Ezt látni kell

Nagybörzsöny, a vízimalmok faluja

Nagybörzsönyben a vízimalmok nagy múltra tekinthetnek vissza, már a török korban is rendelkezett malommal a település, a molnár mesterség dinasztikusan apáról-fiúra öröklődött.

A főtértől két perces sétára található az evangélikus templom szomszédságában az Antal-féle műemlék vízimalom. A XIX. század közepén épült vízimalom a Börzsöny patak vizét használja. A hosszú épület lakóház, malom és istálló volt egyben. A kétszintes épület egyik leglátványosabb szerkezeti eleme a tető alatt elhelyezett, felülcsapott vízikerék, melynek felső részére engedték rá a patakból a malomárkon át ide vezetett vizet.

Nagybörzsöny, a vízimalmok faluja

A patak hol kevesebb, hol bővebb vízmennyiségét duzzasztó-és csatornarendszer segítségével vezették a malomba. Sajnos az 1998 évi árvíz elmosta a duzzasztógátat ezért a malom jelenleg nem üzemképes. Ma a malomipar történetét bemutató kiállítás tekinthető meg benne. Az Antal-féle malmot inkább csak a börzsönyiek használták, nyáron és kora ősszel éjjel-nappal járt, 12-16 mázsa búzát őrölt naponta. A XX. században a malmot államosították.

A napjainkban még mindig működőképes malomipari műemlékként szolgál. Cím: Hunyadi tér 10. Nyitva tartás: K-V: 10-16.

A vízimalommal szemben található Malomkert Panzió ajtaja mindig nyitva áll, akár egy finom ebédre, akár egy jó fröccsre vágyik az arra kószáló vándor!

Online utazási magazin

Online utazási magazin

 

Szeretnél családodnak szóló kedvezményes csomagajánlatokat, tanácsokat, tippeket kapni?

Csatlakozz hozzánk és rögtön megajándékozunk egy vakációtervező naptárral!

Hűségprogramunk