Praktikanya

Praktikanya megint pánikban: 3 gyerek és már rögtön kisbusz?

Nem is olyan nagyon régen, épp csak pár éve, amikor az első gyerekünk született, még csak autónk sem volt. Így nem is tudtuk milyen jó is az...Aztán volt egy olyan lehetőségünk, hogy egy családtagunk kocsiját használhattuk és bizony rájöttünk, hogy képtelenek vagyunk nélküle, pontosabban négykerekű nélkül élni. Aztán vettünk egy kis egyterűt, ami döbbenetesen jól pakolható volt, így az összes egygyerekes családi nyaralásunkat, kisgyerekes vakációzásunkat tökéletesen kiszolgálta. Aztán jött az igény, hogy egy autóból kettő kell, így kettőre cseréltük, no meg két gyerekre... Aztán kiderült, hogy jó-jó a kis, városi autókám, no de már egy babakocsival erősen meggyűlik a baja, ugyanis nem fér bele. Kisebb babakocsit szereztem, hogy az beleférjen, így egyelőre ez a patthelyzetnek tűnő szituáció feloldásra került. Hiszen mégiscsak egyszerűbb egy kisebb babakocsira cserélni a meglévőt, mint egy autót lecserélni. Aztán kiderült, hogy ez járgány már így két, egyre cseperedő gyerekkel, babakocsival a csomagtartóban már egy nagyobb bevásárlásra is szűkös. Aztán kiderült, hogy jön a harmadik baba.Aztán jött a pánik, hogy már megint autót kell cserélni (4 év alatt uszkve harmadjára).
Praktikanya megint pánikban: 3 gyerek és már rögtön kisbusz?

Nincs több aztán...

Ellenben van sok kérdés. Merthogy az ember lánya és fia, még gyermek nélkül bárhova, bármivel könnyedén el tud jutni, de, amikor egyre több és több a gyerkőcök száma, akkor ott már számos funkciónak is eleget kell tudjon tennie egy állandóan használatban lévő autónak.

Lássuk mégis minek:

Hát talán az egyik legsarkalatosabb pont, hogy elférjen benne három gyerekülés! És minden nevetség nélkül ez a kérdés már kb. akkor elkezdett foglalkoztatni (és nagyon helyes is), amikor még szinte csak a szűk család tudott az újabb gyermekáldásról. Ez a probléma a legnehezebben orvosolható. Ugyanis elárulom, hogy hivatalosan kb. tíz olyan autó létezik ma, amibe hivatalosan is belefér a hátsó sorba a három gyerekülés. De ezt sem érdemes feltétlenül bevenni ám, mert nem mindegy az sem, hogy milyen típusúak azok az ülések, ISOFIX-esek vagy sem, és azok közül is milyen márkák.

„Nyomozásunk” elején rögtön ráakadtunk egy sor szakcikkre, amik ezzel foglalkoznak, de nagyjából mind ugyanazt fújja (és mellesleg tuti, hogy egyik cikk írójának sincs három gyereke). Szóval érdemes egy kicsit jobban megkapirgálni a felszínt és fórumokat böngészni, „sorstársakkal” beszélni, ugyanis, ha nem vagy elég akkurátus, akkor maradnak a kisbuszok.

Persze nagyon jók azok, de tuti (és a különböző fórumokban is azt látni), hogy nem mindenki vágyik kisbuszra azért, mert kettőnél több gyermeke születik... Például azért, mert nem tetszik, vagy azért, mert bár funkciókban verhetetlenek és bármilyen gyerekes üdülést, családos telelést, költözést is abszolválhatunk vele, vannak olyan feltételek, elvárások, amelyeknek nem felelnek meg. Nem fér be a kapun, nem elég komfortos, túl pici a sofőr (nő) és nem elég kényelmes a pedálok elérése (nem ritka, ilyen vagyok én is).

Az sem mindegy, mire szeretnénk még használni, mert bizony egy ilyen döntés előtt fel kell mérni még azt is, hogy milyen tevékenységeket kívánunk majd folytatni vele: pl. családi nyaralásra – elfér-e benne, rajta, mögötte a sok bicikli vagy épp csak a gyerekek hétköznapi fuvarozására és kisebb/nagyobb vásárlásokra... Bármi is legyen a vége, a szokásokat igényeket tényleg ajánlatos alaposan górcső alá venni :)

Megjegyzem, mi még nem döntöttünk, viszont továbbra is lelkesen kutatunk a cikkek, a hozzászólások tengerében, méregetünk, számolgatunk, próbálgatunk, tesztelgetünk, mert akármilyen egyszerűnek is tűnhet első ránézésre egy ilyen kérdés orvoslása, elárulom, nem az.