Praktikanya

Utazás ikrekkel

Mivel a családjaink több száz kilométerre laknak tőlünk az ország ellenkező pontjain, így elég korán elkezdtük szoktatni az ikreket az autós utakhoz. Eleinte ezeket egyszerű volt kivitelezni, de voltak időszakok, amikor nem ment minden olyan simán és gördülékenyen két babával, ami sok-sok kreativitást és türelmet igényelt tőlünk.

Az első kérdés már a várandósságom idején felmerült, hogyan fogunk beférni a babákkal, babakocsival és kiegészítőkkel együtt az autóba? Mondanom sem kell, hogy egy gyerkőchöz is sok holmi kerül a csomagtartóba, de ikrek esetén ezzel duplán kell számolni. Babakocsit például eleve úgy vásároltunk, ami befért az akkori autónk hátuljába is. A kedves eladóhölgy meg sem lepődött, amikor attól tettük függővé a babakocsi vásárlást, miután kiállta a csomagtartó próbát!

+tipp: Eleinte nagyon izgultunk az etetési idők miatt, hogy az utazás közben hogyan tudjuk a lányok tápszerét elkészíteni. Erre később azt az ötletet találtuk ki, hogy termoszban vittünk magunkkal az útra meleg vizet, a cumisüvegekbe bekészítve a tápszer adagot és ezeket csak össze kellett ráznunk, majd fogyaszthatták is frissen a lányok.

Később, amikor a családjainkhoz utaztunk, már gyakorlottabban kezdtük kialakítani azoknak a dolgoknak a listáját, ami otthon és a nagyszülőknél is megtalálható. Nem vittünk már például etetőszéket és utazóágyat vagy játékokat sem, mert volt belőle már mindenhol, ahová több napra készültünk.

De szállodákban, wellnesshétvégékre, emlékszem sokáig azért nem mertünk elmenni az ikrekkel, mert féltünk, hogy hogyan fognak ránk nézni, ha visszük magunkkal a fél házat, de szerencsére a baba és családbarát szállások már teljesen fel vannak készülve ikrek érkezésére is, így amikor végre meg mertünk ejteni egy ilyen utat szinte semmi mást nem kellett bekészítenünk csak a ruháinkat, ami hatalmas könnyebbséget jelentett.

Ahogy nőttek a lányok a tápszeres cumisüvegeket felváltotta az apró falatokkal bekészített műanyag dobozkák és kulacsok, amelyekből akár egyedül is ehettek utazás közben. Később már az út alatti unalom elűzésére kellett kitalálnunk különböző elfoglaltságokat, hiszen az ikrek folyton szerettek volna kiszállni, fészkelődtek egy idő után és folyton azt kérdezgették, hogy mikor érünk már oda!

Általában a hosszú utazásainkat legtöbbször a déli alvásidőre időzítjük. Indulás előtt jól kimozogják magukat a lányok és ebédelnek is, így a legideálisabb esetben már 10 perc után elnyomja őket az álom az autóban.

+ tipp:Mivel mi tudtuk, hogy viszonylag sokszor fogunk utazni és a lányok utazás közben alszanak majd ezért már eleve olyan gyereküléseket választottunk, amelyek hátra dönthető az alváshoz. Ha mégis előre borulna a fejük, akkor egy textil fejfogó is nagyon hasznos lehet, ami biztosítja a kényelmes alvást. Az is fontos ilyenkor, hogy semmiképpen se legyen a gyerekeken túl sok ruha a hosszú autóutakon, hiszen a melegtől még hamarabb türelmetlenné és ingerlékennyé válhatnak.

Ha az ikrek ébren vannak az autóban, akkor az indulás előtt bekészített játékokkal, varázs kifestővel, utazás biztos kirakóval, mesekönyvekkel foglalják el gyakran magukat.

+tipp: Vannak olyan meglepetések és játékok, amelyeket direkt félrerakok egy közelgő hosszú utazás idejére, így ezeket mintegy „aduászként” húzom elő az autóban.

Bevallom őszintén, hogy voltak olyan alkalmak, amikor már minden kötél szakadt és elővettem a telefonomat rajta egy jó mesével vagy zenével, amit természetesen azonnal elterelte a gyerekek figyelmét az útról.

De továbbra is jobban szeretem azokat a játékokat bevetni ilyenkor, amit közösen játszhatunk, mint a szólánc vagy a kincskeresős, ahol az út mentén kell megfigyelni és észrevenni dolgokat. Ezeket az ikrek is annyira szeretik és élvezik, hogy általában gyorsan elszalad velük az út hátralevő része.