Praktikanya

Kisgyermekkel az autóban – Így tudhatjuk a legnagyobb biztonságban csemeténket

Ilyenkor, nyár derekán sokan kelünk útra. Kirándulni, nyaralni, strandolni megyünk. Legtöbbször autóval. A közutak ugyanakkor megannyi veszélyforrást rejtenek. Elég egy hirtelen fellépő műszaki hiba, némi figyelmetlenség, vagy egy felelőtlen, sebességhatárt túllépő, meggondolatlan manőverekbe kezdő sofőrrel való találkozás és máris megtörténhet a baj.

Egy ilyen helyzetben a legvédtelenebbek a csecsemők és a kisgyermekek. Épp ezért különösen fontos, hogy mi, felnőttek minden tőlünk telhetőt megtegyünk a védelmük érdekében. Gyermekeink biztonsága ugyanis nem csupán a szerencsén múlik.

Kisgyermekkel az autóban – Így tudhatjuk a legnagyobb biztonságban csemeténket

Mégis mit tehetünk, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudhassuk gyermekeinket a közutakon?

Nos, először is fontos kihangsúlyozni: az autók biztonsági övét nem kisgyermekekre tervezték. Épp ezért nem is alkalmasak arra, hogy egy kisebb-nagyobb koccanás vagy akár egy hirtelen fékezés során kellő védelmet nyújtsanak csemetéinknek. Ráadásul, amennyiben a kicsit felnőttekre méretezett övvel kötjük be, az is megeshet, hogy ütközés esetén az épp a nyakán húzódik szorosra.

Sajnos néhanapján még most is látni, hogy egy-egy gyerkőc a hátsó ülések előtt áll utazás közben. Pedig a védelem nélkül utazó gyermek már viszonylag kis, - 50 km/h-ás - sebesség mellett történő karambolnál is testsúlya huszonötszörösének megfelelő erővel csapódhat az előtte lévő ülésnek vagy repülhet ki a szélvédőn. Belegondolni is borzalom!

A megoldás a gyermek súlyához és életkorához igazodó gyermekbiztonsági rendszer használata.

E speciális eszköz használatát egyébként nem csupán a józan ész, és a gyermekünk élete, testi épsége miatti felelősségérzetünk kell, hogy indokolja, hanem a KRESZ is kötelezővé teszi. Így, ha nem tartjuk be az előírásokat, komoly büntetésre is számíthatunk.

Melyek a legfontosabb tudnivalók?

Először is kiemelném, hogy 150 centiméter alatti gyermekünket – főszabály szerint - csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállíthatjuk.

Az egyik legfontosabb kivétel, hogy a harmadik életévét betöltött, 135 centiméternél magasabb gyermek a személygépkocsi hátsó ülésén biztonsági övvel rögzítve is szállítható, amennyiben az a testméretéhez igazítható.

De nincs szükség gyermekbiztonsági rendszer alkalmazására a menetrend szerint közlekedő autóbuszokban, a taxi hátsó ülésén vagy a mentő betegellátó terében sem.

Milyen gyermekbiztonsági rendszert válasszunk?

Mindenképpen olyat, amely illeszkedik csemeténk alkatához, magasságához. A megfelelő termék kiválasztásához egyébként némi támpontot ad, hogy a biztonsági gyermekülések súlycsoportonként kategorizáltak. A legkisebbeknek az úgynevezett bébikagylók, míg a nagyobb gyerkőcöknek, akik még nem elég magasak a gyárilag beépített biztonsági övek megfelelő használatához, a háttámlás biztonsági ülések a leginkább ajánlottak.

Célszerű, ha az ülés megvásárlása során velünk van a gyermekünk is, így ő maga is kipróbálhatja, mennyire kényelmes, megfelelő –e a szélessége, a hosszúsága. A háttámla illetve a fejtámasz magassága mellesleg akkor jó, ha a gyermek füle fölé ér. Ennek egy esetleges ütközésnél a fej védelme szempontjából van kiemelten fontos jelentősége.

Ezen felül van még egy fontos dolog: csak olyan ülést vegyünk meg, amelyen rajta van a biztonságot igazoló jóváhagyási jel. Ez igazolja, hogy az előírásoknak megfelelően kialakított, kellő védelmet nyújtó termékkel van dolgunk.

A gyermek testi adottságaihoz igazodó, biztonságossági előírásoknak megfelelő gyermekülés beszerzésével azonban még nem tettünk meg mindent a kicsi biztonságos utaztatása érdekében.

Először is alaposan át kell tanulmányoznunk a használati-kezelési útmutatót:

Hogyan kell rögzíteni a gyerekülést? Menetiránnyal háttal vagy előre? Rögzíthető az első ülésre vagy inkább a hátsóra? Mi a teendő a légzsákkal?

Megannyi kérdés, amelyre a vásárlói tájékoztatónak – magyar nyelven - lépésről-lépésre, rajzokkal és ábrákkal illusztrálva választ kell adnia.


Néhány fontos óvintézkedésre ugyanakkor én magam is felhívnám a figyelmet.

Ne sajnáljuk az időt arra, hogy minden indulást megelőzően – sőt, hosszabb út esetén az utazás alatt többször is – leellenőrizzük, kellően feszes –e a rögzítés. A megfelelő védelem érdekében elengedhetetlen, hogy a gyermekülés saját övrendszerét a ruházat vastagságától függően állítsuk be. Bár mostanság a nyári forróság és az kicsik kiizzadása a probléma, lesz még hűvös idő. Épp ezért említeném meg, hogy ha hideg van, célszerű a kabátot levennünk a gyermekünkről mielőtt beültetjük az autóba, mert a csúszós anyagú dzsekiről, anorákról könnyen lecsúszhat az öv. Miután feszesre húztuk az övet, természetesen be is takargathatjuk a gyermeket, nehogy megfázzon.

A legtöbb gyerkőcöt hamar elnyomja az álom, ha autóban utazik. Ugyanakkor, ha gyermekünk felettébb örökmozgó, bizony nehezen viselheti az órákon át tartó kötöttséget. Ilyenkor sokat segíthet, ha útközben játszunk vele. Ügyeljünk azonban arra, hogy csak könnyű, puha játékok kerüljenek a kezébe, hiszen a kemény tárgyak komoly sérüléseket okozhatnak egy esetleges koccanás esetén. A kalaptartóra se helyezzünk nehéz dolgokat, mert fékezéskor azok előrerepülhetnek, és súlyos sebeket ejthetnek a velünk utazó apróságon.

Hűségprogramunk