Praktikanya

Praktikanya: Vértezd fel magad a nátha ellen!

Már Te is előre rettegsz, hogy a tél beálltával kezdődik a náthás, prüszkölős időszak, ami nagyjából egész tavaszig kísérti majd az egész család életét?

Saját tapasztalat, hogy a család apraja-nagyja általában szeptembertől-márciusig köhög, náthás, prüszköl. Persze még mielőtt rendbe jönnének, arról is gondoskodnak, hogy átragasszák ránk, szülőkre is a bacikat, majd mi vagy valamelyik ovis/bölcsis társ ismét visszafertőzi a gyerekeket és ez a sztori tavaszig elhúzódik. 

Ebben az idillinek semmiképp se mondható állapotban senki sem szeret hosszútávon létezni, így évről-évre igyekszünk valami megoldást találni, hogy vagy csökkentsük a nyavalyák számát, vagy rövidítsük az idejüket, vagy egyáltalán elkerüljük a betegségeket. 

Nehéz általános receptet adni, ami mindenkinek beválik, de talán azért van néhány olyan trükk, amivel segíthetünk elkerülni vagy könnyebben átvészelni a taknyos időszakot.

Immunrendszer, te csodás!

Az immunrendszer erősítését valami fura mítosz lengi körül, és megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy tudunk-e tenni egyáltalán érte vagy sem. Saját véleményem az, hogy igen, mert időről-időre látom a javulást a tendenciákban a csemetéimen. 

Oké, de hogy - tehetjük fel magunkban a kérdést. Nálunk egyelőre szerencse, hogy mindkét gyerkőc imádja a zöldségeket-gyümölcsöket, még a kezdődő finnyáskodás ellenére is. Ezzel sok-sok vitamint tudunk a szervezetükbe juttatni mindenféle gond nélkül. Aztán ott van a nagyszerű D-vitamin is, amire korábban nem tekintettem olyan nagy csodaszerként, de amikor rendszeresen kapják a srácok, nem felejtődik el, sokkal „erősebbek”. Mindezek mellett, igyekszem minél változatosabb étrenden tartani őket, hiszen az emésztőrendszer szerepe az immunrendszerben elengedhetetlen. 

Ha nagyobb a gond, akkor én még szoktam egy bizonyos cseppet is adogatni kúraszerűen a fiamnak, mert leginkább ő az, aki hajlamos a felsőlégúti betegségek begyűjtésére. Meg kell mondjam, nálunk igencsak nagy hatásfokkal bír, és egyrészt, ha adom neki a cseppeket, kevésbé kapja el a betegségeket, másrészt, ha már benne van, gyorsabban kijön belőle. 

Sós, hideg párologtatás

Nem mondom, hogy csodaszer, bár én időnként úgy tekintek erre a megoldásra, hogy az. Különösen akkor, amikor nem csak orrfújásról, hanem igen komoly köhögésről is szó van. Van egy csomó féle készülék, amibe vizet és sót adagolva párologtathatunk, ezzel sokkal jobb lesz a levegő a szobában és a kicsik is sokkal könnyebben kapnak levegőt. És tényleg!

Ami még szintén klassz dolog lehet, hogy könnyebben levegőhöz juttassuk a srácokat (bár ezt inkább csak nagyobbaknál javasolnám), hogy valami féle illóolajat csepegtessünk pl. egy zsebkendőre. Én „magamon” szoktam használni, pl. borsmentaolajat. Persze, az egész szobát belengi az illata, de legalább kapok levegőt és tudok aludni. 

Belsőleg is lehet tenni ellene!

Nálunk a húsleves minden mennyiségben kevés. Éppen ezért rendszeresen hatalmas adagot főzök belőle, hogy néhány dobozkányit le tudjak belőle fagyasztani. Egyrészt azért, mert, ha épp nincs idő főzni, azt bármikor ki tudom engedni, egy kis tésztával pedig 20 perc alatt kaja van az asztalon, másrészt azért, mert, ha a gyerkőcök vagy akár mi betegek vagyunk, akkor szinte az fogy csak. És ugye jól tudjuk, hogy a náthás betegnek, pláne, ha lázas, az a legfontosabb, hogy jó sok folyadék jusson a szervezetébe. A levessel ezt pedig gond nélkül meg tudjuk oldani. 

A fentiek persze nincsenek kőbe vésve, nálunk viszont beváltak, és alkalmazzuk is őket rendesen. Ha találsz benne egy-két dolgot, amit még nem próbáltál, akkor a soron következő alkalommal lehet, hogy érdemes lenne, hátha nálatok is eredményre vezetnek.

 

Még több praktikus tanácsra vágysz? Böngéssz itt!