Praktikanya

5 családbarát utazós játék kicsiknek

A címet olvasva jogosan merülhet fel bennetek a kérdés: mégis mitől lehet egy játék családbarát? Szerintem pont attól, hogy nem csupán gyermekbarát – mint a játékok általában -, hanem felnőttbarát is, tehát nem egyfajta eszköz csemeténk számára, amivel kikerget minket, szülőket a világból. Vagy legalábbis a gyerekszobából.

5 családbarát utazós játék kicsiknek

Ez a jelző a játékokra alkalmazva úgy fogalmazódott meg bennem, miután megtapasztaltam az ellenkezőjét: az abszolút nem felnőttbarát játékokat. Nálam az első számú ellenség a filctoll lett, bár szerintem sok kezdő szülőnek megkeserítheti az életét, aki meggondolatlanul hagyta gyermekét a közelébe férkőzni. Ahogyan mi is. Szép színes filctollkészlet, ami talán elsőre riasztónak tűnik (és elárulom, itt be is jött sajnos az első megérzés), azonban a „lemosható” jelző azonnal eloszlatta a kétségeinket. Igen, mégiscsak a kosarunkban landolt a színes készlet, egy óriási rajzfüzettel. Kicsi lányom nagy kedvence lett (már csak volt) ugyan, mi annyira mégsem szeretjük. Gondolom, mondanom sem kell, hogy egy kétéves gyerkőc sok esetben nem szeret a rajzlap által körülhatárolt térre korlátozódni… Azóta lecseréltük színes ceruzákra a készletet. Akkor most nézzük, melyek azok a játékok, amelyeket az autóban is könnyedén előkaphatunk, és nem gyűlik meg velük a bajunk!

 1. Mágneses rajztábla.
  A filctoll helyett sokkal családbarátabb megoldás a mágneses rajztábla, hiszen nem kell utána takarítani, nem kell attól rettegni, hogy esetleg összefirkálja lurkónk a bútorzatot, a szőnyeget, vagy éppen kisminkeli magát. Családi utazásokra is magunkkal vihetjük, hiszen praktikus, nem foglal sok helyet. Ráadásul nem gyártjuk nagyüzemben a „salátát”, nincs szükség temérdek papírra, hiszen csak elhúzzuk a csúszkát, és a rajzfelület újra fehér, és várja a soron következő remekművet.

 2. Játék tablet vagy telefon
  A kicsik nagy kedvence minden olyan kütyü, amin gombok vannak. Nálunk a tévé távirányítójától kezdve a billentyűzeten keresztül egészen a villanykapcsolóig bármi szóba jöhet, csak nyomkodni, kapcsolgatni lehessen. Ha utazunk, nyilván nem túl praktikus a számítógép billentyűzetét magunkkal vinnünk, ezt a hiányt tökéletesen pótolják a mini játék tabletek és telefonok, amelyek a kicsik számára lettek kifejlesztve. A hosszabb autóút alatt is leköti a gyereket, aki ráadásul játszva tanulhat: akár állathangokat, számokat vagy dalocskákat, vagy később az abc betűit.

 1. Néhány használati tárgy
  Egészen kicsi gyereket lefoglalhatunk akár egy kanállal, egy ecsettel vagy egy kis műanyag szűrővel, annál jobb, minél érdekesebb az adott tárgy. A babáknak általában van egy olyan korszaka, amikor ezek az eszközök egy rejtélyes ok folytán sokkal jobban érdeklik őket, mint bármilyen szőrmók vagy egyéb játék.

 1. Bábok
  Jó ötlet mókás bábokat beszerezni, hiszen könnyen elüthetjük velük az időt, és szőhetünk együtt mesét. Azért a sofőrt ne vonjuk be, de rajta kívül minden utas részese lehet az élménynek! Sőt, még inkább praktikus ujjábokat magunkkal vinni, hiszen nagyon helytakarékosak.

 1. Mesekönyv
  Keménytáblás, lehetőleg összegyűrhetetlen, leönthetetlen könyvecskét vigyünk magunkkal, amiből öröm a balesetmentes meseolvasás. A kis lurkók nagy kedvence a falusi udvart bemutató állatkák hadáról szóló egyszerű kis történet. Egy-egy állatka felett pedig könnyen elidőzhetünk, akár elénekelhetünk egy-egy dalt (Boci, boci, tarka, Mókuska, mókuska, Nyuszi ül a fűben, Cirmos cica, haj stb.).

Nagyobb gyerekeknél már természetesen sokkal több lehetőség közül válogathatunk, számos olyan játék van, amihez még csak eszköz sem kell (pl. barkochba, szólánc). Babáknál, illetve kicsiknél azért még merész vállalkozás mindenféle szórakoztató kütyü nélkül útra kelni. Nekünk ezek a kedvenc utazós játékaink, hiszen kis helyen is elférnek, és egy időre biztosan lekötik a gyerkőcöt.

UTAZIK A CSALÁD MAGAZIN

15% kedvezmény

Iratkozz fel online utazási magazinunkra!
Most 15% kedvezményt biztosítunk Neked az
Utazik a család! meseútikönyvek árából!

Hűségprogramunk