Praktikanya

7 tipp, hogy ne a gyereksírástól legyen hangos az autó!

Amikor először indultunk egy napnál hosszabb kiruccanásra, és utaztunk eközben többszáz kilométert, nem kellett az autóút miatt aggódnom, hiszen velünk tartott férjem anyukája is. Viszont ezúttal nem az anyósom ült az anyósülésben, hanem magam foglaltam ott helyet. Én voltam az élő GPS, a mobilalkalmazásom alapján navigáltam a férjem, és a Google Maps női hangját megszégyenítő részletességgel segítettem félnapos sofőrködését. A mama pedig hátul szórakoztatta unokáját, rendíthetetlenül dalolt neki, hogy ne legyen alkalma egy percre sem unatkozni. Viszont eljött annak a családi utazásnak az ideje is, amikor a nagyi nem tartott velünk, csak mi édeshármasban vágtunk neki az útnak. Vannak gyerekek, akik jobban tűrik az autóutat; vannak akik kevésbé, és általában különböző korszakok vannak a kicsik életében. Kicsi lányunknál sosem lehetett tudni, mikor milyen hangulatában vagy korszakában van éppen; de azért az idők során sikerült saját tapasztalatból olyan tippeket gyűjtögetnem, amelyeknek a figyelembe vételével csökkenthetjük a hosszadalmas sírás esélyét az autóban. A legtöbb anyukának az az első ötlete, hogy mesélni, vagy dalolni kezd csemetéjének. De mit tehetünk, ha mindez nem válik be

7 tipp, hogy ne a gyereksírástól legyen hangos az autó!
 1. Próbáljátok meg jól időzíteni az indulást!
  Ha csak néhány órás útról van szó, akkor érdemes az alvásidőt választani. Nálunk például kislányom reggel 6 óra környékén kel, tehát nem volt túl jó döntés mondjuk már 7-8 órakor nekivágni az útnak, hiszen még nem elég fáradt a szundizáshoz, de egy 11 környéki indulással már nagy eséllyel nyert ügyünk van. Ha hosszabb az út, akár tizenórás, akkor - ha a sofőr vállalkozik rá - akár éjszaka is útnak indulhattok, a baba valószínűleg aludni fog az út jelentős részében.

 2. Legyen kéznél az S.O.S.-csomag!
  Kicsink számtalan okból sírhat, vagy lehet nyűgös. Éppen ezért célszerű egy úgynevezett S.O.S.-csomagot a kezünk ügyében tartani, hogy a legfontosabb segítőtársainkat véletlenül se a csomagtartóból kelljen előbányászni. Célszerű ennek a holminak tartalmaznia folyadékot, ételt, egy kis egészséges rágcsálnivalót, egy melegebb ruhadarabot, pelenkázó szettet, tengervizes orrsprayt és néhány kedvenc kis játékot.

 3. Legyen nálatok néhány apróbb használati tárgy!
  Nálunk például gyakran előfordult, hogy a kabalamaci vagy a csörgő nem kötötte le kislányunk figyelmét, de az elemektől megfosztott távirányító, vagy a szilikon sütőecset tuti befutó volt. Érdemes tehát egy-két számára érdekes kis használati eszközt is magunkkal vinni, hátha szerencsénk lesz.

 4. Ne a gyereksírástól legyen hangos az autó? Akkor mitől? A zenétől!
  Izzítsuk be az autósrádiót, és készüljünk zenével a család legkisebb tagjának is! Lehetnek olyan ismerős kis dallamok, amik jókedvre deríthetik babánkat. Kislányunk zenei stílusa igen változatos, többek között a Modern Talking is nyerő nála, de ha nyűgösebb hangulatban van, akkor valamelyik Kerekmese gyermekdal hallatán adja át magát a ritmusnak.

 1. Ne öltöztesd túl a babát!
  Főleg nyáron, 40 fokban fenyegethet minket az a veszély, hogy túlöltöztetjük féltett gyermekünket. Még az is előfordulhat, hogy az egy szál body is sok! Előfordult, hogy hosszas találgatózás előzte meg a megoldást, és természetesen mindent végigpróbáltunk: ennivaló, innivaló, szünet, zene, mese, csönd. A sírás csak nem akart alábbhagyni, pedig már igencsak hiányos öltözetben tombolt csemeténk. Végül akár hiszitek, akár nem, egy szál pelusra vetkőztettük, és onnantól nyugalom uralkodott az utastérben. Tehát nyári forróságban csak annyi ruhadarabot érdemes a babára aggatnunk, amit mi is megtűrünk magunkon. Mi persze nem egy szál alsóneműben ücsörögtünk a kocsiban, de ő ezt még nyugodtan megteheti!

 2. Áldozzatok elegendő időt a szünetekre!
  Ha tudjátok, hogy gyermek nélkül kb. 5 óra az autóút, inkább szánjatok rá legalább 6-7 órát. Érdemes időnként, mondjuk 1-2 óránként megállni kicsit levegőzni, szünetet tartani. Ha a baba alszik, természetesen ezt felejtsük el, ilyenkor haladjunk csak nyugodtan fénysebességgel, persze a szabályok betartásával. Akár egy nagyobb szünet is jól jöhet, ha hosszabb utat teszünk meg, kicsit kiélheti mindenki a mozgásigényét egy kis séta keretében, és felfrissülten máris könnyebb megbirkózni a kilométerekkel.

 3. Cseréljétek le a babahordozót gyerekülésre!
  Ha sehogyan sem sikerül békés hangulatot varázsolni, esetleg ez is lehet az oka a folyamatos nyűglődésnek. Valamikor fél és egyéves kor között beköszönthet az az időszak, amikor még lehet, hogy nem nőtte ki a szó szoros értelmében a hordozót, de már jobban leköti a baba figyelmét, és kényelmesebb számára ez a "felnőttesebb" ülőalkalmatosság.


Ha a fenti tippeket figyelembe vesszük, nagy eséllyel lesz zökkenőmentes az utunk. Ha mindezek ellenére felmerülnek kisebb kellemetlenségek, érkezésünkkor a családbarát szállás maximális kikapcsolódást nyújtó légköre eloszlatja majd ezeket az aprócska szürke felhőket!

Derűs utat kívánok mindenkinek!

 
Szeretnél hetente értesülni legfrissebb cikkeinkről?

Csatlakozz hozzánk és rögtön megajándékozunk három szuper kifestővel, hogy gyermekeid utazás közben se unatkozzanak!

Hűségprogramunk