Ezt látni kell

TOP 5 gyerekbarát múzeum

Négy gyermekünkkel sok vidékét bebarangoltuk már hazánknak. Azt, hogy hány múzeumról vagy bemutatóhelyről hoztuk haza az érzést, hogy ez a hely igazán gyerekeknek való, talán két kezemen meg tudnám számolni. Szubjektív válogatás következik tehát, melyet az ország számos látnivalói közül választottam ki a „honnan nem bírtuk elrángatni a gyerekeinket” elvet követve.

TOP 5 gyerekbarát múzeum

Duna Múzeum, Esztergom

Barokk épület Esztergom belvárosában, a múzeum hivatalos neve pedig Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum: ugyan mi lehet érdekes itt egy gyerek számára? A több emelet magas Aquamobil beindítása már érkezéskor lebilincseli a kis látogatókat, de a „nagy durranás” a bemutató közepe táján található. A vizes terepasztalon mindenhez hozzá lehet nyúlni. Hullámtörő gátak, örvénygép, emelőrendszerek, áramlások: az összes kipróbálható! „Helikopteres felszállás” és bejárható óriás Magyarország térkép is várja a gyerekeket. (2500 Esztergom, Kölcsey u. 2. www.dunamuzeum.hu Családi belépő: 1200 Ft)

Mátra Múzeum, Gyöngyös

Megújult Orczy-kastély vadászati kiállítással és mamut csontvázzal, valamint egy modern természettudományi installáció a teljesen új Pavilon épületben, s mindez körülvéve egy csodálatos kerttel: EZ a gyöngyösi Mátra Múzeum. Mert miről is szólhatna egy kiállítás a Mátra alján, ha nem az élővilágról? A Pavilon bemutatója való igazán gyerekeknek: a középpontban egy hatalmas fa áll, mely köré épült a kiállítás. Gyökér, törzs, lombkorona: az épület három szintje. A Pálmaház pedig igazi különlegesség itt a Mátraalján. (3200 Gyöngyös, Kossuth u. 40. www.matramuzeum.hu F: 1500 Ft, Gy/Ny: 750 Ft)


Hetedhét Játékmúzeum, Székesfehérvár

Koronázóvárosunk talán legszebb belvárosi épületében, a Hiemer-házban kapott helyet ez az érdekes gyűjtemény, amely nem csak a babákról és a babaházakról szól, így kisfiúknak is bátran ajánlom. Minden teremben találunk megfogható, kipróbálható vagy mozgó játékot, fejtörőt. Az elmaradhatatlan interaktív látványelemek sem hiányoznak, de a klasszikus múzeumi berendezések is érdekes, rövid szövegekkel vonják magukra a figyelmet. A Réber-gyűjtemény pedig talán a szülők szívét fogja elsősorban megdobogtatni. (8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. www.deakgyujtemeny.hu Családi belépő: 1400 Ft)

Városi Tömegközlekedési Múzeum, Szentendre

A szentendrei HÉV végállomásától néhány lépésre került kialakításra alakították ki hazánk egyetlen, városi tömegközlekedést bemutató kiállítását. Trolik, buszok, villamosok, HÉV-ek, vonatok és egyedi járművek sorakoznak egymás mellett a fedett és szabadtéri bemutatón. A gyerekek természetesen azokat a járműveket kedvelik a legjobban, amelyekre fel lehet szállni. Csengess a villamoson, legyél kalauz valamelyik trolin, vezess játékból buszt vagy csodálkozz rá a különleges eszközökre – ezeket Szentendrén mind megteheted. (2000 Szentendre, Dózsa Gy. út 3. www.museum.hu/szentendre/kozlekedesi  F: 350 Ft, D/Ny: 750 Ft)


Ligneum, Sopron

A FA, mint alapanyag: ez a Soproni Egyetem védett Botanikus Kertjében épült Ligneum bemutatóhely fő témája. A lebilincselően érdekes kiállítás minden egyes tárgyát, ötletét volt soproni egyetemisták tervezték és alkották. Gondoltak a legkisebbekre és a játékos kedvű felnőttekre is, ezért a legtöbb tárgy kézbe vehető, tapintható, sőt, eszközként szolgál kísérletekhez, játékokhoz. A teljes első szint egy komplett játéktér, ahonnan nehéz elindulni / továbbindulni, ezért szánjatok rá időt! (9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinkszky u. 4. www.ligneum.hu Családi belépő: 2900 Ft)

Hűségprogramunk