Kreatív

Játék a magokkal

Ezekben a hónapokban nagyon sokféle gyümölcsből válogathatunk, és érdemes is minél többet, többfélét enni ezekből az egészséges ételekből. A gyümölcsök magjával pedig jókat játszhatunk, mutatom is, hogy hogyan. A cseresznye, meggy, dinnye, szilva, alma, barack magjait alaposan meg kell tisztítani, szárítani, majd jöhetnek a játékok. Használhatjátok natúran, de a kézműves játékokhoz akár ételfestékkel meg is lehet színezni a magokat.

A magvak sokféle játékra adnak lehetőséget:

Magfelismerő

Gyümölcsevés közben nézegessétek meg a magokat, beszéljetek a szerepükről. Ha már többféle mag összegyűlt, beszéljétek át, melyik mag melyik gyümölcshöz tartozik. Ha már ez jól megy, lehet párosítós játékot játszani: vágjatok ki reklámújságból gyümölcsöket, és a gyerkőc párosítsa össze a gyümölcs fotóját a magokkal. Nehezítésképpen kerülhet bele kakukktojás is.

Hamupipőke játék

Keverjetek össze különböző magvakat, majd a gyerek feladata azokat szétválogatni. Időzítővel, vagy homokórával mérve az időt akár versenyt is rendezhettek.

Ha beszínezitek például a meggy magját, akkor akár színek szerint is mehet a válogatás.

Képkirakó

A natúr vagy színezett magokból mindenféle képet kirakhattok.

Tipp a színezéshez: A világosabb magvakat megszínezhetitek folyékony ételfestékkel. A szín árnyalata annál erősebb, minél tovább marad a mag a színezőlében. Megfestés után a magokat szárítsátok meg papírszalvétára téve. Száraz kézzel dolgozzatok vele, ha vizes a kezünk, a mag frissen kissé még fog.

Segítségképpen akár kartonpapírra rajzolhattok egyszerű formákat is, amit ki kell raknia a gyereknek.

Ezzel a módszerrel készíthettek mandalákat is.

Ha az elkészült képet szeretnétek megtartani, akkor arra 2 lehetőség is van:

  • Alkossátok meg a képet úgy, hogy só-liszt gyurmába nyomjátok a magvakat, majd hagyjátok megszáradni
  • Kartonpapírra erős – hobbiragasztó, faragasztó – ragasztóval rögzítitek az elkészült alkotást.

 

Számolgató

Többféle számolós játékot is kitalálhatunk a gyerkőcnek:

  • Tegyetek egy tálba magokat és a gyerkőc egyszerűen számolja meg, hány mag van benne. Természetesen az életkornak megfelelő számú maggal dolgozzatok.
  • Vegyetek elő 2 tálat, majd a gyerkőc számoljon az elsőbe 5 dinnyemagot, a másodikba 10 szilvamagot.
  • A különböző magvakkal gyakorolhatjátok az összeadást, kivonást is.

Sorkirakó

A különböző magokból készítsetek valamilyen sort (például egy meggymag, majd egy barackmag), ami a gyereknek kell folytatnia. Olyan verzió is lehet, hogy készítetek például egy öttagú sort: 2 meggymag, 2 barackmag, egy szilvamag, és a gyereknek ugyanilyet kell kiraknia.

Pöckölős

Jelöljetek ki valamit kapunak, és a gyereknek ide kell majd bepöckölnie a magokat. Ehhez a kerek magok lesznek alkalmasak.

Ezek a játékok nemcsak mókásak, de fejlesztik is a gyereket, a magvak „csipegetése”, megfogása a finommotorikát, a kirakóknál, válogatóknál a kreativitást, türelmet, figyelem-koncentrációt javítja.

Nagyszerű élmények, próbáljátok ki!