Praktikanya

5 okos karácsonyi ajándékötlet

Visszavonhatatlanul nyakunkon a karácsony, és közhely, hogy már-már stesszforrássá válik az ünnep, hogy lótunk-futunk, tervezzük a karácsonyi menüt, és lázasan válogatunk a bevásárlóközpontok polcain a megfelelő ajándékokért kutatva. Amellett, hogy lefutjuk a kötelező köröket és kipipáljuk a teendőket, igenis legyen mód arra is, hogy át tudjuk élni az ünnep valódi lényegét! Hiszen nem csak a kicsiknek, hanem az egész családnak is az az igazi öröm, ha meghitt hangulatban tudunk együtt minőségi időt tölteni.

Olyan gyerek természetesen nincs az egész földkerekségen, aki ne várná az ajándékbontogatás pillanatát; de ne csak és kizárólag az ajándéké legyen a főszerep. Ne legyünk álszentek: izgalmas dolog ajándékot adni és kapni is, de nem a csomagok száma határozza meg, hogyan is sikerül a szeretet ünnepét megélnünk. Néha a kevesebb több…

Az ajándékozás elmaradhatatlan; de ne az legyen a cél, hogy a rövid időn belül megunt kacatok számát növeljük. Érdemes átgondoltan választani; néhány tippet osztok meg veletek, milyen „okos” karácsonyi ajándékokkal lephetjük meg kisebb és nagyobb szeretteinket!

  1. Hosszú hétvége 

Ha ajándékról van szó, szinte mindenki azonnal tárgyakra gondol. Pedig sokszor egy élmény maradandóbb! Természetesen egy gyerkőcnek szüksége van a színes masnival átkötött csomagra is; de mi lenne, ha egyszer – pl. idén – kipróbálnátok, hogy valami egyszerűbb, kisebb ajándékot csempésztek a csomagba, a család pedig meglepné magát egy hosszú hétvégével valamelyik gyermekbarát szállodában? A család minden tagja kipihenheti magát, és remek programokban vehet részt, bőséges lakomák és pihentető wellness kíséretében. Akár januárban is indulhattok, és az adventi várakozás időszakát is meghosszabbíthatjátok, ráadásul nem is kezdődhetne jobban az év! Nekünk nagyon bevált a január eleji hosszú hétvégézés, ráadásul nálunk is volt már arra példa, hogy mi felnőttek nem vettünk egymásnak tárgyi ajándékot, hanem egy hosszú hétvégével leptük meg közösen magunkat. Úgy gondolom, a gyerekek is imádni fogják! 

  1. Társasjáték

A társasjáték azért lehet telitalálat, mert ötvözi a tárgyi ajándékot az élménnyel. A formájából eredően ráadásul könnyen is csomagolható, bár nem elsősorban ezért tartalmazza a lista, hanem a csapatépítő erejéért. Érdemes körültekintően, családra szabottan választani, hiszen nem mindegy hogy hány játékos játszhatja (minimum és maximum), illetve hány éves kortól ajánlott. Szerencsére a játékkereskedések bőséges kínálatában úgy gondolom, hogy mindenki megtalálja a megfelelőt! Az az igazi, ha bónuszként egy kis együtt töltött időt is ajándékozunk a gyerkőcöknek rendszeresen, amit a család játék közben együtt tölthet.

  1. Bábkészlet

Nálam hasonló kategória, mint a társasjáték. Nem csupán néhány cuki textilfigura, hiszen mi magunk keltjük életre őket. A bábozásnak is természetes velejárója, hogy csempészünk a napokba egy kis közösen töltött időt, ráadásul a gyerkőcök szabadjára engedhetik a fantáziájukat. Az biztos, hogy nem roskadoznak tőlük a bevásárlóközpontok polcai, viszont érdemes körülnézni a kézműves piacokon, az adventi vásárokban és az online áruházakban. Mi magunk a szegedi adventi vásárban leltünk rá a kedvenc figuráinkra, és a kislányunkat a harmadik szülinapján leptük meg velük. A bábok azóta is a kedvenc játékai közé tartoznak.

  1. Építőjáték

Legyen szó akár LEGO-ról, akár mágneses építőjátékról, vagy csak színes fakockákról; szintén egy jó alkalom arra, hogy összeüljön együtt alkotni és szórakozni a család. Számos változatból válogathatunk, és minden korcsoportnak könnyen megtalálhatjuk a megfelelőt. Az építőjátékok ráadásul fejlesztik a csemeték kreativitását, térlátását és – jó esetben – növelik bennük az együttműködés képességét is, ha nem csak egyedül játszanak.

  1. Kreatív gyurmakészlet

A színes gyurmák az egészen kicsiket is elbűvölik, és ha szétnézünk a játékboltokban és az online piactéren, azt látjuk, hogy csak a fantázia szab határt a különféle gyurmaszetteknek. Egész kis gyurmakonyhát is nyithatunk, hiszen a játék szendvicssütővel húst, gombát és zöldségeket is süthetünk, és a „krumlikinyomóval” már-már élethű hasábburgonyát is állíthatunk elő hozzá. De ha édesszájúak vagyunk, akkor bármikor „süthetünk” az erre kitalált készlettel színes gyurmasütiket vagy akár fagylaltot is készíthetünk. Egy igazán kreatív ajándék, ami szerintem garantáltan megdobogtatja a kicsik szívét!

Meghitt és örömteli készülődést kívánunk mindenkinek!