Ezt látni kell

Sokszínű Visegrád - gyerekkel is

Bár a Dunakanyar látnivalói, érdekességei útikönyvek szerint akár ömlesztve, egy nap alatt is megtekinthetők, sok érdekességre és különlegességre bukkanhatunk, ha lassítunk a tempón és alaposabban körbenézünk egy-egy dunakanyar-menti településen. Itt van például Visegrád, ahol számos olyan látnivaló várja a gyerekkel kirándulókat, amelyekre elsőre talán nem is számít az egyszeri turista.

Visegrád gyerekkel

Tudtad-e, hogy Visegrádon van…

… egy fűvészkert?

Az Apátkúti-völgy rejtekén, tiszta vizű, csobogó patak partján található a Telgárthy-rét. A rét mellett egy sétaút vezet felfelé, kaput, kerítést találunk, mert a Bertényi Miklós Fűvészkert belépős. A jegyet az étteremben tudjuk megvásárolni. A kertben a domboldal különleges mikroklímájának köszönhetően, a tájtól idegen fajokat találunk, melyeket az 1960-as években telepítettek ide erdőmérnökök. Madártani tanösvény mentén is sétálhatunk.

 

… egy pisztrángos tó és egy különleges erdei étterem, ahol megeheted a frissen kifogott pisztrángodat?

Az Apátkúti vadászház előtt (piros jelzés mentén, a Telgárthy-rét után) található az a több kis tavacskából álló tórendszer, melyben pisztrángok élnek. Egy visegrádi kiránulás gyerekkel elképzelhetetlen e program nélkül. Jelképes összegért (jelenleg 500 Ft) kapunk teljes horgászfelszerelést, csalit, és kifoghatjuk saját ebédünket, amivel mi sétálunk el az Ördögmalom Erdei Étteremig, hogy süssék meg nekünk, de akár haza is vihetjük a zsákmányt. Természetesen úgy is tudunk friss halat vásárolni, hogy nem mi fogjuk ki.

… egy vadaskert?

A Mogyoró-hegyen, Az Erdei Művelődés Háza mögött (közel a parkolóhoz és a mosdókhoz) egy kis ösvény indul felfelé a domboldalban, mellette kerítés. A kerítés egy vadaskertet ölel, ahol a Visegrádi-hegységben élő állatokat láthatjuk, sokszor egészen közelről.

… három erdei játszótér?

Mégpedig az egyik a már említett patak mellett, az Apátkúti-völgyben, a másik panorámás kilátást nyújtva a Duna felé, a Vadaspark melletti lépcső tetején, a harmadik pedig a sokak által ismert Mogyoró-hegyi parkoló mellett. Jó lehetőség, hogy lazítsuk a visegrádi városnézést gyerekkel. És hogy a szülők is elfoglalhassák magukat – akár egész napra – bográcsozó helyek is kialakításra kerültek mellettük. Egyik játszótér sem high-tech minőség, egyszerű, kissé leharcolt fa játékokra gondoljatok, de ott a természet lágy ölén, tapasztalataim szerint éppen megfelelnek a jó hangulatú, kiadós szabadtéri játék céljainak.

… egy sípálya?

A téli sportok szerelmesei a hófödte Nagyvillám-hegy oldalában is síelhetnek. Télen hófánkozási lehetőség is rendelkezésre áll, de szezonon kívül az ún. gyepsízést szintén ki lehet próbálni (2019 szeptember végéig feljesztések miatt zárva a gyepsí pálya.)

… a Pálinkamúzeum?

A Zugfőzde Pálinkamúzeum - bár nem elsősorban gyereknek való látnivaló - Visegrád belvárosának fő utcáján, a Rév utcában található, szinte a templom tövében. Egy régi szatócsbolt helyén üzemel a ma pálinkaboltként és múzeumként működő intézmény. Kóstolhatunk itt minőségi termékeket, megtudhatjuk, milyen növényekből készítettek eleink párlatokat és a főzés folyamatát is megtanulhatjuk. Sőt, saját, egyedi pálinkacímkét és készíthetünk - ez viszont már jó kis gyerekprogram!

… hajóállomás?

Visegrádi kirándulásunkat akár egy hajókázással is zárhatjuk a gyerekekkel. Kellemes alternatívát jelent a főváros (vagy akár csak Vác) felé a hajózás. Figyelem, a hajóállomás nem azonos a kompátkelővel! A nagymarosi komp a Rév utca végén, míg a hajóállomás a település másik vége felé, a Salamon-torony alatt található. Főszezonban a hajóval érkezőket kisbusz szállítja fel a fellegvár parkolójáig, taxi jelleggel.

… Történelmi játszótér?

A Mátyás Király Múzeum főbejáratával szemben, A Fő utca 4-6. sz. alatt történelmi mesekertet találunk. Színes, mozgó játékok, szépséges, semmiképpen sem hagyományos játszópark várja a gyerekkel érkezőket Visegrádon, sőt, hétvégéken a Foglalkoztató Ház is megtelik élettel. A Mátyás-mesék világába vezető játékok minden érzékszervre hatnak, még a szaglásra is, mert a hozzájuk vezető ösvényekre különböző illatú növényeket telepítettek!

… az Áprily-völgy?

Visegrád-Szentgyörgypuszta településrész egy eldugott utcácskájából indul a Rege-termő tanösvény. A romantikus táj Áprily Lajos költőnket is megihlette, olyannyira, hogy itt vett házat családjának – állítólag ez a vidék emlékeztette legjobban erdélyi gyökereire. Érdekesség, hogy leszármazottai ma is itt élnek. A hely különlegességét a Pilisi Parkerdő is észrevette, a tanösvény állomásairól szóló mesekönyvet, melynek címe Kísértet a csoda-rejtő völgyben, a Madas László Erdészeti Erdei Iskolában lehet megvásárolni.

 

És akkor a Fellegvárról, a Salamon-toronyról és a Királyi Palotáról még nem is beszéltünk, sőt, a bobpálya, a Nagy-Villám Zsitvay-kilátója és a kiváló szállodák sem fértek bele ebbe a cikkbe. Ugye, hogy mennyire színes, érdekes hely Visegrád - gyerekkel is?