Praktikanya

Praktikanya takarít – no de hogyan?

Az elmúlt mintegy öt évem gyermekvárásról és gyermekáldásról szólt. Mindez úgy, hogy ezen rövid idő alatt immár a harmadik otthonunkban élünk. Mostanra persze megtaláltuk a véglegest de egy biztos: a legnagyobb fejtörést mindig a gyerekszoba okozta. Egyrészt annak berendezése, hogy minden komfortos legyen, másrészt pedig, hogy a csökkenő időre való tekintettel, hogy tudom azt majd a jövőben folyamatosan tisztán tartani.

A tervezés a lényeg!

Az az igazság, hogy az elmúlt évek alatt, három különböző lakásban laktunk, a 40-től a 120 nm-ig. Most ez utóbbi van, indokolt is, hiszen nem is olyan sokára már öt fősre gyarapodik a családunk. Az az elméletem pedig mostanra igazolódott be, hogy hiába lakunk háromszor akkora területen, mint mondjuk másfél éve, egy ekkora házat sokkal könnyebben tisztán lehet tartani. Egyszerűen azért, mert van helye mindennek, nem kell zegzugokat kerülnöm, könnyen megmozgathatok mindent, amit esetleg muszáj és így nem egy kínszenvedés minden alkalommal a suvickolás. 

Mielőtt rátérnék magára a takarításra, talán a legfontosabbal kell kezdeni, méghozzá a tervezéssel. Persze, ezek a saját tapasztalataim, de minduntalan ezek alapján tervezem most már a helyiségeket és azt kell mondjam, beválnak ezek a kis „trükkök”. 

  • Ha még csak most alakítod a gyerekszobát, tervezd meg előre nagyjából minden nagyobb tárgynak a helyét – én konkrétan most megrajzoltam. 15 percbe sem tellett, de már tudom, minek hol lesz a helye az új szobában

  • A játékoknak legyen külön tárolójuk és lehetőség szerint a polcokat a könyveknek tartogassuk – ezáltal könnyebben lehet mozgatni takarításkor őket, arról nem beszélve, ha doboz és/vagy hálós megoldásban gondolkodunk, a kihajigált játékok összerámolása is igen gyorsan megvan

  • Ne tömd tele a szobát, vagy ha esetleg pici, akkor olyan tárolókban gondolkodj, ami zárható, könnyen tisztítható.

  • Tegyél fel jópofa fogasokat a falra, hiszen csomó olyan cucc van egy gyerekszobában, amit fel is lehet akasztani. 

  • Olyan berendezési tárgyakat, kiegészítőket használj a gyerekszobában, amiket könnyen lehet tisztítani, bedobni a mosógépbe vagy a kádba kizuhanyozni

Bár nem vagyok szakértő, és persze még a végtelenségig lehetne szofisztikálni a tervezést, az biztos, hogy nem mindegy, teljesen kikészülve jövünk-e ki a gyerekszobából a takarítás után, vagy kissé lestrapáltan. 

Mindennapos vagy heti 1-2 alkalom?

A magam részéről minden nap teszek egy kört a porszívóval. Gyakorlatilag az egész házban és így természetesen a gyerekszobában is. Mivel egy négy és egy másfél éves uralja az épület minden szegletét, így könnyen előfordulnak balesetek: elhagyott morzsák itt, kiöntött löttyök ott, behordott száraz falevél darabkák és homokszemcsék amott. A napi porszívózás a fentiek függvényében sem okoz túl nagy gondot, mert, ha nem kell apró kis kütyüket kerülgetni, akkor azért viszonylag kis energiaráfordítással meg lehet ugrani ezt a részét a feladatnak. Én egyébként leginkább reggel szoktam ennek a „hóbortomnak” engedni, mert akkor még áll az esti rend, tehát így nem kell a porszívózás előtt még a legó és egyéb játékszereket eltűntetnem az útból. 

Egy héten egyszer vagy kétszer azonban jön az alapos takarítás. Ilyenkor ágyhúzás, gyors portörlés, ha kell plüssök mosása a gépben, porszívózás és felmosás. Mindez egyébként úgy néz ki nálunk, hogy berontok a szobába egy nagy kosárral, lehúzom az ágyat, begyűjtöm azokat a cuccokat, amiket még mosni kell, szellőztetés, felpakolás magaslatra gyors porszi és felmosom a helyiséget. És nem vesz igénybe többet, mint 20 perc. Függően attól, hogy mi, hogy szárad, és egyebek, estére tiszta ágynemű húzás, száraz/tiszta plüssök visszahelyezése, tereprendezés és kész. És minden csillog-villog, pormentes és jó illatú.

 

Csínján a vegyszerekkel!

A felmosásra egy pillanatra kitérnék. Alapvetően nem ágálok az erős vegyszerek ellen, és időnként indokoltnak is tartom, viszont - főként a gyerekek szobájában - igyekszem kerülni ezek használatát. Azt gondolom, hogy lehet találni alternatív megoldásokat is. Vegyük például az ecetet. Büdös ugyan, de hamar elillan a szaga. Viszont, ha ezzel semmiképp sem szeretnénk dolgozni, akkor javaslom olyan szerek beszerzését, ami mondjuk klór vagy egyéb hasonló anyag mentes. 

Ezt már csak azért is gondolom jó megoldásnak, mert pl. nálunk mindkét gyermek szeret besegíteni a takarításba, akár a felmosásba is, és ennek okán nem mindegy, hogy milyen szerek közelébe kerülnek... 

Összességében egyébként azt gondolom, hogy ha jól ki van találva/alakítva a gyerekek szobája, és a fenti néhány példa közül „betartunk” párat, nem kell annyira megfeszülni a gyerekszoba takarításába. 

Aztán, ha meg már elég nagyok, megcsinálják ők maguk.  ☺