Praktikanya

Ki dönti el, mikor mehetünk szabadságra?

Szülőként a nyár nem csupán a pihenésről, az utazásról és a felhőtlen kikapcsolódásról szól, hanem számos, komoly fejtörést okozó feladattal is együtt jár. Így például ha nincs a közelünkben egy áldozatkész nagyszülő, komoly gond lehet a gyermekfelügyelet megoldása. S, bizony ilyenkor gyakorta nem marad más lehetőség, mint az, hogy éves rendes szabadságunk terhére mi vigyázzunk a kicsikre a nyári szünet idején. Aztán persze a közös családi nyaralás mindenki számára megfelelő időpontjának kitűzése is problémás lehet, hiszen hol a munkáltatók döntése, hol más kollégák szabadsága húzza keresztbe a számításainkat.
Ki dönti el, mikor mehetünk szabadságra?

Annak érdekében, hogy a nyár a terveink szerint alakulhasson, időben neki kell állni a szervezésnek. Hetekkel, sőt akár hónapokkal előbb egyeztetni kell a kollégákkal és a szabadságigényt bejelenteni a főnökünknek. Ennek érdekében pedig különösen fontos, hogy tisztán lássuk, hány munkanapnyi szabadsággal is gazdálkodhatunk az évben.

Számoljunk csak!

Az alapszabadságunk húsz munkanap. Ez minden munkavállalónak jár.

Ez a húsz munkanapnyi alapszabadság ugyanakkor pótszabadsággal egészül ki, amelynek mértéke az életkorunktól függ:

- a 25. életévtől 1,

- a 28. életévtől 2,

- a 31. életévtől 3,

- a 33. életévtől 4,

- a 35. életévtől 5,

- a 37. életévtől 6,

- a 39. életévtől 7,

- a 41. életévtől 8,

- a 43. életévtől 9,

- a 45. életévtől 10 munkanapnyi pótszabadság jár az alapszabadságon felül.

Azonban itt még nincs vége. Ha tizenhat évnél fiatalabb gyermekünk vagy gyermekeink vannak, további pótszabadság jár:

- egy gyermek után 2,

- két gyermek után 4,

- kettőnél több gyermek után pedig összesen 7 munkanap.

Természetesen az sem mellékes, mindebből mennyivel rendelkezünk mi magunk és mennyivel a munkáltatónk. Mert valljuk csak be, hihetetlenül bosszantó tud lenni, ha a főnökünk nem enged el szabadságra, pedig tavaly nyár óta tervezgeti a család azt a bizonyos álomnyaralást, amire időközben már be is fizettettünk.