Kreatív

Így várjuk a tavaszt, ha már nagyon hosszúnak tűnik a tél!

Idén valószínűleg a szokottnál is türelmetlenül várjuk a tavaszt. A megszokott téli unaloműző tevékenységekből, a moziból, a színházból, a farsangi bálokból, de még a szilveszteri buliból is alig jutott, vagyis mostanra már a hétpróbás introvertáltaknak is elegük lehet a négy fal közötti életből. De ilyenkor februárban még alig-alig látszik a tél vége. Hogyan ringassuk hát magunkat tavaszi hangulatba?

Valahogy el kell hinni, hogy hamarosan vége lesz a télnek. Itt az ideje, hogy a gondolatainkat végre a jó idő és a virágok irányába tereljük. De hogyan várjuk a tavaszt, ha minden szürke?

Kezdjük a lakással!

A farsangi díszek még a télhez tartoznak, de hamarosan elérkezik a hagyományos farsangi időszak vége a húshagyó kedd és a hamvazószerda. Ez hagyományosan a húsvét előtti nagyböjt és a tavaszi megtisztulás ideje. Otthon is belekezdhetünk ebbe a jelképes megtisztulásba, szépen lassan, adagonként elkezdhetjük a tavaszi nagytakarítást. Közben pedig fokozatosan tavasziasabbra, világosabbra, virágosabbra cserélhetjük a lakás díszeit, a díszpárna-huzatokat, a dekorációt szolgáló tárgyakat, vagy akár az ágyneműt.

Díszítsünk virággal!

Egy csokor vágott virág azonnal elhozza a tavasz hangulatát az asztalunkra. Még jobb, és a gyerekeknek is tanulságosabb azonban, ha magunk neveljük. Vegyünk csíráztatni való magokat vagy virághagymát, és figyeljük, ahogy kikelnek. A csíráztatás különösen nagy előnye, hogy a csírákat, vagy a virágföldből kibújó mikrozöldeket akár meg is ehetjük, ezzel pedig a vitaminpótlásról is gondoskodunk.

Tavaszi illatok és ízek

Tegyük el a karácsonyról maradt narancs- és fahéjillatokat, és várjuk a tavaszt a legfinomabb virágok illatával. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Vegyük elő a virágillatú parfümöt, a lakásban pedig párologtassunk tavaszias illatú illóolajat. Jöhet a nőies rózsa, a frissítő citrom! A konyhában is megjelenhetnek a tavasz ízei, a saláták, a zöldséges ételek – lehetőleg közösen elkészítve.

Éljenek a színek!

A meleg ruhát – akármennyire is várjuk a tavaszt – egy ideig még aligha lehet elpakolni, ám miért ne lehetne színes az, amit felveszünk? A téli napokon a legtöbben hajlamosak vagyunk elveszni a biztonságot adó földszínekben, pedig ilyenkor sem tilos élénk színű ruhadarabokba bújni! Elő a sárga-piros-kék-zöld pulóverekkel, sálakkal, sapkákkal, vagy legalább fülbevalókkal. Az év egyik színe amúgy is az élénk napsárga, miért ne próbálhatnánk hát ki akár a legborúsabb napon?

Várjuk a tavaszt a tavasz szimbólumaival!

A családi kézműveskedés is szólhat már a tavaszról. Akármelyik technika is a kedvencünk, a téma lehet a fák kizöldülése, a hóvirágok kibújása., sőt, akár már a húsvét közeledte is. A lányok tavaszias színvilágú gyöngyöket is fűzhetnek, de akár tavaszi meséket is olvashatunk esténként.