Praktikanya

4 tipp, hogyan öltöztessük a gyereket ősszel

Az idei őszi időjárás igencsak érdekesen alakult. Bár igaz, hogy az utóbbi években bátran terveztem szeptemberre is amolyan igazi nyárias családi kikapcsolódást. Ennek oka, hogy kezdtünk hozzászokni, hogy szeptember közepén vagy akár végén is lehet akár strandolós idő, tehát az évszak még nem feltétlenül az őszi túrázások ideje. De az azért megdöbbentett az utóbbi időszakban, hogy idén nem csupán a szeptember volt ilyen kellemes, hanem október közepén (!) is sikerült 25 fokot mérnünk. 

4 tipp, hogyan öltöztessük a gyereket ősszel

Néhány nap múlva beköszönt a november, és a hideg elől a kályha tövébe vackolva kellene buzgón faragnunk a töklámpásunkat egy forró tea mellett… Körülbelül 3 nappal ezelőtt pedig még nagyon érdekes utcakép tárult a szemem elé. Ugyanis ugyanabban a hömpölygő tömegben – azaz ugyanabban a térben és időben – láttam nagykabátos néniket, gyerekeket, és rövid ujjúban, sőt spagettipántos topban flangáló lányokat és rövid nadrágos fiúkat. Bánom, hogy fotót nem készítettem a meglepő jelenségről, de bízom benne, hogy elhiszitek, és akár ti is láttatok hasonlót. Velem is előfordult, hogy három réteg öltözetben indultunk el itthonról, egy-két órával később pedig lekerült a kabát, de még a póló és pulcsi kombinációját is izzasztónak kezdtem érezni. Ilyen esetekben, meg úgy egyébként is e szeszélyes évszakban felmerül a kérdés: mit adjak a gyerekre, hogyan merjek útnak indulni vele?

  1. Mindenre legyünk felkészülve! Bár minden reggel megnézem az interneten a lakhelyünkre vonatkozó várható óránkénti időjárást, azért a biztonság kedvéért egy-két melegebb ruhadarabbal is felfegyverkezek. Egy plusz pulcsi, vagy egy másik kabát (a gyerkőcön lévőnél vastagabb vagy éppen vékonyabb) nem árt, sőt, sapkából is szoktam magunkkal vinni egy tartalékot. Hogy miért? Mert ha éppen napsütésben megyünk le, akkor úgyis letépi magáról a „szőrös bundasapkát” és nem is szeretném ezzel kínozni; de előfordulhat, hogy egy óra múlva szükség lesz rá. És ennek a fordítottja is megtörténhet, tehát a jó meleg sapka mellett bedobok az útipakkba egy átmeneti fejfedőt is! Tehát nálam a babakocsi alsó kosarában mindig lapul egy plusz sapi és pulcsi, időnként pedig – ha nagyon szeszélyes időket élünk – egy kabát is.

  2. Öltöztessük rétegesen gyermekünket! Az előző ponthoz kapcsolódik ez az alapszabály, hogy ne csak ráadni tudjunk csemeténkre még egy plusz réteget, hanem lehetőleg levenni is. A body fölé az őszi időszakban mindig egy vékonyabb pulcsit adok, és időjárástól függően egy kardigánt kabáttal, vagy csak egy kabátot önmagában. (Természetesen utóbbi esetben a tartalék kardigánt magunkkal visszük.

  3. Kerüljük a derék- és bokavillantást! Ha babáról vagy kisgyermekről van szó, akkor mindenképp a body és a harisnya kombinációja praktikus első rétegként. Ezek a ruhadarabok megvédik attól féltett kincsünket, hogy kivillanjon a dereka vagy a bokája, és esetleg megfázzon. A vastagabb harisnya védelme nálunk különösen fontos, hiszen kislányom imád csúszdázni, és valószínűleg egészen addig nem fogom tudni lebeszélni róla, amíg nem borítja hó a játszóteret.

  4. Ne öltöztessük túl a kicsit! Ha a túlöltöztetés hibájába esünk, akkor a gyerkőc felnőtt korára fázós lesz; kutatások bizonyították ugyanis, hogy a hőérzet tanult dolog. Ha egy éves kor alatti babánk van, és üldögél vagy pihen a babakocsiban, akkor egy réteggel többet érdemes adni rá, mint ami rajtunk van. Természetesen ez akkor érvényes, ha nekünk is sikerült az időjárásnak megfelelően öltöznünk. Ha már nagyobb a gyermek, akkor elegendő ugyanannyi réteget ráadnunk, mint amennyit magunk is viselünk.

Ezekkel a tippekkel felvértezve nem érhet bennünket meglepetés, akár szokásos sétánkra, játszóterezésünkre készülünk, akár egy családi kirándulásra szánjuk rá magunkat. Ne riasszon el minket a hűvösebb idő sem, plusz egy-két réteggel nyugodtan vágjunk bele a kirándulásba!

UTAZIK A CSALÁD MAGAZIN

15% kedvezmény

Iratkozz fel online utazási magazinunkra!
Most 15% kedvezményt biztosítunk Neked az
Utazik a család! meseútikönyvek árából!

Hűségprogramunk