Ezt látni kell

Pécs környéki látnivalók gyerekkel

Pécs környékén, esetleg Harkányban vagy Siklóson jártok? Kimozdulnátok a szállodából, de nemtudod merre érdemes gyerekkel indulni. 8 remek program javaslat, ami gyerekekkel is jó időtöltéslehet. A környéken rengeteg túrázási, kirándulási lehetőséget is találhattok, de ha valami szervezettvagy mindenképp beltéri programra van szükség, akkor a következő listában klassz ötletekettalálhatsz az egész családnak.

Planetárium

Néhány éve rokongyereknek kerestem pécsi programot karácsonyra, és akkor találtam a Planetáriumot, ami igazán nagy örömet szerzett az akkor 13 éves unokahúgomnak.  A Zsolnay-negyedben található Digitarium Kappa típusú digitális planetárium az ország egyik legjobb felbontású készüléke. Egyébként érdekesség, hogy 1975-ben éppen Pécsen nyílt az első planetárium is az országban. 30 perces előadásokkal várják már az 5-8 éves gyerekeket, de van 50 perces előadásuk is 12 éves kortól. Hétfő kivételével egész héten várják a családokat.

Bóbita Bábszínház

Ha már Zsolnay negyed, akkor kisebbeknek és nagyobb gyerekeknek is ajánlok még itt programot. A több mint 50 éves pécsi Bóbita Bábszínház nemcsak remek előadásokkal, de bábmúzeummal és bábkészítő foglalkozással is várja a gyerekeket. Ifjúsági előadásokkal (14 év felettiek) is kedveskednek a színházat kedvelő gyerekeknek. 

Pécsi Állatkert

Néhány éve teljes felújításon esett át az egész állatkert, így ma már nagyon XXI. századi körülmények között élvezhetik a gyerekek a jó félnapos programot. Az állatkert egész évben látogatható, szerencsére már gondoltak a kerekesszékkel és babakocsival közlekedőkre is. Találunk pelenkázó részt és játszótér is kialakításra került.

Pécsi TV-torony

Az épület Magyarország legmagasabb épülete és nehéz is eltéveszteni, hiszen jól kivehetően magasodik a város fölé. Érdemes is megnézni, mert a torony tetejéről Pazar panoráma tárul elénk a Misina 535 méter magas csúcsáról.

Ős-Dráva Látogatóközpont

Ez igazi tavasztól-őszig program, de ha a környéken jártok és érdekel Titeket a természet, ne hagyjátok ki. A terület olyan nagy, hogy kerékpárt is lehet bérelni, hogy bejárjuk. 3, különböző hosszúságú tanösvényt is találunk itt: a 900 méter hosszú már totyogós gyerekekkel is teljesíthető, a 13 km hosszú már nagyobb gyereknek lesz kihívás. Őshonos állatokkal találkozhatunk a majorban, a főépületben pedig egy interaktív kiállítás segítségével ismerkedhetünk meg a környék jellemző élővilágával.

Siklósi vár

Mivel a Duna túl partján nőttem fel, ezért nekünk egy megszokott kirándulóhely volt az iskolával Pécs környéke Tipikus egynapos osztálykirándulás-program volt anno a siklósi vár.  Emlékezetemben még ez a vár élt, ezért is lepődtem meg, amikor 2 éve a férjemmel erre jártunk és meglepődve tapasztaltam, hogy felújították a várat. Akinek szép emlék a Tenkes kapitánya című film, az mindenképp hozza el az egész családot, hiszen most nagyon szép állapotban idézhető fel a történelem itt. Az elmúlt 2 évben elkészült a Játékország is a várban, amelyet a várbelépővel ingyenesen lehet látogatni.  Találunk itt babakonyhát, építőkockát, a kalandvágyóbbak pedig beöltözhetnek kislovagnak és hercegnőnek is akár. A vár körül, de a várkertben is akad bőven hely, hogy a gyerekek kedvükre szaladgáljanak. A kiállítások (kisebbségi kiállítás, bormúzeum, várbörtön, vártörténeti kiállítás) inkább nagyobb gyerekeknek, felnőtteknek lesznek érdekesek.

Siklósi termálfürdő

A siklósi vártól nem messze helyezkedik el a termálfürdő, amely a történelmi környezetre hasonlító belső térrel rendelkezik. A medencéket színes bástyák veszik körbe, amelyeknek mindegyike más-más élménnyel várja a fürdőzőket. A fürdőben kialakítottak egy kültéri játszóteret és egy beltéri játszószobát a gyerekeknek, de gyerekmedencével és csúszdával is várják a családokat.

Palkonya

Ha Villány nem is vonz minket, Palkonyára még gyerekekkel is érdemes néhány órára betérni. A sváb tájszobában bepillantást kapunk anno hogyan éltek a környékbeli svábok. Az egyutcás falu déli szélén épült többsoros pincefaluban, mintha megállt volna az élet valamikor 200 éve. De az egész falu olyan csendes, békés, igazán olyan hely, ahol nyugodtan el lehet engedni a gyerekeket szaladgálni, amíg a szülők isznak egy pohár bort.

Ha pedig mégis sétálnátok, kirándulnátok, akkor a Misinatetőről induló 2-3-5 kilométeres túrákat ajánlom, amelyek remek néhány órás programot kínálnak az egész családnak a szabadban.

 

Még több utazási tippet szeretnél? Itt találsz!