint a fóka harap! Nagyon tetszett az a megoldás is, hogy néhány állatfaj egy mélyebb területen, völgyben volt elkerítve, mi pedig fölöttük sétáltunk el egy hídon, és onnan tudtuk megfigyelni őket.

A gyermekeknek külön öröm, hogy egy jól felszerelt játszótér is található a területen, ahol a kicsik mellett a nagyobbak, sőt, a felnőttek is kitombolhatják magukat. A mi kedvencünk a kétszemélyes hinta volt, amelyben egymással szemben volt elhelyezve az alul összekötött két ülés. Míg kicsinket hintáztatta a mama, mi, szülők szintén hintába pattantunk, így mindenki maximálisan kiélvezhette a szórakozási lehetőségeket.

Ha Szeged közelében éltek, vagy a környéken pihenitek ki fáradalmaitokat, mindenképpen érdemes egy napra átruccanni határainkon túlra, Palicsra. Remélem, meghoztam ehhez a kedvetek!