Praktikanya

Ezeket az iratokat vidd magaddal, ha utazik a család

Nem vitás, hogy a közös családi nyaralás megszervezése komoly feladat, hiszen fel kell készülni mindenre. Olyan helyzetekre is, melyekre álmunkban sem gondoltunk volna. Váratlan események persze a lehető legkörültekintőbb tervezés ellenére is adódhatnak. Adódnak is.

Ezeket az iratokat vidd magaddal, ha utazik a család

Ugyanakkor, ha alaposan átgondoljuk, mire is lehet szükség az utazásunk során, máris könnyebben megbirkózhatunk a kihívásokkal.

Bárhová is utazzunk, lehetnek olyan helyzetek, amikor igazolni kell személyazonosságunkat, egészségügyi ellátásra való jogosultságunkat vagy épp azt, hogy az adott káreseményre rendelkezünk biztosítással. Nagy bajba kerülhetünk, ha ezeket a fontos iratokat otthon felejtjük.

Nézzük csak, melyek azok a dokumentumok, amelyeket mindenképp be kell pakolnunk az útipoggyászunkba?

Nos, akár hazánk valamely települése, akár valamely külföldi ország a cél, a személyazonosságunkat tudnunk kell igazolni. A hatóságok Magyarországon a személyi igazolványt, az útlevelet és a kártya formátumú jogosítványt fogadják el.

Egy fontos dolgot azonban mindenképp megemlítenék. Sokan úgy tudják, a gyermekeknek tizennegyedik életévük betöltésétől kell rendelkezniük személyi igazolvánnyal. A valóság azonban az, hogy a magyar állampolgároknak életkortól függetlenül kell személyazonosításra alkalmas igazolvánnyal rendelkezniük. Mivel a legkisebbek esetében kártya formátumú vezetői engedélyről nem beszélhetünk, a szülők előtt két út áll: vagy útlevelet csináltatnak, aminek költségvonzata van, vagy a kicsi részére – tizennégy éves korig ingyenesen igényelhető – személyi igazolványt kérnek.

Mi a helyzet, ha külföldre utazunk?

Jó tudni, hogy a legtöbb európai országba határellenőrzés nélkül átkelhetünk, de ezekben az államokban is adódhatnak olyan helyzetek, - például egy rendőrségi igazoltatás során - amikor igazolnunk kell magunkat.

Vannak olyan külföldi országok is, - például Horvátország – ahol érvényes személyi igazolványt vagy útlevet kell bemutatni, ha átlépjük a határt. Ha pedig ezen okmányok otthon maradnak, esetleg gyermekünk iratainak kiváltásáról – mivel nem kötelező – megfeledkezünk, nem engednek be az országba.

Természetesen vannak olyan országok is, ahová útlevél szükségeltetik, sőt esetenként egyéb hivatalos iratok beszerzése sem kerülhető el.

Érdemes ennek jóval az indulás előtt utánanézni, hogy legyen idő a felkészülésre.

Mi kell még?

Ha Magyarországon belül utazunk, és orvoshoz vagy kórházba kell mennünk, szükség lesz a TAJ számunk igazolására is.

Ha az Európai Unió valamely tagállamába, Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába, Svájcba vagy Szerbiába készülünk, érdemes kiváltani és magunkkal vinni  az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyát. A fenti országokban – a kártya birtokában - igénybe vehető az orvosilag szükséges állami egészségügyi-, a Szerb Köztársaságban pedig a sürgősségi ellátás.

Ha kötöttünk utasbiztosítást, annak dokumentumait se hagyjuk otthon!

A fentieken túl, ha autóval kelünk útnak, elengedhetetlen, hogy nálunk legyen a jogosítványunk és a kocsi egyéb papírjai – érvényes forgalmi engedély, zöldkártya, igazolás a kötelező felelősségbiztosítás meglétéről - is.

Végül egy ötlet. Érdemes lehet a legfontosabb iratokról másolatot készíteni. Ha az eredeti dokumentumokat elvesztenénk vagy ellopnák tőlünk, egy fénymásolat rengeteget segíthet abban, hogy könnyebben megoldjuk az utazás során felmerülő nehézségeket.

UTAZIK A CSALÁD MAGAZIN

Naptár 2018/2019

Iratkozz fel online utazási magazinunkra!
és ajándékba adunk egy letölthető tanévtervező naptárat!