Kreatív

Varázslat! Készíts fagyott jéggömböket!

A következő napokra hideg időt jósolnak. Íme egy klassz ötlet arra, hogy mivel csalogassuk ki a gyerekeinket a téli nem-szeretem időben a friss levegőre legalább egy rövid időre.  Adjunk a kezükbe szappanbuborékfújót! Télen? De hát azonnal megfagynak a buborékok… Igen, pontosan! És nincs is ettől jobb móka, a gyerekek pedig észre sem veszik az idő múlását a négy falon kívül, teljesen elbűvöli őket a természetes jégvarázs.

Mínusz 7 Celsius fok alatti külső hőmérsékletnél már működik a varázslat.

A dermesztő hidegen kívül ehhez a jeges csodához nem szükségeltetik más, mint jó meleg öltözet, sapka, sál, kesztyű, jó szappanbuborék és sok-sok türelem. 

Ha felkészültünk az elkerülhetetlenre és minden tárgyi (kellő mennyiségű folyadék és szívószál), valamint élő emberi (múmiává csomagolt gyereksereg) feltétel adott a mókához, akkor akár hozzá is kezdhetünk a játékhoz és megnézhetjük, hogy az apró, vízből született gömbök hogyan alakulnak csodálatos, szebbnél szebb formákká a didergető időjárásnak köszönhetően.

 

Hogyan készül a tökéletes szappanbuborék?

Hozzávalók

5 dl langyos víz

2,5 dl mosogatószer

3 evőkanál glicerin (erősebb fagy esetén 5-6 evőkanál glicerint is tehetünk bele, ennek köszönhetően masszívabb lesz a gömbünk, nehezebben is fagy meg)

1 teáskanál cukor

Elkészítés

Lassan adagolva adjuk a langyos vízhez a mosogatószert (a legegyszerűbb, “őskori” változat).

Tegyük bele a glicerint és a cukrot is.

Óvatos mozdulatokkal keverjük össze, ne habosítsuk.

Pihentessük a keverékünket 24 órán át.

Közvetlenül a használat előtt óvatosan rázzuk össze.

 

Ahogy a hópelyhek, úgy minden jéggömb is teljesen egyedi, nem találunk közöttük két egyformát. Mivel nagyon törékeny dologról beszélünk, ezért gyakran megesik, hogy megolvad vagy eltörik a jéggömb, de pánikra semmi ok, mert ebben az állapotában is bámulatos látványban lehet részünk. Próbáljátok ki!