Ezt látni kell

Nagybörzsöny, a vízimalmok faluja

Nagybörzsönyben a vízimalmok nagy múltra tekinthetnek vissza, már a török korban is rendelkezett malommal a település, a molnár mesterség dinasztikusan apáról-fiúra öröklődött.

A főtértől két perces sétára található az evangélikus templom szomszédságában az Antal-féle műemlék vízimalom. A XIX. század közepén épült vízimalom a Börzsöny patak vizét használja. A hosszú épület lakóház, malom és istálló volt egyben. A kétszintes épület egyik leglátványosabb szerkezeti eleme a tető alatt elhelyezett, felülcsapott vízikerék, melynek felső részére engedték rá a patakból a malomárkon át ide vezetett vizet.

Nagybörzsöny, a vízimalmok faluja

A patak hol kevesebb, hol bővebb vízmennyiségét duzzasztó-és csatornarendszer segítségével vezették a malomba. Sajnos az 1998 évi árvíz elmosta a duzzasztógátat ezért a malom jelenleg nem üzemképes. Ma a malomipar történetét bemutató kiállítás tekinthető meg benne. Az Antal-féle malmot inkább csak a börzsönyiek használták, nyáron és kora ősszel éjjel-nappal járt, 12-16 mázsa búzát őrölt naponta. A XX. században a malmot államosították.

A napjainkban még mindig működőképes malomipari műemlékként szolgál. Cím: Hunyadi tér 10. Nyitva tartás: K-V: 10-16.

A vízimalommal szemben található Malomkert Panzió ajtaja mindig nyitva áll, akár egy finom ebédre, akár egy jó fröccsre vágyik az arra kószáló vándor!

UTAZIK A CSALÁD MAGAZIN

Naptár 2018/2019

Iratkozz fel online utazási magazinunkra!
és ajándékba adunk egy letölthető tanévtervező naptárat!