Ezt látni kell

TOP 5 szabadtéri bemutatóhely

Amint kitavaszodik, a családok feltartóztathatatlanul kiáramlanak a friss levegőre. Nyáron pedig hatványozottabban kívánjuk magunknak és gyermekeinknek a minél több szabadidőt a szabad ég alatt. Az alábbi gyűjteményben olyan bemutatóhelyeket szedtünk csokorba, ahol kedvetekre sétálhattok, a gyerekek pedig kedvükre szaladgálhatnak, miközben különleges élményekben lehet része az egész családnak.

TOP 5 szabadtéri bemutatóhely

Aeropark, Budapest

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tőszomszédságában láthatjuk ezeket a valójában leselejtezett, de eszmei értékük szerint mégis kiállításra érdemes régi MALÉV-gépeket. Néhányukba beszállhatunk, sőt, a pilótafülkékbe is beülhetünk. Helikopterek, kisgépek és kiszolgáló eszközök sora várja, hogy a gyerekek megcsodálják őket. Ha igazán különlegeset akartok, akkor a Reptérlátogatás programra is jelentkezzetek – ehhez azonban előzetes regisztráció feltétlenül szükséges. (Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, www.aeropark.hu, Családi belépő: 3900 Ft)

Skanzen, Szentendre

Hatalmas, gyalog gyerekekkel egyetlen nap alatt szinte bejárhatatlan területen fekszik Magyarország legnagyobb és legjelentősebb szabadtéri néprajzi múzeuma. Mégis minden gyerek szeret itt időt tölteni: változatos látnivalók, igazi helyi vonat menetrenddel, patak, dombok, érdekes házak (jeles eseményekkor programokkal), működő malom, pékség, élő állatok, néprajzi érdekességek várják a családokat. Érdemes megvásárolni a kísérőfüzetet, hogy értsétek is, amit láttok. (2000 Szentendre, Sztravodai út, www.skanzen.hu, F: 2000 Ft, Gy/Ny: 1000 Ft)

Bivalyrezervátum, Kápolnapuszta

Nem állatkert, nem vadaspark, hanem rezervátum: az állatok hatalmas területen élnek és legelésznek, ezért érdemes távcsővel készülni. Nagy esőzések után a dagonyázó bivalyok látványa szinte szükségszerű, de megcsodálni nem csak őket, hanem a körülöttük élő állatokat is lehet. Komoly ürgetársadalom telepedett a bivalyok legelőire, öröm bennük gyönyörködni. Kilátó denevérszállással, bivalytörténelem az istállóban és a töménytelen mennyiségű szaladgáló ürge. A közeli Kis-Balaton látnivalói szintén kihagyhatatlanok. (Kápolnapuszta, www.bfnp.hu/hu/kapolnapusztai-bivalyrezervatum-kis-balaton F: 700 Ft, Gy: 400 Ft)

Salföldi Major

A Balaton-felvidék egyik jeles bemutatóhelyszíne a kőtengerek, az ingókövek, a Hegyestű és a Kornyi-tó mellett a Salföldi Major. Szekér- gép- és fotókiállítás, gyógynövénykert, lovak, haszonállatok, állatsimogató, szuper játszótér, lovas bemutatók és lovas kocsikázás a közeli pálos kolostorromhoz: ezek mind várják a családokat, akik felfedeznék e Balatonhoz közeli kis település csodáját. A Salföldi Major a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

Salföld, www.bfnp.hu/hu/salfoldi-major-salfold, F: 500 Ft, Gy: 300 Ft

Hollókői Múzeumfalu

A Világörökség részét képező ófaluban sétálgatni már önmagában élményt jelent a család apraja-nagyjának. De a gyerekek számára az igazi kalandot a tanösvények – köztük egy patak parti, pallósoros –, a Vár ódon falai és interaktív kiállítása valamint a játszóterek jelentik. A Holló Jankó játszótér különleges, sehol máshol nem látható egyedi játékai, valamint az erdei tanösvény játszótérre vezető nagy hídja és az erdei drótkötélpálya minden kiskorút megbabonáznak. Érdemes egy teljes napot Hollókőre szánni. (Hollókői Ófalu, www.holloko.hu, a Vár családos belépője: 3000 Ft)

Hűségprogramunk