Praktikanya

Majd, ha fagy… Hasznos tippek autósoknak

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy az autója garázsban vészeli át a hideg téli éjszakákat. Sok autós azért kel fel korábban, hogy a reggeli rohanásba még beleférjen a szélvédő lekaparása, a jégtelenítés vagy a befagyott zár kinyitása. Az utak csúszósak, latyakosak vagyis a legtöbb autósnak nem ez a kedvenc időszaka. Íme néhány ötlet azért, hogy a téli autózásban mégis több legyen az öröm, mint az üröm. 

Még több hasznos ötletet találsz Praktikanya rovatunkban!

  1. Ellenőrizd az akkumulátor állapotát! Még egy viszonylag megbízható és új akkumulátor is megadhatja magát, ha szélsőséges az időjárás. Az alacsony hőmérséklet akár 50% -kal is csökkentheti az akkumulátor teljesítményét, szóval tényleg bármikor cserben hagyhat. Pont ezért nem árt, ha van egy indítókábel (népszerűbb nevén bikakábel) a csomagtartódban, mert előfordul, hogy más autós segítségére szorulsz.

  1. Ne halogasd az ablaktörlő lapát cseréjét se tovább! A kopott ablaktörlő lapátok cseréjét pár ezer forintból megúszhatod, így, ha szükség van rá, mindenképp szerezz be egy újat, mert rendkívül zavaró – így balesetveszélyes is –, ha csíkot húz a szélvédőn vagy csak maszatol. Ha valaha vezetted úgy az autódat, mint egy tankot, egy kis résen át nézve az utat addig, amíg eltűnnek a foltok, tudod miről beszélek. Legyél alapos, és az oldalsó ablakokat is töröld át, mert könnyen lehet, hogy egy jobbról érkező buszt vagy a parkolóban az autó mögött haladó gyalogost azért nem veszel észre, mert csak az első szélvédő párátlanítására koncentráltál. Téli ablakmosó folyadékot használj, amelyik ellenáll a fagynak, és azonnal pótold, ha elfogyott! Kifejezetten bosszantó, ha a latyakos úton az előtted közlekedő autó felveri a sarat a szélvédőre, és nem tudod letakarítani. Ha vastagon borítja a hó az autódat, akkor a tetejéről is kotord le a havat! Tudom, hogy ezt nem mindenki tartja be, pedig ha menet közben csusszan le a hó, könnyen megijesztheted, megzavarhatod vele a mögötted közlekedő autóst.

  1. A szélvédő belső oldalának párásodását megfelelően működő szellőzővel, párátlanító spray használatával előzheted meg, és a törlőrongy is legyen mindig kéznél! A nap télen is elvakíthat, így tarts a kocsiban napszemüveget!

  1. Amikor a hőmérséklet csökkenni kezd, ideje a nyári abroncsokat télire cserélni. 7 Celsius fok alatt már erősen ajánlott a téli gumi. Ha el akarod kerülni a gumisnál a hosszú várakozást, foglalj időpontot náluk! 2-3 mm profilmélység az ideális a megfelelő tapadás miatt, de ezt a szakemberek úgyis jobban tudják.

  1. Tarts magadnál „túlélőkészletet”. Előfordulhatnak olyan váratlan helyzetek, amelyek miatt hosszabb ideig az autóban kell vesztegelned. Legyen az autóban egy-két meleg takaró, lapát, zseblámpa, palackozott víz, müzliszelet, telefontöltő, elsősegélynyújtó csomag és akár egy klassz úti játék, mese cd, amivel elterelheted a megszeppent gyermeked figyelmét, amíg jön a segítség. Télen a hosszabb utaknak érdemes teli tankkal nekivágni, mivel csak járó motor mellett működik a fűtés.

  1. Ha nem vagy magabiztos, rutinos téli sofőr, jó ötlet lehet részt venni egy téli vezetéstechnikai tréningen, amit már sok helyen szerveznek országszerte. Akár ajándéknak is kiváló egy ilyen lehetőség, ahol lejtős, hegymenetes, csúszós, vizes útviszonyokat imitálva mutatják meg a helyes vezetési technikát, és megtanítják, merre rántsd a kormányt, ha csúszkálni kezdene az autód.

  1. Nagyobb havazáskor, illetve hegyi útvonalakon a hólánc elengedhetetlen, egyes területeken külföldön pedig kötelező tartozéka az autóknak ebben az időszakban, és akár vissza is fordíthatják a felelőtlen autóst, ha nincs nála. Tájékozódj, mielőtt külföldre vagy hosszabb útra indulsz!

Jégoldó házilag

Roppant egyszerű, környezetbarát jégoldót készíthetsz házilag, ha éppen nincs bolti elegyed és ha nem idegenkedsz az ecet szagától. Ehhez egy virágspriccelő flakonba önts 2/3 rész ecetet és 1/3 rész vizet! Keverd jól össze, és máris fújhatod a jeges szélvédőre. Ha este is befújod vele a felületeket, reggelre a jégkaparóra nem lesz szükséged.